To je to što me zanima!

Recepti za jeftina i zdrava jela koja imaju najviše 500 kalorija

Ne morate nužno gladovati da bi izgubili višak kilograma. Dovoljno je promijeniti prehrambene navike. Na primjer, pileća prsa imaju oko 120 kcal na 100 grama, a svinjetina oko 350
Vidi originalni članak

Želite li izgubiti višak kila pazite što jedete i koje količine. Svakako izbjegavajte jesti kruh uz jela za koja smo vam pripremili recepte. Sva redom su vrlo zdrava i bogata nutrijentima, ne stoje puno i imaju manje kalorija. Neka jela su takva da se rade za više osoba, ali jedna porcija nema više od 500 kalorija. Ukoliko živite sami i želite baš jednu porciju, tad jelo napravite od četvrtine navedenih sastojaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ne morate nužno gladovati da bi izgubili višak kilograma. Dovoljno je promijeniti prehrambene navike i obratiti više pažnje na to koliko koja hrana ima kalorija. Na primjer, ako volite meso, tada trebate imati na umu da pileća prsa imaju oko 120 kcal na 100 grama, a svinjetina oko 350.

Znači, pojedete li 200 grama pilećih prsa pečenih u malo masnoće i uz to pojedete salatu od svježeg povrća, bit ćete daleko ispod 500 kalorija po obroku. Ili, napravite li porciju kuhane palente i to pojedete s jogurtom, opet ste u organizam unijeli zdrav, niskokaloričan obrok. Kuhana palenta ima oko 80 kalorija na 100 grama, a jogurt 60.

Također, izbjegavajte salame jer su prepune kalorija. Recimo, parizer ima oko 520 kcal pa, ako već morate jesti salamu, bolji izbor su pileća ili pureća šunka - imaju oko 130 kcal. Od voća najmanje kalorija imaju lubenica i dinja, a od povrća rajčica i krastavci.

SEZONA JE U PUNOM JEKU 15 recepata s bazgom: Od meda do sirupa, pekmeza, kolača...

Osim toga, važno je znati da pojedene kalorije treba i potrošiti, jer možete ih vi i manje pojesti, ali ako ih ne sagorite, zaboravite na mršavljenje. Zaobilazite zaslađene i kupovne sokove. Neka voda postane vaš najbolji prijatelji ili domaća limunada bez šećera. I smoothieji su dobar izbor ako u njih stavljate namirnice manjih kalorijskih vrijednosti.

U prehranu svakako uvrstite probiotike kako bi crijevne bakterije bile u ravnoteži. Naime, kada u crijevima dođe do poremećaja u količini dobrih bakterija, tada dolazi do stvaranja plinova, a time i nadutosti. Probiotici nisu samo odlični za probavu i dobar metabolizam, već i za poboljšanje raspoloženja te jačanje imuniteta.

Želite li provjeriti koliko koja namirnica ima kalorija, to možete napraviti OVDJE

Top 10 zdravih, niskokaloričnmih recepata:

Punjene rajčice 

za 3 osobe

Sastojci:

  • 9 rajčica
  • 5 malih žlica mrvica
  • 150 g svježeg sira
  • 1 žlica isjeckanog peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • ulje

Priprema:

Operite rajčice, prerežite na pola i izvadite iz njih sjemenje. Mrvice, sir, isjeckani češnjak, peršin i sol dobro promiješate i time napunite rajčice. Složite ih u uljem premazan protvan i pecite na 170 stupnjeva dok ne omekane. 

Quiche od palente i poriluka 

za 4 osobe

Sastojci:

*šalica od 240 ml

Za podlogu:

  • 1¾ šalice pileće juhe
  • ½ šalice palente
  • 1 žlica maslaca

Za nadjev:

  • 3 veće rajčice, prerezane na pola
  • 1 veći poriluk narezati, oprati i ocijediti
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica mlijeka
  • 3 jaja
  • ¼ žličice soli

Priprema:

Najprije ispecite rajčice u pećnici na 200 stupnjeva. Pecite ih 15 do 20 minuta, dok se kožica na rajčicama počne odvajati. Ostavite da se ohladi pa u to stavite luk.

Potom pripremite podlogu od palente. Stavite pileću juhu neka provrije pa na laganoj vatri u njoj kuhajte palentu, dodajte maslac. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne pretvori u čvrstu, ljepljivu masu i počne odvajati od lonca. Nakon toga kalup za quiche premažite maslacem ili uljem pa u to utisnite palentu i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva, dok po rubovima ne postane lagano hrskava. Ostavite neka se ohladi.

Sad je red da napravite nadjev: Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 do 10 minuta. Maknite sa štednjaka i ostavite sa strane. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i sol tako da dobijete glatku smjesu.

Nakon toga na podlogu od palente slažite redom poriluk i nasjeckane pečene rajčice. Preko toga prelijte smjesu od mlijeka i jaja. Pecite oko 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok ne porumeni, a sredina postane čvrsta.

