To je to što me zanima!

Tajne uzgoja finog ruma, votke, viskija i gina u vlastitome vrtu

'PIJANI BOTANIČAR' Autorica otkriva od kojih se sve biljaka prave alkoholna pića i kako smiksati koktele s lavandom, ružmarinom i ostalim biljem koje možete uzgojiti u vrtu
Vidi originalni članak

Da nema biljaka, ne bi bilo ni divnih alkoholnih pića, poručila je Amy Stewart, autorica knjige “The Drunken Botanist: The Plants That Create the World’s Great Drinks”.

Na početku otkriva koje su biljke potrebne za stvaranje baznog alkohola, a to su agava, žitarice i grožđe te se dotiče vrlo važne komponente - kvasca.

- Svaka biljka koja proizvodi šećer može se fermentirati kvascem. Alkohol je samo otpadni proizvod fermentacije - rekla je Stewart i dodala kako većina ljudi uopće nije svjesna koliku razliku u okusu čini upotreba različitog soja kvasca. Ovisno o tome koji se koristi, alkoholno piće imat će slatkasti voćni okus ili pak neobično cvjetni.

Mali botanički vrt 

- Većina sojeva kvasca nalazi se čak i u zraku te nisu opasni. U pripremi alkoholnih pića najviše se cijeni soj Saccharomycetales, koji je mažen i pažen od strane majstora pivara - naglašava.

Miješana pića, poput koktela Manhattan, za nju predstavljaju kompleksni botanički vrt. Alkoholna baza je viski koji se dobiva iz žita ili kukuruza, a dozrijeva u hrastovim bačvama. Koktelu se potom dodaje malo vermoutha, za koji je potrebno grožđe, malo pića Angostur bitters napravljenog od raznih sjemenki i korijenja, a ukrašava se sočnom trešnjom, objašnjava autorica. U središnjem dijelu knjige

Stewart dotiče se biljaka koje obogaćuju bazu te čine razliku između, primjerice, gina i votke.

Knjiga dana Knjiga "Overdressed" autorice E. L. Cline o kvalitetnoj odjeći

- Gin je zapravo samo votka s okusom bobica borovice - kaže Stewart. Dodaje da takvoj mješavini i postanku samoga gina možemo zahvaliti Nizozemcima, iako većina alkoholnih pića koja danas poznajemo vuče svoje korijene u dalekoj prošlosti medicine, kad su najčešće upotrebljavana kao lijek.

- Rumom su se prvi liječili mornari. Kapetan broda u vodu bi ulio rum kako bi ubio bakterije. Potom bi iscijedio malo limete kako bi spriječio skorbut, najčešću bolest mornara - pojašnjava Stewart. 

TAJNE MARKETINGA Naučite ispričati priču koja će uspješno prodati vaš proizvod

Uz zanimljivu povijest nastanka popularnih alkoholnih pića i otkrivanja nevjerojatnih tajni koje skrivaju, kroz cijelu knjigu se provlače jednostavni i ukusni recepti za domaće koktele, uz savjete kako u vlastitom vrtu uzgojiti dodatke koji daju fantastične arome. Tako bez puno muke možete sami uzgojiti kadulju, ružmarin ili bosiljak, koji će svaku čašu tekile ili votke pretvoriti u potpuno novi napitak. 

Recepti za svako nepce

Preporuka autorice je recept za Koktel iz vrta. Potrebno vam je 45 ml ruma, dvije svježe jagode i dva lista mente, žličica soka limete i žlica voćnog sirupa po izboru. Sve sastojke pomiješajte s ledom u shakeru i poslužite.

KNJIGA DANA Ljudi često lažu, ali internetske tražilice odaju sve što skrivaju

Svaka vrtna zabava bit će potpuna uz Lavander Martini. Potrebne su vam četiri grančice svježe lavande, 45 ml gina, 15 ml aperitiva Lillet blanc i malo limunove korice. U shakeru pomiješajte tri grančice lavande sa svim sastojcima osim limunove korice i dodajte led. Poslužite te ukrasite grančicom lavande i koricom limuna.

Za još jedan aromatičan koktel od jagode potrebne su vam tri kriške jagode, 45 ml bijeloga ruma, 15 ml likera Chartreuse i sok jedne limete. Izmiksajte s ledom u shakeru i poslužite. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • killdeath 22.02.2018.

    Gdje se knjiga može kupiti? Žena ima vrt pa da barem nešto pametno uzgaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare