Francuska biokemičarka Jessie Inchauspe upozorava da slatki doručak pokreće dnevni "rollercoaster" porasta i padova šećera. Ona tvrdi da su nas marketing i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način za početak dana, ali to je zapravo "marketing koji nas je lagao desetljećima".
POGLEDAJTE VIDEO:
Tri ključne namirnice
Inchauspe identificira tri specifične namirnice kojih se ujutro treba kloniti: slatke žitarice, sok od naranče i tost s namazom.
Ona savjetuje "iskorijeniti sok od naranče", proizvod koji se lažno promovira kao zdrav. U stvarnosti, svaka šalica soka sadrži otprilike sedam žličica šećera.
Slatki doručak zapravo dovodi do manje cirkulacije energije, dok su slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su za dulje zadržavanje sitosti. To će spriječiti grickanje tokom dana.
- Ljudi su vam jako dugo govorili "popijte sok od naranče ujutro, to će vam dati energiju", "jedite peciva, žitarice", ali sve su to laži prehrambene industrije - kaže biokemičarka.
Najbolji je doručak pun proteina
- Najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Proteine trebate jesti kako biste bili siti, oni su tijelu potrebni, a to su jaja, zdrave masti kao što je avokado ili masna riba te vlakna iz povrća - kaže.
Nedavno istraživanje pokazalo je da su milijuni izloženi riziku od srčanih problema zbog količine ultraprerađene hrane koju konzumiramo, piše Mirror.