To je to što me zanima!

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti
Vidi originalni članak

Božićno vrijeme se bliži, a mnogi već razmišljaju o zvijezdi blagdanskog stola – purici. Iako je meso središnji dio obroka, postići savršenu sočnost i okus može biti izazovno. Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa.

@pbs What are your tips and tricks for the perfect turkey? #maryberry #gbbo #thanksgiving #holidays #turkey #turkeytips ♬ Jazz Bossa Nova - TOKYO Lonesome Blue

Srećom, legendarna autorica kuharica Mary Berry podijelila je svoje jednostavne, ali učinkovite savjete za savršeno pečenje purice. Jedna od najčešćih grešaka je predugo pečenje, koje se lako može izbjeći jednostavnim trikom.

U popularnom TikTok videu, Mary objasnila je način pripreme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Moj ključni savjet za savršenu pečenu puricu je – nemojte je prepeći. Pecite je, a pri kraju ubodite ražanj u najdeblji dio bedra. Ako sokovi budu bistri, gotova je. Nemojte je prepeći - navela je.

RADITE TO POGREŠNO Kako naribati sir pravilno? Ova nova metoda će vas iznenaditi

Ključni omjeri vremena i temperature za savršenu puricu

Da biste usavršili pečenje, važno je dobro izračunati vrijeme i temperaturu.

  •     Za nepunjenu puricu: pecite je na 180°C po 13 minuta za svakih pola kile. Primjerice, za puricu od 5,5-6,5 kg, to traje oko 3 sata.
  •     Za punjenu puricu: vrijeme pečenja povećajte na 15 minuta po pola kile.

Dodatni savjeti za sočnost i hrskavost

Kako biste zadržali sočnost mesa, oko sat vremena nakon početka pečenja prekrijte prsa purice aluminijskom folijom. Pazite da ne pretjerate jer to može spriječiti lijepo hrskanje kože.

Provjerite recept za savršenu pečenu puricu od Mary Berry:

BOGAT BLAGDANSKI STOL Božićni ručak za najmilije: Evo recepata za janjetinu s povrćem, pečenu patku, istarski žgvacet...

Sastojci:

  •     2,2 kg purice
  •     2 žličice nasjeckanih listova timijana
  •     50 g omekšalog maslaca
  •     2 mala naranče: jedna narezana na tanke ploške, druga prepolovljena
  •     1-2 žlice biljnog ulja

Postupak:

  •     Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C.
  •     Prstima pažljivo odvojite kožu purice od mesa, pazeći da je ne oštetite.
  •     Timijan umiješajte u omekšali maslac i smjesu nježno rasporedite ispod kože. Potom složite ploške naranče ispod kože u uredne redove iznad maslaca.
  •     Jednu polovicu naranče stavite ispod kože na vratu, a ostatak kore i trimminga naranče u vratni otvor.
  •     Puricu stavite u posudu za pečenje, premažite uljem i pospite solju i paprom. Pecite 1½ do 2 sata, dok sokovi ne postanu bistri kada se u najdeblji dio ubode ražanj.
  •     Tijekom pečenja provjeravajte svakih 30 minuta i premazujte meso vlastitim sokovima.

Uz ove savjete i recept, vaša purica sigurno će postati nezaboravna zvijezda blagdanskog stola, piše The Mirror.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Barbara33333 24.12.2024.

    Ćuran bude gotov i bez pečenja . Ha ha

  • PussyDoctor 24.12.2024.

    Ja je nataknem na penis.

  • sarcasmo 24.12.2024.

    Ma kakva purica, nismo ameri. Samo odojak priznajem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare