Želite li izgubiti višak kila pazite što jedete i koje količine. Svakako izbjegavajte jesti kruh uz jela za koja smo vam pripremili recepte. Sva redom su vrlo zdrava i bogata nutrijentima, ne stoje puno i imaju manje kalorija. Neka jela su takva da se rade za više osoba, ali jedna porcija nema više od 500 kalorija. Ukoliko živite sami i želite baš jednu porciju, tad jelo napravite od četvrtine navedenih sastojaka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ne morate nužno gladovati da bi izgubili višak kilograma. Dovoljno je promijeniti prehrambene navike i obratiti više pažnje na to koliko koja hrana ima kalorija. Na primjer, ako volite meso, tada trebate imati na umu da pileća prsa imaju oko 120 kcal na 100 grama, a svinjetina oko 350.
Znači, pojedete li 200 grama pilećih prsa pečenih u malo masnoće i uz to pojedete salatu od svježeg povrća, bit ćete daleko ispod 500 kalorija po obroku. Ili, napravite li porciju kuhane palente i to pojedete s jogurtom, opet ste u organizam unijeli zdrav, niskokaloričan obrok. Kuhana palenta ima oko 80 kalorija na 100 grama, a jogurt 60.
Također, izbjegavajte salame jer su prepune kalorija. Recimo, parizer ima oko 520 kcal pa, ako već morate jesti salamu, bolji izbor su pileća ili pureća šunka - imaju oko 130 kcal. Od voća najmanje kalorija imaju lubenica i dinja, a od povrća rajčica i krastavci.
Osim toga, važno je znati da pojedene kalorije treba i potrošiti, jer možete ih vi i manje pojesti, ali ako ih ne sagorite, zaboravite na mršavljenje. Zaobilazite zaslađene i kupovne sokove. Neka voda postane vaš najbolji prijatelji ili domaća limunada bez šećera. I smoothieji su dobar izbor ako u njih stavljate namirnice manjih kalorijskih vrijednosti.
U prehranu svakako uvrstite probiotike kako bi crijevne bakterije bile u ravnoteži. Naime, kada u crijevima dođe do poremećaja u količini dobrih bakterija, tada dolazi do stvaranja plinova, a time i nadutosti. Probiotici nisu samo odlični za probavu i dobar metabolizam, već i za poboljšanje raspoloženja te jačanje imuniteta.
Želite li provjeriti koliko koja namirnica ima kalorija, to možete napraviti OVDJE
Top 10 zdravih, niskokaloričnmih recepata:
Punjene rajčice
za 3 osobe
Sastojci:
- 9 rajčica
- 5 malih žlica mrvica
- 150 g svježeg sira
- 1 žlica isjeckanog peršina
- 2 režnja češnjaka
- sol
- ulje
Priprema:
Operite rajčice, prerežite na pola i izvadite iz njih sjemenje. Mrvice, sir, isjeckani češnjak, peršin i sol dobro promiješate i time napunite rajčice. Složite ih u uljem premazan protvan i pecite na 170 stupnjeva dok ne omekane.
Quiche od palente i poriluka
za 4 osobe
Sastojci:
*šalica od 240 ml
Za podlogu:
- 1¾ šalice pileće juhe
- ½ šalice palente
- 1 žlica maslaca
Za nadjev:
- 3 veće rajčice, prerezane na pola
- 1 veći poriluk narezati, oprati i ocijediti
- 1 žlica maslaca
- 1 šalica mlijeka
- 3 jaja
- ¼ žličice soli
Priprema:
Najprije ispecite rajčice u pećnici na 200 stupnjeva. Pecite ih 15 do 20 minuta, dok se kožica na rajčicama počne odvajati. Ostavite da se ohladi pa u to stavite luk.
Potom pripremite podlogu od palente. Stavite pileću juhu neka provrije pa na laganoj vatri u njoj kuhajte palentu, dodajte maslac. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne pretvori u čvrstu, ljepljivu masu i počne odvajati od lonca. Nakon toga kalup za quiche premažite maslacem ili uljem pa u to utisnite palentu i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva, dok po rubovima ne postane lagano hrskava. Ostavite neka se ohladi.
Sad je red da napravite nadjev: Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 do 10 minuta. Maknite sa štednjaka i ostavite sa strane. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i sol tako da dobijete glatku smjesu.
Nakon toga na podlogu od palente slažite redom poriluk i nasjeckane pečene rajčice. Preko toga prelijte smjesu od mlijeka i jaja. Pecite oko 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok ne porumeni, a sredina postane čvrsta.
Bogata salata
Sastojci:
- 50 g tjestenine
- 50 g mahuna - nasjeckanih
- 50 g konzervirane tune u maslinovom ulju - ocijeđene
- 1 žlica jogurta
- malo svježeg vlasca - nasjeckanog
- 50 g cherry rajčica - izrezanih na četvrtine, paprika - narezana na kockice
- 50 g kukuruza iz konzerve - ocijeđen
Priprema:
Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente, a nakratko prokuhajte i mahune - dvije minute. Pomiješajte tunu s jogurtom i vlascem pa to umiješajte u tjesteninu zajedno s ostalim sastojcima. Ovu salatu možete poslužiti i ui staklenkama, izgledat će zanimljivo.
