Ukusna vegetarijanska večera će vas oduševiti, a poseban dojam će dati curry umak sa limunom, đumbirom i kokosom. Riječ je o jednom od onih veličanstveno jednostavnih jela za koje morate samo kratko nasjeckati luk i češnjak, a sve ostalo jednostavno umiješate i kuhate dok umak ne postane kremast.
POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice za jačanje organizma
Curry poslužite topao uz rižu i preliven dodatnom kapljicom limuna, a obrok je vegetarijanski, veganski i bez glutena, piše EatThis.
Sastojci:
žlica maslinovog ulja
srednji bijeli luk, narezan na kockice
3 režnja češnjaka, nasjeckana
žlica naribanog svježeg đumbira
žlica garam masale
žličica fine morske soli
žličica mljevenog kima
žličica mljevene kurkume
kajenski papar i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
2 konzerve slanutka, isprane i ocijeđene
konzerva kokosovog mlijeka
limenka rajčice narezane na kockice
velika šaka svježeg mladog špinata
žlica svježe iscijeđenog soka od limuna, plus dodatne kriške limuna za posluživanje
nasjeckani svježi korijandar
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte ga pet minuta uz povremeno miješanje dok ne omekša. Dodajte češnjak, naribani đumbir, garam masalu, sol, kumin, kurkumu, prstohvat kajenskog papra i nekoliko zrna crnog papra te pirjajte dvije minute uz često miješanje.
Dodajte slanutak, kokosovo mlijeko, rajčicu narezanu na kockice i promiješajte da se sjedini. Nastavite kuhati dok umak ne zavrije. Smanjite vatru na srednje nisku da zadrži ključanje i kuhajte pet do 10 minuta. Dodajte mladi špinat i limun i miješajte dok špinat ne uvene. Kušajte i po potrebi začinite umak dodatnom soli, paprom ili limunovim sokom. Poslužite toplo uz rižu, ukrašeno svježim korijandrom i dodatnim kriškama limuna.