Za pripremu mnogih jela koja sadržavaju više vrsta voća i povrća koje treba oguliti i narezati često treba dosta vremena, pa je dobro znati da postoje trikovi uz koje to možete učiniti brže i efikasnije.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo najčešćih pogrešaka kod kuhanja riže
Trikovi sa lukom i češnjakom
Režete li luk, sjeckajte ga s korijenom, koji na kraju odrežite. Tako se dijelovi luka koji režete neće razdvajati, a i oči će vam manje suziti. Češnjak možete staviti u plastičnu vrećicu i gnječiti ga nožem. I daska i nož ostat će čisti. Da vam povrće koje režete ne 'bježi' po dasci, pospite je s malo soli.
Brzo odmrzavanje mesa
Ako vam se nenajavljeno pojave gosti i nemate vremena odmrznuti meso, mikrovalna pećnica priskočit će u pomoć. Meso, povrće ili zamrznuta riba otopit će se u tren oka na programu za odmrzavanje.
Brzinsko guljenje krumpira
Da se ne biste mučili guljenjem velike količine krumpira za više ljudi, jednostavno oko sredine svakog krumpira zarežite koru i stavite ih kuhati. Kad su gotovi, kora će samo skliznuti s njih.
Lakše rezanje povrća
Kako biste što brže narezali voće i povrće, stavite ga u zamrzivač sat vremena prije kuhanja. Da se povrće i voće ne lijepi kad ga režete, namastite nož.
Brže guljenje češnjaka
Kako biste lakše skinuli koru s češnjaka, zagrijte ga desetak sekundi u mikrovalnoj. Samo će skliznuti. Kuhana jaja stavite u ledenu vodu i lakše ćete ih oguliti.
Tanje meso
Zamolite li mesara da vam raspolovi pile, skratit ćete si pečenje za 15-ak minuta. Pileća prsa brže će se ispeći ako ih ‘istučete’ između dvije plastične vrećice ili dva papira za pečenje jer će biti tanja i bolja za, recimo, pohanje.
Pranje ribeža
Premažite ribež s malo ulja prije upotrebe. Sir i slična ljepljiva hrana bez problema će se oprati. Nakon ribanja masnog sira na ribežu možete naribati sirovi krumpir. Nakon toga ćete ribež također lakše oprati.
Bez nereda nakon guljenja
Ogulite voće i povrće na novinskom papiru, umotajte ostatke i bacite u smeće. U tren oka radna površina je čista. Koristite papir za pečenje. Kad ste gotovi, samo ga bacite i uštedjet ćete si vrijeme za čišćenje.
Zamrzavanje
Jednom ili dva puta tjedno narežite veće količine povrća i zamrznite ih u posudicama ili vrećicama za zamrzavanje te ih samo izvadite i dodajte juhama i umacima. Isto možete i sa svježim začinima, poput peršina ili komorača. Nasjeckajte začine i stavite ih u zamrzivač te kratko prije kraja kuhanja ih dodajte.
Temeljac u posudi za led
Spremite duple doze umaka, poput pesta ili temeljaca za juhu, pa ih zamrznite u kalupima za led i koristite po potrebi. Posudu s juhom stavite u veću posudu punu ledene vode kako biste je brže ohladili i bez problema žlicom izvadite višak masnoće.
Super čisti plodovi bez muke
Voće i povrće najbolje ćete oprati ako napunite sudoper hladnom vodom te dodate šalicu bijelog octa, žlicu sode bikarbone i sok pola limuna. Ostavite pet minuta. Tako većini povrća možete jesti i koru bez straha te nećete trošiti vrijeme na guljenje. Povrću poput mrkve možete odmah oguliti koru i spremiti u zamrzivač.
Lakše skidanje kožice
Jela od rajčice bit će lakše probavljiva ako im prije pripreme ogulite kožicu. To ćete najlakše učiniti tako da zakuhate lonac vode i u njega uronite jednu po jednu rajčicu. Nakon pet sekundi (ne dulje, da se rajčica ne skuha) prebacite je u pripremljenu posudu sa što hladnijom vodom ili ledom.
Nakon što se rajčica ohladi, nožem zarežite kožicu oko njezina središta. Gornju i donju polovicu kožice moći ćete odvojiti u jednom potezu. Isto možete napraviti i s breskvama za kolače.
Provjera tijesta
Za savršenu pizzu važno je tijesto. Jeste li dobro izmutili tijesto za pizzu znat ćete tako da odvojite komadić od kojeg napravite ‘lopticu” te je razvlačite okrećući je na sve strane dok sredina ne postane tanka poput papira bez rupica i grudica. Ako vam to ne uspije, tijesto treba miješati još nekoliko minuta.