Složenac sa špinatom
za 4 osobe
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g svježeg mladog špinata
- 6 velikih jaja
- 100 g feta sira - izmrvljenog
- 3 batata
Priprema:
Probodite batate sa više strana pa ih stavite u mikrovalnu na 5 do 8 minuta dok ne omekšaju. Ostavite ih neka se ohlade. Zagrijte ulje na tavi (promjera oko 20 cm) koja može ići u pećnicu pa nakratko prepržite špinat, minutu, dvije. Svaki batat prepolovite uzdužno i žlicom izvadite unutrašnjost - komadi batata neka ostanu veći (možete ga i oguliti pa izrezati na šnite). Umutite jaja.
Dodajte batat u tavu i promiješajte ga sa špinatom. Ulijte jaja i prodrmajte tavu da jaja uđu u svaku pukotinu između povrća. Po površini rasporedite feta sir i nastavite peći na laganoj vatri 4 do 5 minuta, dok dno ne postane čvrsto.
Potom tavu prebacite u zagrijanu pećnicu na gornju rešetku na minutu, dvije kako bi vrh dobio lijepu rumenu boju. Ovo jelo jede se hladno i odlično je kad odstoji jedan dan. Narežite ga na trokutiće i zapakirajte svaki komad u foliju ili ih posložite u plastičnu posudu.
Varivo od slanutka
za 4 osobe
Sastojci:
- 200 g suhog slanutka
- 30 g prosa
- 1 batat
- 1 glavica luka
- 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 poriluk
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo nasjeckane slanine
- sol
- papar
- crvena slatka paprika
- lovorov list
Priprema:
Slanutak namočiti večer prije te drugi dan skuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk i češnjak, dodati začine i nasjeckanu slaninu. Dodati korjenasto povrće i podliti vodom. Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati.
Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu.
*po receptu objavljenom na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Salata od graha i kiselog kupusa
za 4 osobe
Sastojci:
- 250 g kuhanog graha (ili iz konzerve)
- 250 g kiselog kupusa
- 2 rog paprike
- manja izribana mrkva
- pola šalice slanutka iz konzerve
- 1 luk
- soli i papar
- malo kima
- žličica ribanog hrena
- malo ulja
Priprema:
Pomiješajte kuhani grah sa slanutkom, nasjeckanim kiselim kupusom i ostalim povrćem. Posebno pomiješajte ulje, sol, papar, hren i kim pa to umiješajte u grah. Servirajte tako da pored salate na tanjur stavite kockice preprženog kruha.
Grčka salata
Sastojci:
- 4 velike rajčice - narezane na šnite
- 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan
- pola crvenog luka - tanko narezan
- 20 crnih maslina
- 1 žličica sušenog origana
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 85 g feta sira - narezanog na kockice
- sol po želji
Postupak:
U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte. Salatu poslužite s kockicama suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.
Mesna štruca sa salatom
za 4 osobe
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 700 grama manje masnog mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glava luka, nasjeckana
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice senfa
- 1/3 šalice kečapa
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte meso, jaje, luk, mlijeko, krušne mrvice, sol i papar pa oblikujte štrucu i stavite u protvan koji ste prethodno premazali uljem. U posudici pomiješajte kečap, šećer i senf pa time premažite mesnu štruci. Pecite je oko sat vremena. Gotova je kad lijepo porumeni.
Narežite štrucu na šnite i jedite sa svježom zelenom salatom.
Ražnjići od povrća
za dvije osobe
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1/2 kg cherry rajčica
- 2 ljubičasta luka
- gljive
- paprika
- 1/2 šalice peršina
- 1/2 šalice origana
- 2 češnja usitnjenog češnjaka
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 3/4 žličice soli
Postupak:
Nasjeckajte tikvice, papriku i ostalo povrće na manje komade. Zagrijte tavu ili roštilj na srednje jaku temperaturu. Na štapiće naizmjence nabadajte komade povrća i gljiva pa ih pecite nekoliko minuta tako da dobiju lijepu boju sa svih strana. Na kraju ih posložite na tanjur za posluživanje i prelijte umakom - pomiješajte peršin, origano, češnjak, ocat, maslinovo ulje, limunov sok i sol.
Pastrva sa začinskim biljem
za 4 osobe
Sastojci:
- 4 pastrve
- 8 češnjeva usitnjenog češnjaka
- žlica maslinova ulja
- žličica majčine dušice
- žličica ružmarina
- žličica kadulje
- ploške limuna
Priprema:
Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja pa pospite mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta. Ili još bolje, ispecite je na roštilju.