Blitva je lisnato zeleno povrće vrlo dobro poznato svim ljubiteljima kuhinje, a posebno dalmatinske. Ovo povrće osigurava nutrijente koji mogu regulirati visoki krvni tlak, utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.
POGLEDAJTE VIDEO: Kozji sir s blitvom
Blitva je puna antioksidansima, magnezijem, željezom, vitaminima K, A, E i C te folnom kiselinom stoga biste je trebali konzumirati što češće.
No kod pripreme blitve, treba paziti da je ne prekuhate u vodi. Osim toga, njene stabljike su pune vlakana, stoga ih je poželjno kod pripreme narezati na manje dijelove i pripremati zajedno s listovima. Međutim, njih treba malo dulje termički obrađivati.
Blitva se može pripremati na mnogo načina. Možemo ju kuhati u vodi, kratko pržiti na maslinovom ulju, može biti dodatak salatama ili smoothieju i slično.
Osim toga, blitvu možete koristiti za pripremu i ovih ukusnih jela:
-
1. Rižoto
Na maslinovo ulju popržite luk i dodajte rižu. Podlijte temeljcem i kuhajte dok se riža ne skuha. Pred kraj dodajte nasjeckane listove blitve. U ovaj rižoto možete dodavati i drugo povrće koje želite ili meso te naribani sir na kraju.
-
2. Salate
Salatu s blitvom možete praviti s lećom ili tjesteninom. Ukoliko se odlučite na leću, najprije treba popržiti luk i češnjak na maslinovom ulju te dodati leću i zaliti je s vodom te kuhati oko 30 minuta da se ne skuha. Pred kraj dodajte najprije nasjeckanu stabljiku blitve pa nakon 10-ak minuta i listove blitve. Sve začinite po želji i dodajte malo vinskog octa. Uz to će odlično ići i kockice slanog sira.
Ukoliko želite praviti blitvu s tjesteninom, najprije skuhajte tjesteninu. Blitvu prokuhajte. Narežite češnjak te pomiješajte blitvu i češnjak s gotovom tjesteninoM.
-
3. Pesto
U blender ubacite češnjak i sol, zatim blitvu te naribani sir. Posolite i popaprite. Ulje dodajte postepeno. Sami procijenite koliko začina vam treba. Gotovi pesto poslužite uz ribu, meso ili namažite na kruh.
-
4. Pite i savijače od blitve
Jednako kao što pite ili savijače radite sa špinatom tako možete i s blitvom. Blitvu najprije prokuhajte, pomiješajte sa svježim sirom, začinite i rolajte u listove za savijače. Premažite je uljem ili nekim drugim premazom po želji.
Još nekoliko ideja za jela s blitvom:
- Omlet s paprikom, lukom, blitvom i rajčicom
- Lignje punjene blitvom i lukom/pršutom/krumpirom
- Popečci od blitve
- Tjestenina s blitvom i mozzarelom
- Quiche s blitvom i kobasicom