To je to što me zanima!

Top retro doručak: Žganci, kruh i mast, pohani kruh, kruh i mlijeko, riža na mlijeku...

Prije kupovnih, gotovih obroka hrana je bila jednostavnija, no nutritivno uglavnom kvalitetnija jer se nekada jelo uglavnom domaće, namirnice su bile provjerenog porijekla
Vidi originalni članak

Hrana je nekada bila zdravija, a doručak obrok koji je pripremao ljude za rad u polju ili neku drugu fizički zahtjevniju aktivnost. Bio je obavezan, ali i napravljen od domaćih namirnica. Donosimo neke retro ideje koje funkcioniraju i danas.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Žganci

Sastojci

  • 0,5 l vode
  • 1 šalica kukuruzne krupice
  • 1 žličica soli
  • 250 ml kiselog vrhnja

Zakuhati vodu, dodati sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri, uz miješanje. Poslužiti u dubokim tanjurima ili zdjelicama, s po nekoliko žlica kiselog vrhnja te luka vlasca.

Kruh i mast

Ovo je jedan od kaloričnih obroka koji i danas jedu oni pred kojima je nešto zahtjevnija fizička aktivnost.

Radi se o svinjskoj masti koja je odlična za razna jela, ali i jednostavno namazana na krišku kruha.

Pohani kruh

Idealan kruh za ovo je onaj nešto stariji. Naime, takav bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa za pohanje nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti.

U smjesu ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka, ovisno o količini dodajte mlijeka ili jaja. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.

NEOBIČAN EKSPERIMENT Jedan brat blizanac hranio se kao vegan, drugi jeo meso: Evo kako je to utjecalo na njih

Idealno je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga stavimo u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i daje odličnu aromu pohanom kruhu. Masnoća mora biti kipuća, inače kruh upije previše masnoće.

Kruh i mlijeko

Ovo je još jedan praktičan i jednostavan doručak, jedu ga sve generacije. U zdjelicu mlijeka treba natrgati malo kruha, bilo koje vrste.

No, može i navečer - kruh može biti i stariji, pošto će u mlijeku fino omekšati.

Riža na mlijeku

Sastojci:

  • 100 g riže
  • 750 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • voda

Treba kuhati rižu u vodi tri minute, a zatim ocijediti. U mlijeko treba dodati prstohvat soli te staviti na vatru da zavrije. Nakon toga treba dodati rižu i kuhati na slaboj vatri. Uskoro ide i šećer, polako ga dodajte kako bi zrna ostala cijela. 

Kruh, putar i pekmez

Fini doručak uključuje slatki pekmez i klasičan putar te idealno paše na mekani kruh.

Obično uz to ide i kakao, što vole djeca, no i toplo mlijeko bit će odlično.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mars7 15.06.2024.

    Riza mi je najdraza

  • 15.06.2024.

    Tad su ljudi bili zdravi nisu jeli paštete, hrenovke, salame...

  • nepoznata-prolaznica 15.06.2024.

    Uskoro se to vraća kao obrok ali puno skuplje i nezdravije. Hrana je sva odreda puna svakakvih otrova. Domaće se bez polijevanja otrova ne može se uzgojiti budući je zemlja zatrovana. Živimo u vremenima kada debelo plaćamo hranu koja nas lagano ubija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare