Dobro pravilo koje bi bilo dobro zapamtiti kada je grašak u pitanju jest da grašak koji se može jesti sirov, također možete dehidrirati i koristiti kao sušeni proizvod, ali ne može se sav sušeni grašak jesti svjež.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sušeni grašak se bere, ljušti i potom dehidrira. Prije konzumiranja potrebno ga je skuhati, obično rehidrirati i dinstati u vrućoj tekućini. Osušeni grašak ima mnogo duži rok trajanja od zelenog graška, ali zamrzavanje svježeg graška odličan je način da ga sačuvate do godinu dana,
Zeleni grašak je jako zdrav. Šalica ovog graška ili 170 grama sadrži 62 kalorije, od kojih 70 posto dolazi iz ugljikohidrata, i nudi niz vitamina, minerala i makronutrijenata.
Svježi grašak je prepun vlakana.
Pola šalice zelenog graška ima oko četiri grama vlakana. Prema nutricionistici Amy Shapiru, uglavnom netopiva vlakna u grašku pomoći će kod sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju probave.
Svježi grašak je zdrav za srce
Dokazano je da prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, a kao što je već spomenuto, grašak je fantastičan način za povećanje količine vlakana u prehrani. Ali, nije samo sadržaj vlakana ono što im daje kardiovaskularne prednosti. Grašak sadrži dobru količinu minerala za srce, kao što su magnezij, kalij i kalcij, kaže Shapiro. Kalij je važan za snižavanje krvnog tlaka, a magnezij je odgovoran za transport kalcija i kalija do srca.
Svježi grašak pomaže imunološkom sustavu
Jačanje imunološkog sustava mnogima je prioritet, osobito tijekom zimskih mjeseci. Imunitet se može ojačati tijekom cijele godine prehranom bogatom hranjivim tvarima punom vitamina i minerala. Grašak u osnovi ima sve što vam je potrebno za podršku imunološkom sustavu, uključujući 13 posto preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidansa koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.
Svježi grašak štiti zdravlje očiju
Mrkva obično dobiva sve zasluge za poboljšanje vida, ali grašak također može učiniti mnogo za zdravlje vaših očiju. Jedna porcija zelenog graška sadrži 24 posto preporučene dnevne količine vitamina A.
Svježi grašak pomaže u regulaciji šećera u krvi
Grašak ima relativno nizak glikemijski indeks (GI), što može pomoći u upravljanju glukozom u krvi,objašnjava Shapiro. Vlakna i bjelančevine u grašku također mogu pomoći da dulje ostanete siti između obroka, što znači manje grickanja i, stoga, dodatno sprječavaju porast šećera u krvi, piše Real Simple.