To je to što me zanima!

Tripice su danas prava delicija, a bile su hrana za siromašne

To je jelo za nasititi se. Bilo je vrlo često u nekadašnjim kolodvorskim restauracijama ili pokrajnjim krčmama. Na ta se mjesta često dolazilo ili vrlo kasno navečer ili u rano jutro...
Vidi originalni članak

Tripice su zapravo na trake narezani želudac, najčešće goveđi. Mogu biti i svinjski i ovčji. Ovčje tripice u Dalmaciji zovu i dropčić i šiša. Postoje i riblje tripe - od grdobine i velikog zubaca, a posebno su dobre tunine od kada se u nas na veliko uzgajaju ove velike ribe, čija je i utroba, naravno, povelika. U Hrvata i naših susjeda postoje i drugi nazivi za ovu unikatnu deliciju - fileki, škembići, dropci, burag, drobina, vampi, ali i rajžlec (iako su to fileki samo do zadnjeg dijela goveđeg želuca), te na jelovnicima restorana vrlo česti špek fileki. Ime im dolazi od francuskog (tripe).

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare