To je to što me zanima!

Stvari koje biste trebali prestati kupovati nakon 60. rođendana

Umjesto kupovanja svakog novog kuhinjskog uređaja, držite se osnovnih stvari. Razmislite koje uređaje redovito koristite i ostatak donirajte ili prodajte
Vidi originalni članak

Kako starimo, naši financijski prioriteti i potrebe zbog stila života neminovno se mijenjaju. U ovoj fazi života, važno je više nego ikad pametno upravljati teško zarađenim novcem, fokusirajući se na vrijednost umjesto na impulzivne kupnje.

Prema nedavnoj studiji, 80% američkih kućanstava s osobama starijima od 60 godina ima financijskih poteškoća ili je pod povećanim rizikom od ekonomske nesigurnosti. Ovo ne znači da si trebate uskratiti životne užitke, već da osigurate da vaša potrošnja podržava način života koji želite danas.

Novi trendovi su preskupi

U šezdesetima, trčanje za najnovijim modnim trendovima može biti iscrpljujuće i skupo. Umjesto da stalno obnavljate garderobu sezonskim komadima, mudrije je fokusirati se na kvalitetu umjesto kvantitetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ulaganje u klasične, bezvremenske komade koji su izdržljivi i svestrani osigurat će da vaša odjeća traje dulje i ostane moderna bez potrebe za čestim kupovinama. Brza moda možda je bila privlačna u mladosti, ali sada su važniji udobnost i praktičnost.

Izbjegavajte komade koji će brzo izaći iz mode ili koje ćete nositi samo nekoliko puta. Na taj način štedite novac i smanjujete nered u svom ormaru, stvarajući jednostavniju i organiziraniju garderobu.

PROMO Evo kako do pregleda u privatnim poliklinikama bez visokih troškova

Nova tehnologija

Nova tehnologija se stalno pojavljuje, često s manjim nadogradnjama koje možda neće značajno utjecati na vaš svakodnevni život. Lako je uhvatiti se u uzbuđenju oko najnovijeg pametnog telefona ili tableta, ali zapitajte se trebate li zaista te česte nadogradnje.

Većina uređaja traje nekoliko godina i nastavlja dobro funkcionirati čak i kad izađu novi modeli. Umjesto toga, fokusirajte se na održavanje svojih trenutnih uređaja. Ažuriranje softvera i pravilno održavanje često mogu produžiti njihov vijek trajanja.

Odupiranjem želji za nadogradnjom sa svakim novim izdanjem, štedjet ćete novac i vrijeme koje biste potrošili na učenje novih tehnologija.

Kuhinjski gadgeti

Kuhinjski gadgeti mogu biti primamljivi, obećavajući bržu ili uzbudljiviju pripremu obroka. No, često završavaju u stražnjem dijelu ormarića, skupljajući prašinu. Kako starite, vaši se kulinarski običaji možda pojednostavljuju, fokusirajući se na jednostavnije obroke koji ne zahtijevaju mnogo specijaliziranih alata.

Umjesto kupovanja svakog novog kuhinjskog uređaja, držite se osnovnih stvari. Razmislite koje uređaje redovito koristite i ostatak donirajte ili prodajte. To će vam osloboditi prostor u kuhinji i pomoći vam u kontroli potrošnje.

Članarina u teretani

Iako je važno ostati aktivan s godinama, članstva u teretanama nisu uvijek najbolja opcija. Mnogi ljudi plaćaju članstva koja rijetko koriste, osobito ako preferiraju aktivnosti na otvorenom ili vježbe kod kuće.

PROMO Možemo li stvarno održati optimalnu funkciju našeg imuniteta i što to uopće znači?

Dostupno je mnogo besplatnih ili niskobudžetnih alternativa, poput hodanja, joge ili online fitness tečajeva koje možete raditi kod kuće. Razmislite koliko često koristite teretanu i postoje li povoljniji načini za održavanje forme.

Društveni centri, lokalni parkovi i vježbe kod kuće mogu pružiti praktičan i ugodan način za održavanje zdravlja bez ponavljajućih troškova članstva u teretani.

Streaming servisi

Opcije zabave značajno su se promijenile, a streaming servisi nude pristupačan pristup filmovima, serijama i dokumentarcima. Premium kabelski paketi mogu biti značajan trošak, osobito ako gledate samo nekoliko kanala.

Možda je vrijeme da razmislite trebate li sve te kanale ili vam streaming servisi mogu zadovoljiti potrebe. Prelazak na usluge poput Netflixa, Hulu ili Amazon Prime mogao bi vam uštedjeti značajan iznos svakog mjeseca.

Mnoge platforme nude raznovrstan sadržaj na zahtjev, dajući vam fleksibilnost da gledate što želite, kad želite, uz nižu cijenu.

SVE SE USPORAVA... Metabolizam se mijenja dok starimo, evo kako se prilagoditi

Nove dijete

Dijetalni trendovi dolaze i odlaze, obećavajući brzi gubitak kilograma ili čudesne zdravstvene prednosti, no često dolaze s visokim troškovima. Nakon šezdesete, fokus bi trebao biti na održavanju uravnotežene prehrane koja podržava vaše zdravlje, a ne na praćenju najnovijih trendova.

Savjetovanje s nutricionistom za personalizirani plan prehrane može dugoročno biti korisnije. Ovaj pristup osigurava da jedete hranu prilagođenu vašim specifičnim zdravstvenim potrebama bez nepotrebne potrošnje na suplemente ili posebne obroke.

Skupe kreme koje nemaju smisla

Industrija ljepote prepuna je proizvoda koji obećavaju povratak mladolikosti, često uz visoku cijenu. Iako je važno brinuti se o koži, mnogi luksuzni proizvodi možda neće donijeti dramatične rezultate koje obećavaju.

Umjesto ulaganja u najnovije kreme protiv starenja, razmislite o jednostavnijoj rutini njege kože s dokazanim i pristupačnim proizvodima. Potražite proizvode s retinolom, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, koji su znanstveno podržani kao korisni za zdravlje kože.

POKRENITE SE Toliko svi mogu: Evo koliko bi trebali vježbati za zdraviji život

Nije nužno da budu skupi da bi bili učinkoviti. Konzistentnost u vašoj rutini njege važnija je od cijene proizvoda koje koristite.

Rasprodaje su zabluda

Rasprodaje mogu biti primamljive jer se čini da dobivate odličan popust, no često dovode do kupnje stvari koje zapravo ne trebate. Nakon šezdesete, mudro je usmjeriti se na promišljenu potrošnju, kupujući samo predmete koji doista dodaju vrijednost vašem životu.

Naviknite se pitati trebate li zaista taj predmet ili ga kupujete samo zato što je na sniženju. Ova mala promjena u razmišljanju može dovesti do značajnih ušteda tijekom vremena, smanjujući nered u vašem domu i osiguravajući da vaš novac bude pametno uložen.

NIJE TEŠKO Zdravo starenje: Promjene koje se događaju u tijelu s godinama i kako se s njima nositi

Način filtriranja vode

Flaširana voda praktična je, no trošak se brzo gomila. Ulaganje u visokokvalitetnu višekratnu bocu za vodu i sustav filtracije kod kuće je održivije i isplativije rješenje.

Ne samo da tako štedite novac, već i smanjujete plastični otpad, što je bolje za okoliš. Održavanje hidratacije je važno, ali za to ne trebate dodatno trošiti.

Sustav filtracije vode omogućuje vam čistu, svježu vodu izravno iz slavine, eliminirajući potrebu za jednokratnim bocama, piše msn.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • melin51 25.10.2024.

    Mislim da je važno ne umrijeti prije smrti. Koliko imaš sa tim klimaš.

  • MijinBarba 25.10.2024.

    Ne dajte se trpati u kutije a ovo je jedna od njih, ograničavati se na godine, vjeru, rasu, spol, religiju i ostale kutijice. Vi ste autonomna, slobodna bića, Neka vam jedina "granica" bude vaša savjest, ona je nepogrešiva moralna vertikala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare