Kako temperature padaju, vrijeme je za fine kave i tople koktele. Tri zagrebačka kafića s nama su podijelila svoje najbolje recepte. Imamo onaj i za pumpkin spice latte
Iako nas pomisao na fine koktele najčešće vraća u ljetne mjesece, zima nam donosi pregršt opcija. Zavirili smo u ponudu zagrebačkih kafića kad su u pitanju topli napitci i kokteli.
- Lagano pripremamo napitke za zimu. Imamo svoje recepte, a ljudi se uvijek oduševe okusima - kaže nam Matija Sindičić, vlasnik zagrebačkog Très Chic caféa, gdje su za nas pripremili dva topla alkoholna koktela, topli bezalkoholni napitak od bundeve i matcha latte, koji je sve popularnija zamjena za kavu.
Riječ je o posebnoj vrsti zelenog čaja u prahu koji posebno cijene Japanci i zemlje Dalekog istoka. Zapadne kulture zadnjih godina sve ga više cijene. Možemo ga dodati u slana jela, slastice, milkshakeove, smoothieje i jutarnji topli napitak. Matcha je zdrava i mnogi se odlučuju zamijeniti je kavom jer iako sadrži kofein, ne osjećamo njezinu dozu toliko intenzivno, uravnotežuje tijelo i daje dugotrajniji osjećaj energije ne čineći nas nervoznima. Sadrži i aminokiseline koje djeluju umirujuće, kao što je L-teanin, za koji se smatra da potiče koncentraciju.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
U jesen u Très Chicu svakako je hit Bucalicious, koji podsjeća na pumpkin spice latte, ali priprema se bez kofeina, s domaćim sirupom od bundeve. Za takvu smjesu trebat će vam 200 grama hokaido bundeve, 300 + 200 ml vode, 200 g smeđeg šećera, 2 žličice cimeta, 2 žličice đumbira u prahu, pola žličice mljevenog klinčića, pola žličice pimenta (Allspice), pola žličice mljevenog muškatnog oraščića, pola žličice začinske mješavine five spice i 2/3 žličice kardamoma. Bundevu narežite na kockice u skuhajte u 300 ml vode, izblendajte je i dodajte još 200 ml vode. Dodajte šećer i začine, promiješajte i pustite da prokuha. Sirup pohranite u staklene boce, a osim s mlijekom, možete ga dodavati u kave, tople koktele, ali i slatka jela poput razni pita i kolača.
ČETIRI VJEČNA FAVORITA
Fino, toplo i za jači imunitet: Super recepti za zimska variva
POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Video: 24sata/pixsell
Nekoliko tramvajskih stanica dalje dolazimo do popularnog Cat Caffea. Osim super ponude pića, mjesto je odlično za sve ljubitelje mačaka jer upravo će vam one praviti društvo dok uživate u svojoj jutarnjoj kavi ili večernjem koktelu. Za nas su pripremili toplu čokoladu s rumom, šlagom, čokoladnim preljevom i keksom. Od zimskih koktela poslužili su popularni grog, a uz zimske začine poput anisa i cimeta odlično će vas ugrijati i razveseliti na blagdanskim druženjima na otvorenom. Iako hladan, koktel Winter botanicat pravo je zimsko piće. Zvijezda koktela je jabukovača, odnosno cider. Zimski okusi pojačat će đumbir i sok od jabuke.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Za kavoljupce uputili smo se do Kavanture, male kavane i trgovine na Horvaćanskoj u Zagrebu, koja poslužuje i prodaje isključivo specialty kave.
POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Video: 24sata/pixsell
- Što se posluživanja u kafiću tiče, uvijek u ponudi imamo dvije vrste kave. Ostale se mogu kupiti, a sve dolazi iz naše pržionice kave u Svetoj Nedelji. Pomno biramo proizvođače kave i svoju priču s finim kavama započeli smo prije pet godina - kažu nam vlasnici Irena Rašeta i Dejan Ganžulić.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Za nas su pripremili popularan pumpkin spice latte, koji je uz pomno izabranu vrstu kave prava poslastica. Tajna je da prvo stavljate sirup koji prelijete mlijekom, a espresso ide zadnji. Možete ukrasiti po želji, a sa šarenim mrvicama nećete pogriješiti. Tko kaže da u kavu ne ide neko čisto i žestoko piće? Za nas su u Kavanturi dodali tekilu u kavu. Alkohol je ovdje naravno u zanemarivim dozama, a opet daje poseban i zanimljiv okus. Ako pak niste ljubitelj kave, a želite se ugrijati - isprobajte toplu limunadu s đumbirom i limunom koja će vam osigurati dobru dozu vitamina C, koji vam je za hladne i virozne dane i više nego potreban.
