To je to što me zanima!

Što smo stariji to je važnije što jedemo: Najzdravije namirnice za one preko 50 godina

I kod žena i kod muškaraca, s vremenom se smanjuje sposobnost proizvonje inzulina, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi i mogućeg razvoja dijabetesa tipa 2
Vidi originalni članak

Kako starimo, naše prehrambene potrebe se mijenjaju, a izraz 'ono si što jedeš' postaje relevantniji nego ikad prije. Ženama pada razina estrogena ulaskom u menopauzu, što dovodi do smanjenja koštane mase i povećane potrebe za hranom bogatom kalcijem koja može pomoći u sprječavanju osteoporoze.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I kod žena i kod muškaraca, tijelo s vremenom gubi sposobnost jednako lako proizvoditi inzulin, što dovodi i do neravnoteže šećera u krvi te mogućeg razvoja dijabetesa tipa 2. Metabolizam se također usporava, osobito nakon 60. godine života, što znači da će kaloričnija hrana vjerojatnije uzrokovati debljanje.

Začinsko bilje poput peršina, šafrana ili ružmarina

Budući da sol može pridonijeti visokom krvnom tlaku, dr. Nina L. Blachman, gerijatrica na NYU Langone Health, predlaže ograničiti sol, što je više moguće.

- Umjesto soli, preporučujem da hranu začinite začinskim biljem. Bilje poput peršina, šafrana ili ružmarina može hrani dati puno bolji okus, umjesto soli - predlaže liječnica.

Grah

Nutricionistica Tare Tomaino, registrirana dijetetičarka, ističe da su grah i slanutak odlične opcije za osobe starije od 50 godina.

 

- Bilo da je konzerviran ili osušen, grah je izvrsna namirnica za one starije od 50. Grah je odličan izvor vlakana, kao i biljnih proteina. Vlakna su ključna hranjiva tvar za zdravlje srca, regulaciju šećera u krvi i kontrolu težine. Ako kupujete konzervirani grah, svakako ga isperite i ocijedite kako biste se riješili nakupljene tekućine i viška natrija. Nastojte jesti pola šalice graha dnevno, dodajući ga salatama ili juhama - predlaže Tomaino.

Nemasni svježi sir

Ova visokoproteinska hrana izvrstan je izbor za svaki obrok u danu ili čak međuobroke.

- Možete kombinirati svježi sir s voćem, ako želite nešto slatko-slano ili ga pomiješajte u umak, uz svježe povrće. Ako vas brine visoki krvni tlak, odaberite svježi sir s niskim udjelom natrija ili bez dodane soli - predlaže nutricionistica.

Tamno lisnato povrće

Birajte tamnije lisnato povrće, kao što su špinat, kelj, blitva, raštika pa čak i brokula.

 

- To povrće ima puno vlakana, željeza, magnezija, kalija i kalcija, koji su ključni za zdravlje srca. Lisnato povrće također ima malo ugljikohidrata i kalorija, što ga čini izvrsnim dodatkom prehrani ako pokušavate kontrolirati težinu i šećer u krvi - izjavila je stručnjakinja.

EVO ŠTO IZBJEGAVATI NAVEČER Super namirnice za lakši san: Sjemenke lana, smeđa riža...

Bobice

Sve vrste bobičastog voća, uključujući jagode, borovnice i kupine, prepune su zdravstvenih prednosti za osobe starije od 50 godina.

- Bobičasto voće bogato je antioksidansima, koji pomažu u ublažavanju upale i daju tijelu svojstva protiv raka. Također je bogato vlaknima, što ga čini odličnim izborom voća za one koji kontroliraju šećer u krvi. Odaberite organsko bobičasto voće (svježe ili smrznuto) kada je to moguće. Jedite ih same ili ih dodajte zobenim pahuljicama, jogurtu, salatama ili smoothiejima - predlaže nutricionistica.

Losos

Losos, idealno ulovljen u divljini, vrhunska je hrana za starije od 50 godina zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, naglasila je Tomaino.

 

- Omega-3 masne kiseline korisne su za zdravlje srca, a povezuju se i sa zdravljem mozga. Losos ima manje zasićenih masnoća od crvenog mesa i odličan je izbor proteina koji treba uključiti u prehranu barem jednom tjedno. Pečeni losos s povrćem odličan je lagani večernji obrok - istaknula je.

NIJE ZA SVAKOGA Razmišljate o postu? Evo koje su zdravstvene prednosti, kako se provodi i koje su opasnosti

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, lanene sjemenke i chia sjemenke bogate su masnoćama, vlaknima i esencijalnim nutrijentima korisnim za srce, objasnila je nutricionistica Marine Melamed.

- Ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola, podržati zdravlje probavnog sustava i osigurati izvor biljnih proteina - naglasila je Melaned.

Nemasne bjelančevine

Preskočite masne komade mesa i odlučite se za nemasne komade piletine i puretine ili čak jaja.

- Nemasni izvori proteina poput peradi, nemasnih komada mesa, jaja i biljnih proteina, kao što su tofu, mahunarke, leća... neophodni su za održavanje mišića, imunološku funkciju i zacjeljivanje rana - tvrdi Melamed.

PAZITE ŠTO JEDETE Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije

Kvinoja i smeđa riža

Cjelovite žitarice još su jedna izvrsna opcija za one od 50 i više godina.

- Kvinoja, smeđa riža, cjelovita pšenica i zob bogate su vlaknima i složenim ugljikohidratima. Organizmu daju trajnu energiju, pomažu u probavi i reguliraju razinu šećera u krvi, smanjujući rizik od razvoja metaboličkih bolesti - zaključila je, piše msn.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Kiklop 31.05.2024.

    Nema mi druge nego krenuti u lov na losose, po mogućnosti u Jemenu 😅

  • mars7 30.05.2024.

    Sta vise povrca

  • camargue 30.05.2024.

    Jedite sve, samo umjereno, nemojte se prejedati. Prehrana mora biti raznovrsna, da organizam bez napora može koristiti nutrijente. Čips, slani kikiriki, štapići, pereci, flipsevi, smokiji, sve je to povremeno dobro, ne prečesto, ali treba zadovoljiti želju. Ponekad hamburger i sl. isto tako. Što god činili uglavnom nećete preko 80, 90 godina, rijetki prebace. Vodite računa da se ne prisiljavate na nekakvu vegansku prehranu zato što je to in. To su gluposti, osobne opsesije, druga je stvar ako zbog neke kronične bolesti morate tako. Nitko nije živio vječno pa neće ni nitko od nas. Pozdrav svima i svako dobro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare