Gljive su idealna namirnica ako želite nešto pojesti “na brzinu”, a da je zdravo ukusno i fino. Iako poznajemo više od 2000 jestivih vrsta, vrlo malo je onih dostupnih za jelo, a itekako je opasno samostalno ih brati. Najpopularnije bukovače, vrganji i šampinjoni velikom broju jela daju poseban, egzotični okus.
Gljive se obvezno pirjaju na maslacu ili maslinovu ulju, i to u vrlo malim količinama, tek toliko da izgube vlagu, ali potrebno je paziti da se ne pirjaju u vlastitu soku. Ne smije ih se prekuhati kako ne bi izgubile aromu i postale tvrde. Ako želite sačuvati punu aromu, sol dodajte na kraju kuhanja, a papar na početku. Pri rezanju gljive treba poprskati limunovim sokom želite li da ne izgube boju. Pripremate li juhu, šampinjone narežite na listiće, za varivo na četvrtine, za nadjev ih sitno nasjeckajte, a ako ih želite peći, odvojite im klobuk i stručak. Sušene gljive mogu se koristiti svježe ako ih namočite u mlakoj vodi, a možete ih samljeti u prah i upotrebljavati kao začin pri pripremi jela od gljiva.
Gljive s kozjim sirom i sušenim rajčicama
Sastojci: 6 gljiva portobello (šampinjona), maslinovo ulje, bijeli ocat balsamico, žličica sušene majčine dušice, žličica curryja u prahu, sušene rajčice, kozji sir, sol, papar
Priprema: Premažite gljive uljem i octom pa dodajte sol i papar. Stavite gljive na roštilj i pecite dvije-tri minute. U zdjelu dodajte ostatak ulja, majčinu dušicu i curry u prahu te gljive s roštilja stavite u zdjelu. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom pet-sedam minuta. Gljive stavite na tanjur za posluživanje, pospite kozjim sirom i sušenim rajčicama.
Punjene gljive
Sastojci: 25 dag šampinjona, žlica biljnog ulja, žlica mljevenog češnjaka, 100 g krem-sira, 2-3 kriške slanine, ovčji sir, luk, crvena paprika, sol, papar
Priprema: Operite gljive, uklonite stabljiku, nasjeckajte i popržite u tavi na maslinovu ulju i češnjaku, dodajte krem-sir, nasjeckanu slaninu, ovčji sir, papriku i luk. Stavite gljive na foliju. Smjesu za punjenje istisnite u gljive te gljive pospite sirom. Zagrijte pećnicu na 180°C, gljive pecite 20 minuta te odmah poslužite.
Taco sa šampinjonima
Sastojci: 10 dag šampinjona, ulje kanole, tortille, 10 dag naribanog sira, grančica ružmarina, prženi sezam, četvrtina glavice kupusa
Priprema: U tavi na ulju popržite sloj gljiva, izvadite ih i popržite preostale. Zagrijte tortillu na tavi. Stavite gljive na tortillu, na vrh dodajte kupusa, sir, nekoliko grančica ružmarina i pospite sjemenkama sezama.
Najfinije iz pećnice: Od tortica, domaćih kiflica do turske pizze