Hot spised delight (Très Chic café)
Sastojci: 0,03 l gina, 1,3 dcl čistog soka od jabuke, 4-5 klinčića, žličica mljevenog đumbira, žličica cimeta, 0,05 l agavinog sirupa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: Sastojke promiješajte i zagrijte. Ukrasite sušenom narančom i štapićem cimeta.
Hot toody (Très Chic café)
sastojci: 0,05 l viskija Four Roses, 0,015 l agavina sirupa, 2 kapi Angostura pelinkovca, 1,2 dcl vruće vode
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: U staklenu čašu koja podnosi toplinu ili šalicu dodajte viski, agavin sirup i angostura pelinkovca. Prelijte vrućom vodom te ukrasite sušenom narančom, limunom i anisom.
Bucalicious - bezalkoholni napitak sa sirupom od bundeve (Très Chic café)
sastojci: Četiri žlice domaćeg sirupa od bundeve (postupak objašnjen u tekstu) i mlijeko
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: Prokuhajte mlijeko tako da dobijete pjenastu teksturu kao iz aparata. U šalicu stavite sirup od bundeve, ulijte mlijeko i dobro promiješajte. Ukrasite kakaom ili šarenim mrvicama.
Matcha latte (Très Chic café)
sastojci: 1 žličica matcha praha + 1 žlica vruće vode, 1/4 šalice vruće vode, pola šalice mlijeka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: Umiješajte matcha prah sa žlicom vruće vode tako da ne bude grudica i da se ne lijepi na rubove. Ulijte ostatak vode i dobro promiješajte. Zagrijte mlijeko, dobro promiješajte da dobijete pjenastu strukturu i ulijte u šalicu.
'IMATI SVOJ OBRT JE BORBA'
Ostavili su poslove i pokrenuli tvrtke: 'Po receptima baka pečem kolače za cijeli svijet'
Rum Hot Chocolate (Cat Caffe)
sastojci: 150 g tamne čokolade, 200 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, žličica smeđeg šećera, po želji malo cimeta (možete koristiti i gotovi prah te ga pripremiti po uputama na pakiranju), 0,02 l tamnog ruma; Za ukras: šlag, speculas keks, rum pločica i čokoladni preljev
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: Čokoladu razlomite na sitne komade. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuha na srednje jakoj vatri. Čim smjesa provrije, prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Grudicu razbijte uz pomoć pjenjače. Po želji dodajte malo cimeta. Dodajte rum, a po želji možete dodati i sirup od đumbira ili bundeve. Ukrasite i poslužite.
UNIKATNO ISKUSTVO ISPIJANJA KAVE
Rade kavu kao nitko u Zagrebu: 'Sifon kavi daje glatku teksturu, a svakim gutljajem je sve finija'
Winter botanicat (Cat Caffe)
Sastojci: 0,03 l sirupa od jabuke, led, 0,01 l sirup od đumbira, 0,25 l jabukovače
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: U čašu dodajte sirup od jabuke, led, pa sirup od đumbira i jabukovaču. Ukrasite sušenim voćem i zimskim začinima poput anisa i cimeta.
Grog (Cat Caffe)
sastojci: 200 ml vruće vode, 0,06 l tamnog ruma, sok od polovice naranče, 0,03 agavina sirupa, žličica smeđeg šećera, mješavina začina (cimet, klinčić, anis, šljokice...)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
PRIPREMA: U šalicu stavite rum, sok naranče, agavin sirup i šećer. Prelijte vrućom vodom, dobro promiješajte te ukrasite štapićem cimeta, anisom, jestivim šljokicama i kriškama naranče.
Pumpkin spice latte (Kavantura)
Sastojci: 0.02 l pumpkin spice sirupa, 2 dcl mlijeka, 1 doza espresso kave
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
PRIPREMA: Zagrijte mlijeko u lončiću tako da dobijete kremastu teksturu i pjenu. U šalicu stavite sirup. Mlijeko ne dodajte čim ste ga maknuli sa štednjaka, nego pričekajte pola minute do minutu. Polako prelijte preko sirupa. Na kraju dodajte espresso i ukrasite šarenim ili čokoladnim mrvicama, karamelom ili cimetom.
Meksička kava s tequilom (Kavantura)
Sastojci: 1 doza espressa, 0,93 l tequile silver, 0,02 l likera od kave, mlijeko i sirup od vanilije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
PRIPREMA: U šalicu dodajte espresso, a zatim tequilu. Prvo dodajte espresso, tequilu i liker od kave. Napravite kremasto mlijeko tako da zagrijete mlijeko sa sirupom od vanilije. Zatim ga dodajte u smjesu kave, tequile i likera od kave.
Vruća limunada s đumbirom i limunom (Kavantura)
Sastojci: Sirup od đumbira (ili prokuhajte narezani svježi đumbir), med, 1 limun
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
PRIPREMA: Đumbir stavite u čašu, zalijte vrućom vodom, pa dodajte med i limun