Sastojci:
- 250 g piškota
- gotov okrugli biskvit za torte
- 2 žumanjka
- 2 dl mlijeka
- 100 g mascarpone sira
- 100 g šećera
- 1/2 dl likera od naranče
- 10 g želatine
- 1/2 dl soka od mandarine ili naranče
- 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja
- 250 g mandarina
- žele preljev: 150 g šećera, 2 i 1/2 dl vode, 3 mandarine, 20 g želatine, listići mente
Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte mlijeko i kuhajte na pari miješajući dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte liker od naranče i namočene listiće želatine. Posudu stavite u hladnu vodu i ohladite, povremeno miješajući. Kalup za torte obložite prianjajućom folijom.
Na dno posložite biskvit koji ste zalili s malo mlijeka i likerom. Obložite stijenke kalupa piškotama. Istucite slatko vrhnje u šlag, te umiješajte u ohlađenu kremu zajedno s mascarponeom. Na kraju lagano umiješajte komadiće oguljenih mandarina.
Pripremljenu kremu izlijte u kalup i poravnajte. Stavite u hladnjak dok pripremite žele preljev. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte tanko oguljenu koru od mandarina i pustite neka zavrije. Maknite s vatre, dodajte namočene listiće želatine i miješajte dok se ne rastopi.
Kad se sirup malo hladio, dodajte ocijeđeni sok mandarina i procijedite kroz sito ili gustu gazu. Izlijte po vrhu šarlote, dobro ohladite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i listićima mente.