ZA PRSTE POLIZATI 10 najboljih recepata za lazanje

Bogata salata

Sastojci: 

  • 50 g tjestenine
  • 50 g mahuna - nasjeckanih
  • 50 g konzervirane tune u maslinovom ulju - ocijeđene
  • 1 žlica jogurta
  • malo svježeg vlasca - nasjeckanog
  • 50 g cherry rajčica - izrezanih na četvrtine, paprika - narezana na kockice
  • 50 g kukuruza iz konzerve - ocijeđen

Priprema:

Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente, a nakratko prokuhajte i mahune - dvije minute. Pomiješajte tunu s jogurtom i vlascem pa to umiješajte u tjesteninu zajedno s ostalim sastojcima. Ovu salatu možete poslužiti i ui staklenkama, izgledat će zanimljivo.

Složenac sa špinatom

za 4 osobe

Sastojci: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 g svježeg mladog špinata
  • 6 velikih jaja
  • 100 g feta sira - izmrvljenog
  • 3 batata

Priprema: 

Probodite batate sa više strana pa ih stavite u mikrovalnu na 5 do 8 minuta dok ne omekšaju. Ostavite ih neka se ohlade. Zagrijte ulje na tavi (promjera oko 20 cm) koja može ići u pećnicu pa nakratko prepržite špinat, minutu, dvije. Svaki batat prepolovite uzdužno i žlicom izvadite unutrašnjost - komadi batata neka ostanu veći (možete ga i oguliti pa izrezati na šnite). Umutite jaja.

Dodajte batat u tavu i promiješajte ga sa špinatom. Ulijte jaja i prodrmajte tavu da jaja uđu u svaku pukotinu između povrća. Po površini rasporedite feta sir i nastavite peći na laganoj vatri 4 do 5 minuta, dok dno ne postane čvrsto.  

Potom tavu prebacite u zagrijanu pećnicu na gornju rešetku na minutu, dvije kako bi vrh dobio lijepu rumenu boju. Ovo jelo jede se hladno i odlično je kad odstoji jedan dan. Narežite ga na trokutiće i zapakirajte svaki komad u foliju ili ih posložite u plastičnu posudu.

Varivo od slanutka

za 4 osobe

Sastojci: 

  • 200 g suhog slanutka
  • 30 g prosa
  • 1 batat
  • 1 glavica luka
  • 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • malo nasjeckane slanine
  • sol
  • papar
  • crvena slatka paprika
  • lovorov list

Priprema:

Slanutak namočiti večer prije te drugi dan skuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk i češnjak, dodati začine i nasjeckanu slaninu. Dodati korjenasto povrće i podliti vodom. Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati.

Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu.

*po receptu objavljenom na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Salata od graha i kiselog kupusa

za 4 osobe

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha (ili iz konzerve)
  • 250 g kiselog kupusa
  • 2 rog paprike
  • manja izribana mrkva
  • pola šalice slanutka iz konzerve
  • 1 luk
  • soli i papar
  • malo kima
  • žličica ribanog hrena
  • malo ulja 

Priprema:

Pomiješajte kuhani grah sa slanutkom, nasjeckanim kiselim kupusom i ostalim povrćem. Posebno pomiješajte ulje, sol, papar, hren i kim pa to umiješajte u grah. Servirajte tako da pored salate na tanjur stavite kockice preprženog kruha.

Grčka salata

Sastojci:

  • 4 velike rajčice - narezane na šnite
  • 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan
  • pola crvenog luka - tanko narezan
  • 20 crnih maslina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 85 g feta sira - narezanog na kockice
  • sol po želji

Postupak:

U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte. Salatu poslužite s kockicama suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.

Mesna štruca sa salatom

za 4 osobe

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 700 grama manje masnog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glava luka, nasjeckana
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice senfa
  • 1/3 šalice kečapa
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte meso, jaje, luk, mlijeko, krušne mrvice, sol i papar pa oblikujte štrucu i stavite u protvan koji ste prethodno premazali uljem. U posudici pomiješajte kečap, šećer i senf pa time premažite mesnu štruci. Pecite je oko sat vremena. Gotova je kad lijepo porumeni.

Narežite štrucu na šnite i jedite sa svježom zelenom salatom.

Ražnjići od povrća

za dvije osobe

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1/2 kg cherry rajčica
  • 2 ljubičasta luka
  • gljive
  • paprika
  • 1/2 šalice peršina
  • 1/2 šalice origana
  • 2 češnja usitnjenog češnjaka
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • 3/4 žličice soli

Postupak:

Nasjeckajte tikvice, papriku i ostalo povrće na manje komade. Zagrijte tavu ili roštilj na srednje jaku temperaturu. Na štapiće naizmjence nabadajte komade povrća i gljiva pa ih pecite nekoliko minuta tako da dobiju lijepu boju sa svih strana. Na kraju ih posložite na tanjur za posluživanje i prelijte umakom - pomiješajte peršin, origano, češnjak, ocat, maslinovo ulje, limunov sok i sol.

Pastrva sa začinskim biljem

za 4 osobe

Sastojci:

  • 4 pastrve
  • 8 češnjeva usitnjenog češnjaka
  • žlica maslinova ulja
  • žličica majčine dušice
  • žličica ružmarina
  • žličica kadulje
  • ploške limuna

Priprema:

Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja pa pospite mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta. Ili još bolje, ispecite je na roštilju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare