Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) kronična je, doživotna bolest. Karakterizira je poremećaj metabolizma ugljikohidrata, masti i bjelančevina. U zdravih ljudi hrana se u probavnom sustavu razgrađuje do šećera koji se zove glukoza. Ona krvlju putuje u stanice i u njima se iz glukoze proizvodi energija potrebna za sve funkcije organizma. Za ulazak glukoze u stanice neophodan je inzulin, hormon koji luči gušterača. Ako se ne proizvodi dovoljno inzulina, ili inzulin koji gušterača luči nije djelotvoran, glukoza smanjeno ulazi u stanice i raste njezina koncentracija u krvi (razina šećera).
POGLEDAJTE VIDEO:
Visoka koncentracija šećera u krvi naziva se hiperglikemija i to stanje može oštetiti brojne organe. Zato šećerna bolest, osobito ona loše liječena, s vremenom izaziva teške i opasne komplikacije. Dijabetes je jedan od 10 vodećih uzroka smrti i važan rizični čimbenik u razvoju bolesti srca i krvnih žila, kao i brojnih vitalnih organa, te jedan od vodećih uzroka onesposobljenja i invaliditeta.
Pojam šećerna bolest uključuje nekoliko različitih tipova bolesti: prva je šećerna bolest tipa 1 (oboljeli je ovisan o inzulinu od početka, najčešće pogađa djecu i mlade), potom imamo šećernu bolest tipa 2 (češće se javlja kod starijih od 50, iako se ta granica pomiče: oboljeli godinama može regulirati razinu šećera dobro organiziranom prehranom, održavanjem tjelesne težine i kretanjem i/li lijekovima, prije nego što bude potrebna terapija inzulinom) i dijabetes u trudnoći.
Faktori rizika za razvoj bolesti:
Oko 80 posto dijabetičara je pretilo, odnosno jedan od najčešćih faktora rizika je višak kilograma, osobito izrazita pretilost. To je i obiteljska anamneza, odnosno blizak član obitelji koji je bolovao od dijabetesa.
Istraživanja pokazuju da u više od 30 posto ljudi postoji pozitivna obiteljska anamneza za šećernu bolest, pri čemu je najčešće riječ o roditeljima, djedovima i bakama, braći ili sestrama. Dodatni faktor rizika su sjedilački način života i nedostatak kretanja, uz nekvalitetnu prehranu, prejedanje ili preskakanje obroka.
Povećani rizik od dijabetesa imaju i ljudi kod kojih se masno tkivo nakuplja oko abdomena i na gornjem dijelu tijela, koje prepoznajemo kao ljude s tijelom oblika jabuke (opseg struka veći od 93 centimetra kod muškaraca, odnosno opseg struka veći od 80 centimetara kod žena). Rizik raste i ako čovjek ima povišen krvni tlak (osobito u kombinaciji s proživljenim srčanim ili moždanim udarom), dugotrajno je izložen stresu, a rizična su kategorija i žene sa sindromom policističnih jajnika i viškom tjelesne težine.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: