Ljudi koji preskoče doručak izgube čak 82 minute radnog dana zbog slabije produktivnosti, pokazalo je britansko istraživanje.
Kod ljudi koji su preskočili doručak polako pada razina energije, a muče ih i glad, umor i nedostatak koncentracije. Stoga umjesto da budu produktivni na poslu, energiju troše na to da zaborave na osjećaj gladi, navodi se u istraživanju. Kako biste to izbjegli, idealan bi se doručak trebao sastojati od dobrog omjera ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća.
Također bi trebalo paziti da obrok ne bude previše nedostatan, ali ni previše obilan - u prvom će slučaju prouzročiti osjećaj iritiranosti i gladi, a u drugome potrebu za odmorom i spavanjem. S druge strane, dobar doručak povećat će produktivnost i tijelu osigurati potrebnu energiju. Iako vam se može činiti da to isto dobijete i od šalice kave na prazan želudac, bolje će posao obaviti namirnice bogate vitaminom B poput banana, zobenih pahuljica, ananasa i avokada.
Hrana bogata vitaminom B pojačava koncentraciju te omogućuje jasnije razmišljanje i rješavanje problema.
- Neki od primjera doručka za uspješan poslovni dan su palačinke od cjelovitog brašna s marmeladom i zobene pahuljice s bobičastim voćem kojima se može dodati med.
Izvrsna su i jaja jer sadrže bjelančevine i bogata su vitaminom B12, cjelovite žitarice te nemasni kravlji sir. Mliječni su proizvodi dobar izbor, a uz doručak se može popiti zeleni ili crni čaj - savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Djeci bolje ide matematika ako su doručkovala
U djece, kao i u odraslih, doručak predstavlja najvažniji obrok u danu. Dokazano je da djeca koja ne preskaču doručak mnogo brže čitaju i rješavaju matematičke zadatke, imaju bolju koncentraciju, memoriju i mogućnost pamćenja te uspješnije rješavaju standardizirane testove. Redovito doručkovanje povoljno utječe i na kontrolu tjelesne mase, kaže Marić Bulat.