To je to što me zanima!

Spoj akrilamid iz instant kave povećava rizik od pojave raka

Upravo zbog iznimnih antioksidansa koje sadrži, kava može imati povoljan učinak na prevenciju nekih malignih bolesti, ali s instant kavom treba biti oprezan
Vidi originalni članak

Godinama je kava doživljavana kao užitak koji može naštetiti zdravlju, dok su se o čaju nizali hvalospjevi. No novija saznanja stavljaju kavu u ravnopravan položaj s čajem, barem kad je riječ o blagodatima. Iako se kava često shvaća isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, ona je vrlo složeno piće koje sadrži stotine različitih supstanci, od kojih se osobito ističu antioksidansi, poput klorogenične kiseline.

- Upravo zbog iznimnih antioksidansa koje sadrži, kava može imati povoljan učinak na prevenciju nekih malignih bolesti, osobito karcinoma debelog crijeva i dojke. Umjereni unos kave pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ispijanje kave često se povezivalo s rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje u kavi, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju ili ga uopće nema - govori nutricionistica Sandra Krstev Barać

Umjereni unos kave pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. 

Danas je na tržištu velik izbor kavinih instant napitaka. U pravilu, takvi napici sadrže manje kofeina od primjerice turske kave pa su dobar izbor ako slabo podnosite ovu psihoaktivnu supstancu. Međutim, nutricionistica Krstev Barać kaže da zabrinjava činjenica što u procesu proizvodnje instant kave može nastati akrilamid, spoj koji, prema izvješću Europske agencije za sigurnost hrane, potencijalno povećava rizik od karcinoma, i to u svih dobnih skupina. 

Dreamstime

Stoga, iako analiza provedena 2014. i objavljena u časopisu Food additives & contaminants na uzorku od 12 instant kava pokazuje kako razina akrilamida u njima ne prelazi zabrinjavajuću razinu, u instant kavi poželjno je uživati umjereno te piti do dvije šalice na dan. Od svih čajeva, zeleni i crni čaj imaju najviše zdravstvenih argumenata da ih se pije svakodnevno. 

Nutricionistica kaže da se zahvaljujući polifenolima, prirodno prisutnim antioksidansima u biljkama, pijenjem čaja ubrzavaju metabolizam i oksidacija masnoća, a to pridonosi mršavljenju i održavanju normalne tjelesne mase. 

- Redovito ispijajući čaj sagori se do 100 kcal više pa ljudi koji piju zeleni čaj svaki dan, uz uobičajenu prehranu, gube do 1,3 kilograma u 12 tjedana. Zeleni čaj smanjuje rizik od raka prostate, debelog crijeva,  dojke i kože - kaže Krstev Barać. 

  • 40 miligrama kofeina ima u 100 g kave. Kofein iz kave u kombinaciji s vodom i hranom pomaže protiv glavobolje
  • 11 miligrama kofeina nalazi se u 100 g čaja. No čaj sadrži i antioksidanse te je dobra prevencija protiv malignih bolesti

Za dugovječnu oštroumnost

Unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca, a zaštitni učinak dovodi se u vezu i s prevencijom Alzheimerove te Parkinsonove, kao i nekih malignih bolesti.

Dokazano regulira krvni tlak i potiče koncentraciju

Unosom crnog čaja smanjuje se rizik od hipertenzije i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući kofeinu i teinu prisutnom u čaju poboljšavaju se budnost i koncentracija. 

Pretjerivanje vodi u nesanicu i izaziva probavne smetnje

Prekomjerna konzumacija kave može uzrokovati “lupanje srca”, nesanicu, anksioznost, probavne smetnje i drhtanje ruku. Ipak, reakcija na kofein iz kave je individualna. 

Idi na 24sata

Komentari 65

  • nikluk20 09.01.2016.

    na kraju ću živjeti od rafiniranog zraka i HDZove politike...divno! :(

  • netkoinesto 09.01.2016.

    vecina ljudi pijeu kavu a po ovim vasim procama sve izaziva rak,a sta bi trebali jest i pit ja se drzim da u svemu treba biti umjeren

  • bubasvaba666 09.01.2016.

    Kava je droga nismo ni svjesni toga .Ne možemo zamisliti jutro bez kave .

Komentiraj...
Vidi sve komentare