To je to što me zanima!

Svjetski dan kroasana: Oni nisu francuski i jeli su ih samo imućni

Ovom omiljenom pecivu malo tko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine
Vidi originalni članak

Kako su pekari prvi ustajali prvi su i primjetili da Turci namjeravaju napasti grad te su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca  - i to u Austriji!

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.

POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je  postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30.siječnja što pokazuje koliko je popularan

KULINARSKI VODIČ Kuhari: Ovo su najčešće greške koje se rade kod pripreme luka

Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 1.5 vrećica suhog kvasca
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • Žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 0,5 dl ulja

Priprema:

U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko. Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • iinvidico 30.01.2021.

    Croasan sa cokoladom 😋😋😋

  • nap 30.01.2021.

    obozavam croasante

  • nemoj me j.... 30.01.2021.

    CROasan🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare