Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa - dodajte jelu limunova soka ili octa. Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također “ubijaju” sol.
Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, slanine, maslina ili kapara, koji obiluju solju.
U narodu postoji još jedan savjet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ga/je bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne kušate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tijekom cijeloga kuhanja. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, slanine, maslina ili kapara, koji obiluju solju. Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice, koje će neutralizirati slani okus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput rajčica, koje će ublažiti ljutinu.
Slavna američka kuharica Martha Stewart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnijeg vrhnja, poput onoga za šlag bez šećera ili drugoga kremastoga mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.
- Fini umaci - Nakon dodavanja vode ili temeljca - juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel-umaka.
- Vino i ocat - Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili papra.
- Fina juha - Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.