Lubenica je bogata je vitaminima A, C i B6, te mineralima poput kalija i magnezija. Ujedno sadrži likopen, antioksidans koji može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dok njezina vlakna pomažu u održavanju zdrave probave. Sadrži 92 posto vode, pa je odlična u danima kad trebamo posebno visoku hidrataciju.
Mnogi se znaju zbuniti - je li ona voće ili povrće. Zapravo je oboje - pripada porodici tikvica, uz krastavce, tikve i bundeve.
POGLEDAJTE VIDEO:
No, radi slatkog okusa zovemo je voćkom. Razvija se iz cvijeta te je time definiramo kao voće.
Ipak, uzgajamo je u povrtnjaku, uostalom njezina kora podsjeća na onu krastavca.
Provjerite kako izabrati onu pravu, zrelu i sočnu.
1. Treba kucnuti, ako se čuje dubok, šuplji zvuk, to znači da je zrela.
2. Boja kore je tamno zelena i mat, jer ako je sjajna, onda nije u potpunosti zrela.
3. Zrela lubenica je simetričnog, pravilnog oblika.
4. Što je teža, to je zrelija, jer je puna vode. Ako birate, usporedite neke i uzmite onu najtežu.