Povijest punjenog povrća seže u Otomansko carstvo, odakle se raširilo na srednju Aziju, Srednji Istok i arapski poluotok. Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno upravo u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma, što u prijevodu znači ‘biti napunjen’.
Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. No, dolme su doživjele mnoge transformacije pa se punjene paprike, rajčice, patlidžani, tikvice, luk, šampinjoni ili avokado, mogu poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog, ovisno o tome čime ih punite i što ste planirali u ostatku obroka.
POGLEDAJTE VIDEO: Čije povrće kupujemo i jedemo?
Većinu povrća najčešće spravljamo punjeno mljevenim mesom i rižom, zapečeno u pećnici, no možete ga puniti i mesom koje je ostalo od ručka - komadićima piletine ili puretine. Također, možete pripremiti i laganiju, vegetarijansku verziju tako da pomiješate rižu ili kuskus i povrće, ili svježi sir, krastavce i masline, ili neko drugo jednako lagano povrće, ili tako da meso zamijenite sojinim ljuskicama.
Pravi ‘šmek’ ovakvim kombinacijama uvijek daju začini, pa se možete poigrati s njima. Uz mljeveno meso odlično se slaže ružmarin, dok sir možete začiniti crvenom paprikom, ili s malo čili papričice, ili kurkume, kako biste dobili pikantni okus.
Evo i nekoliko recepata:
Punjeni patlidžani na turski način
SASTOJCI: 2 veća patlidžana, 500 g mljevenog mesa, 1 luk, 2 rajčice, 2 češnja češnjaka, 1 šaka peršina, ulje, sol, papar
PRIPREMA: Patlidžan prerežite na pola, posolite i ostavite da pusti višak vode. Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte. Dodajte sjeckani luk i pirjajte pet minuta, pa dodajte sjeckanu rajčicu, češnjak, sol i papar. Pirjajte dok rajčica ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre. Patlidžane osušite te začinite solju i paprom. Na tavi zagrijte dvije žlice ulja, pa ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dolje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Izvadite sjemenke, napunite patlidžan nadjevom od mesa. Pecite 30-ak minuta.
Predjelo od punjenih rajčica
SASTOJCI: 4 rajčice srednje veličine, 125 grama svježeg sira, žlica nasjeckanoga svježega kopra (možete ga zamijeniti peršinom ili vlascem), malo ementalera za ukrašavanje, limenka tunjevine (80 grama) u vodi, tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar, sol
PRIPREMA: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunjevinu, dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice. Nije potrebno peći, no po želji, možete ih kratko zapeći s malo ribanog sira.
Rajčice punjene mesom
SASTOJCI: 8 rajčica, 400 grama mljevene junetine, 1 jaje, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1 crveni luk, 1 režanj češnjaka, 1 žlica svježeg ili 1 žličica suhog peršina, sol i papar.
PRIPREMA: Rajčice operite i odrežite im vrh, oko pola centimetra, pa izdubite meso žličicom i uklonite veći dio koštica. Posolite i popaprite unutrašnjost. Meso rajčica usitnite nožem te dodajte u meso. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te ostale sastojke. Sve dobre promiješajte, pa tom smjesom punite rajčice. Složite ih u posudu za pečenje, poklopite 'kapicama' te lagano prelijte maslinovim uljem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.
Patlidžani punjeni rajčicom
SASTOJCI: 4 patlidžana (jedan po osobi), 500 grama rajčica, 2 velike glavice luka, 2 žlice mljevene slatke paprike, šalica kuhane riže, 2 žlice ajvara, malo nasjeckanog peršina, češnjak, parmezan, papar, sol, ulje
PRIPREMA: Patlidžane narežite na polovice, izdubite, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu, pa ih posušite papirnatim ručnikom. Nakon toga lagano pirjajte luk, peršin, rajčicu i češnjak. Kad smjesa omekša, umiješajte rižu, nauljite patlidžane i napunite dobivenom smjesom, koju malo začinite ajvarom i mljevenom paprikom. Pospite parmezanom, stavite u pećnicu na 180°C i zapecite 15 minuta.
Patlidžani punjeni mesom
SASTOJCI: 2 velika patlidžana, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 250 grama mljevenog mesa, 300 grama rajčice, maslinovo ulje, sol, papar. Za umak: 30 grama maslaca, 30 grama brašna, 250 mililitara mlijeka, jedno jaje, 125 grama ribanog sira, 1,5 žličica muškatnog oraščića, sol, papar
PRIPREMA: Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Posolite ih i ostavite 15-ak minuta, pa posušite papirnatim ručnikom. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Sredinu patlidžana nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja prepržite luk, i češnjak, pa ubacite meso i pirjajte 10 do 15 minuta. Dodajte meso patlidžana, sol i papar te nasjeckanu rajčicu. Kuhajte 20 do 30 minuta, dok se umak ne zgusne. Rastopite maslac u tavi i umiješajte brašno neprestano miješajući dok brašno ne dobije smeđu boju. Dodajte mlijeko i miješajte 7 do 10 minuta, dok se umak ne zgusne. Sklonite s vatre, dodajte sir i jaje te začinite. Izvadite patlidžane iz pećnice, napunite ih mesom i prelijte umakom. Po želji, dodatno pospite sirom. Vratite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.
Paprike punjene tunjevinom
SASTOJCI: 6 mesnatih babura, 2 manje konzerve tunjevine, 150 grama majoneze, 2 decilitra kiselog vrhnja, 3 do 4 žlice mliječnog sirnog namaza, 2 žličice paste od maslina, sok 1/2 limuna, peršin, sol, papar
PRIPREMA: Paprike operite i osušite, pa posložite u lim za pečenje i pecite na na 220°C dok ne potamne. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom. Tunjevinu ocijedite od viška ulja te ju pomiješajte s majonezom, kiselim vrhnjem i mliječnim namazom. U smjesu dodajte pastu od zelenih maslina te sve začinite limunovim sokom, sjeckanim peršinovim listom, solju i paprom.
Pečene paprike ogulite od kože i očistite od sjemenki i peteljki pa ih napunite pripremljenim nadjevom. Poslužuje se hladno, na sobnoj temperaturi.
Paprike punjene krumpirom
SASTOJCI: 6 paprika, 6 većih krumpira, komad pancete, 1 decilitar kiselog vrhnja, 2 luka (ili jedan veći), sol, papar, 1 prstohvat peršina i začini po želji. Također po želji, možete dodati nekoliko cherry rajčica.
PRIPREMA: Operite i odrežite vrh i dno paprike, pa ih posušite papirnatim ručnikom. Krumpir i luk isjeckajte na kockice i ubacite u posudu. Ostatak paprike narežite i dodajte krumpiru. Ubacite komadiće slanine. Dodajte sol, papar i peršin te začine po želji. Sve dobro promiješajte. Posudu u kojoj ćete peći paprike namažite uljem i poredajte paprike. Punite paprike smjesom, a ostatak poslažite oko paprika. Na kraju dodajte nekoliko žlica vrhnja, cherry rajčice. Prelijte sve sa 2 dcl vode u kojoj ste razmutili začine i pecite oko sat vremena na 180 °C.
Tikvice punjene jajima i sirom
SASTOJCI: 700 grama tikvica, 1,5 šalica krušnih mrvica, 60 grama tvrdog sira (primjerice cheddar), jedan manji crveni luk, 2 žlice peršina, 1 žličica soli, četvrtina šalice parmezana, 2 jaj, 2 žlice maslaca.
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 175°C. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja.
Tikvice prepolovite po dužini i kuhajte u kipućoj vodi 15-ak minuta ili dok omekšaju. Zatim ih izvadite, ocijedite i izdubite meso iz sredine. U zdjeli pomiješajte izvađeno meso tikvica, krušne mrvice, sir, sitno narezani luk i naribani tvrdi sir, te usitnjeni peršin, sol, većinu parmezana i razmućena jaja. Tikvice napunite dobivenom mješavinom.
Po površini pobacajte komadiće maslaca i posipajte preostalim parmezanom. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici.
