To je to što me zanima!

Trik naših baka kako oguliti sušenu kobasicu brzo i lagano

Tu su i savjeti kako kupiti dobre kobasice, a ako se odlučite staviti ih u duboko zamrzavanje, imajte na umu da ih tamo ne bi trebalo držati dulje od dva mjeseca jer će izgubiti na kvaliteti
Vidi originalni članak

Ovom metodom služile su se i naše bake, a one sigurno znaju sve trikove koje domaćici mogu olakšati život. Vrlo je jednostavno. Ukoliko u rukama imate suhu kobasicu koju nije lako oguliti, stavite je nakratko pod mlaz vruće vode. Toplina će opustiti opnu i skinut ćete je sa kobasice glatko, bez ikakvih problema.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo na što paziti kod kupovine kobasica

Kao prvo, ako je površina kobasice ili salame ljepljiva umjesto da je glatka i sjajna, bolje je da to ne kupujete niti jedete. Promjena boje na rubovima u tamniju, sivkastu ili zelenkastu pokazuje kako se radi o kobasici (ili salami) koju ne treba jesti jer nije svježa ili nije bila dobro skladištena. Moguće da se počela kvariti.

KAO PROFESIONALAC Evo kako narezati luk bez suza

Također, odlučite li kobasice staviti u duboko zamrzavanje, imajte na umu da ih tamo ne bi trebalo držati dulje od dva mjeseca jer će izgubiti na kvaliteti okusa i teksturi.

Kad već imate kobasice u rukama, napravite gravče na tavče - tu je odličan recept

Sastojci:

  • pola kilograma graha
  • dvije velike paprike
  • tri srednje glavice luka
  • 400 grama sjeckane rajčice
  • oko pola kilograma sušenih kobasica 
  • malo sušenog, mljevenog čilija
  • malo mljevene crvene paprike
  • dva, tri lovorova lista
  • vezica peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode. 

U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne. 

ZDRAVIJA VARIJANTA Šlag za kavu ili kolače možete napraviti od kokosovog mlijeka - odličan je, a ne sadrži laktozu

Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode.

Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 11.09.2023.

    A ne pa to je prava kobasica ove sto vi promovirate su digitalne i negule se uopce ovako .

Komentiraj...
Vidi sve komentare