Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert uz koji ćete se ugrijati i organizmu pružiti hranjive tvari i antioksidanse koji će ojačati imunitet. Također, dobro je znati da su kompoti idealni ako imate problema s probavom, a u tom slučaju bi trebali izbjegavati koristiti šećer kod pripreme. Odaberite zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera te začine poput cimeta, lavande i klinčića. Rafinirani šećer zamijenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg ili kokosova šećera, stevije te sušenog voća, poput grožđica.
POGLEDAJTE VIDEO:
Za kompot od jabuka trebat će vam četiri jabuke, štapić cimeta, dva komada klinčića, prstohvat muškatnog oraščića, voda, žlica limunova soka i pola žličice ekstrakta vanilije. Narežite jabuke na kriške ili kocke. Stavite jabuke u lončić, a potom prelijte vodom tako da voda prekrije jabuke. Dodajte začine poput cimet štapića i klinčića. Ako izbjegavate šećer, dodajte dvije žlice meda. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta. Birajte slađe sorte jabuka, poput gala ili fuji.
Fini kompot dobit ćete i od krušaka. Sastojci koji vam trebaju su tri kruške, 60 ml vode, čajna žličica cimeta i pola čajne žličice đumbira u prahu. Pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Stavite smjesu na vatru i, kad prokuha, smanjite jačinu vatre. Kuhajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Kad je kompot gotov, lagano zgnječite smjesu. Pustite da se ohladi, stavite u čiste staklenke pa u hladnjak.
Za ljubitelje šljiva, tu je i kompot od šljiva, za koji vam treba 300 ml kipuće vode, dvije žlice meda, 500 g šljiva bez koštica, dva štapića cimeta i 3-4 cijela zvjezdasta anisa. Zagrijte veliki lonac vode dok ne proključa. Dodajte med i pustite da smjesa vrije 30 sekundi. Dodajte šljive, štapiće cimeta i zvjezdasti anis te pirjajte 8-10 minuta. Izvadite šljive, a umak kuhajte uz lagano miješanje dok se ne zgusne, zatim prelijte preko šljiva i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Možete pripremiti čak i kompot od grožđa, a trebate nabaviti četiri kile slatkoga grožđa bez sjemenki. Grožđe operite, zgnječite i stavite u lonac na laganu vatru. Ispustit će svoj sok. Kuhajte uz često miješanje oko dva i pol sata - ili dok se ne zgusne. Izmiksajte ili zgnječite pa prema potrebi još kuhajte. Spremite u sterilizirane staklenke.