Tikvice punjene puretinom
SASTOJCI: 8 okruglih tikvica (žutih ili zelenih), maslinovo ulje, 1 mala glavica luka, 100 grama domaće kobasice, 500 grama mljevene puretine, 2 režnja češnjaka, 1 žlica koncentrata rajčice, 1 decilitar bijelog vina, 2 velike zrele rajčice, 2 žlice riže, začini: sol, papar, kumin, dimljena slatka paprika, čili, origano, svježi timijan i ribani parmezan
PRIPREMA: Tikvicama odrežite vrh i žličicom izdubite sredinu, pazeći da ih ne probijete. Meso tikvice sačuvajte, a unutrašnjost posolite i preokrenute ih na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev. Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2 do 3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe.
Dodajte češnjak, koncentrat rajčice, po žličicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte nasjeckane rajčice i izdubljeno meso tikvica. Posolite, popaprite, dodajte 2 do 3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte 2 žlice riže i kuhajte još 5 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Poslužite ih uz prilog od grčkog jogurta i češnjaka (200 grama grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim režnjem češnjaka, žlicom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i papra).
Punjeni luk s pancetom
SASTOJCI: 5 glavica crvenog luka, 5 kriški pancete, prstohvat ružmarina 1 mala žlica češnjaka u prahu, 3 žlice maslinovog ulja, parmezan, 1 decilitar kiselog vrhnja (12 posto masti), sol, svježe mljeveni papar, majčina dušica i 2 ukiseljene lučice.
PRIPREMA: Luk očistite od ljuske i stavite u lonac s vodom, pa pristavite na vatru. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi. Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da ne oštetite vrh. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje. Nasjeckajte ukiseljene lučice. Nasjeckajte i unutrašnjost te vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2 do 3 minute. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.
Sogan dolma (Luk punjen mesom)
SASTOJCI: Kilogram crvenog luka, 400 grama mljevene junetine, 100 grama riže, 50 grama korijena celera i mrkve, 2 decilitra kiselog vrhnja (20 posto masti), 1 limun, sol, papar, 1 prstohvat crvene paprike.
PRIPREMA: Luk očistite i svakoj glavici odrežite vrh ravno. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite ih i ohladite. U zdjeli dobro izmiješajte meso, naribane mrkvu i celer, rižu, sol i svježe mljeveni papar. Tom smjesom punimo luk. Kod punjenja bacite vanjski sloj svake glavice, sredinu iskoristite za podlogu (ispod punjenog luka), a ostatak punite.
Napunjene glavice luka slažite u lonac i pospite mljevenom crvenom paprikom. Podlijte mlakom vodom da prekrije glavice. Najprije kuhajte na jačoj temperaturi, a kad provrije, smanjite temperaturu. Poslužite uz kriške limuna i kiselo vrhnje.
Šampinjoni punjeni kozjim sirom i avokadom
SASTOJCI: 10 velikih šampinjona, 2 avokada, 20 dekagrama mladog kozjeg sira, češnjak, peršin maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
PRIPREMA: Izdubite šampinjone i nasjeckajte stabljike. Narežite avokado na kockice i začinite ga sokom od limuna, soli, paprom, češnjakom i maslinovim uljem. Dodajte sir narezan na kockice. Stabljike šampinjona nasjeckajte i malo prepržite na maslinovom ulju, pa pomiješajte u smjesu. Napunite šampinjone smjesom i poslažite na lim za pečenje, pa pecite na 180 °C otprilike 20-ak minuta.
Avokado punjen jajima i slaninom
SASTOJCI: 2 avokada, 4 jaja, 1 paprika, rajčica, 1 manji luk, malo slanine, ribani sir, sol, papar.
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U lim za pečenje dodajte masni papir. Izrežite avokado na pola i izvadite žlicu do dvije mesa, kako bi napravila nešto veću rupu za jaje. Polovice od avokada stavite u lim za pečenje i nastojte ih stisnuti jednu uz drugu, kako se ne bi okrenuli. U svaku polovicu pažljivo dodajte jaje. Posipajte paprikom, slaninom, rajčicom i ostalim namirnicama prije pečenja, količine po želji. Pecite 13 do 18 minuta, ovisno o tome koliko jajetu treba da se ispeče.