Američki sommelier za vodu Martin Riese kaže da voda nije samo obična tekućina, a postoje brojni razlozi zašto njezin okus može varirati.
POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je sedam znakova dehidracije
Iako puno toga ovisi o individualnim okusnim pupoljcima, veliku ulogu igraju i osobne preferencije ukusa. Gotovo svaki prirodni izvor vode ima drugačiji okus, a ovisno o tome kako se ona obrađuje i skladišti, njezin se okus može još više promijeniti.
- Svaka voda ima tzv. TDS, razinu ukupnih otopljenih krutih tvari, a što je više krutih tvari kao što su metali, minerali i soli, to je okus vode izraženiji. Ono što vam se sviđa pokreće i pitanje hoće li vam se svidjeti okus. Svatko je individualan i neki ljudi mogu kušati više stvari od drugih - objašnjava Riese za Yahoo.
Ako ste osjetljivi na okus određenih minerala, to bi mogao biti razlog zašto vam se svidjela ili nije svidjela voda koju ste probali. Također je važno napomenuti da određeni lijekovi ili tretmani također mogu utjecati na vašu sposobnost osjeta okusa.
Različiti izvori vode imaju različit okus
- Kao i vino, vodu u cijelosti pokreće terroir, što znači da klima određene regije i tlo iz kojeg voda dolazi utječu na njezin okus. Možete zapravo okusiti odakle dolazi voda s obzirom na sadržaj različitih minerala i tvari u određenom području - objašnjava Riese.
Naime, to je povezano sa putovanjem vode u njezinom cjelokupnom ciklusu.Voda iz oceana, jezera i potoka isparava, zatim se kondenzira i pada kao kiša. Kada kiša padne na različite površine, poput kamena ili tla, počinje ispirati minerale poput kalcija i magnezija, koji zatim teku nazad u prirodni izvor.
- Otapajući soli i minerale priroda vodi daje jedinstveni profil okusa. Prirodni otpad koji pada u izvore vode i predmeti koje dodaju ljudi također će utjecati na okus vode. Na primjer, biljke koje se raspadaju mogu vodi dati zemljaniji okus. Više natrija čini je slanom, a magnezij može učiniti vodu gorkom - kaže Riese.
Uz izvor vode, put kojim voda dolazi do potrošača također utječe na njezin okus. Kućanstva u istom području mogu imati vodu iz slavine različitog okusa, ovisno o tome kroz koje cijevi je voda tekla i koje je minerale i okuse tim putem prikupila.
Filtracija i okus vode
Riese kaže da filtri ili sustavi reverzne osmoze često se koriste kako bi se smanjila količina klora koji se dodaje kao dezinficijens te drugih kontaminanata u vodi iz slavine, a mogu poboljšati okus i miris vode.
No, mogli bi se riješiti i nekih povoljnih dijelova profila okusa vode izbacivanjem određenih minerala. Ovisno o lokalnim propisima, količina klora koja se koristi za pročišćavanje vode i dalje može biti neprihvatljiva, pogotovo jer mnogi ljudi miris klora povezuju s bazenima.
Zašto je važno piti vodu?
Bez vode ne bismo preživjeli. Do 65 posto našeg tijela sastoji se od vode, a svaka stanica u tijelu je koristi. Ljudi mogu preživjeti između jednog i dva mjeseca bez hrane, ali samo nekoliko dana bez vode. Voda je ključna za održavanje razine energije, usredotočenosti uma i ispravnog rada srca i mozga. Pomaže probavi, prenosi kisik i hranjive tvari u krv, filtrira bakterije i otpad kroz bubrege i mjehur, pomaže u kontroli krvnog tlaka i djeluje kao amortizer za naš mozak i leđnu moždinu.
Čak i u slučaju blage dehidracije sa samo jedan do tri posto naše tjelesne težine, razine energije, raspoloženje i sposobnost jasnog razmišljanja mogu značajno opadati. Nedovoljan unos vode također može uzrokovati glavobolje, zatvor i bubrežne kamence.
Koliko vode ljudi trebaju svaki dan?
Potrebe pojedinca za vodom ovise o različitim čimbenicima, uključujući dob, spol, težinu, rutinu vježbanja i cjelokupno zdravstveno stanje. Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine SAD-a navodi da je ženama u prosjeku potrebno oko 11,5 šalica vode dnevno, a muškarcima oko 15,5 šalica. Ako se hranite raznoliko, oko 20 posto vode možete dobiti iz hrane poput voća i povrća.
Najbolji način da saznate jeste li pravilno hidrirani jest da provjerite izgled urina. Ako je blijedožute boje, vjerojatno pijete dovoljno vode. Ako je tamno žute boje i ima jak miris, trebali biste piti više vode.
Kako poboljšati okus vode
Riese preporučuje prije svega testiranje okusa više različitih vrsta vode kako biste vidjeli postoji li marka koja vam odgovara. Preporučuje kupnju četiri do pet voda različitih marki, uz napomenu da izvor vode ključan te na to treba obratiti pozornost.
Najviše okusa i elektrolita osjetite ćete u vodi označenoj kao izvorska, ledenjačka, mineralna ili ledena. Preporučuje da ne kupujete vodu s oznakom pročišćena, destilirana ili destilirana parom, budući da nisu ništa drugo nego visoko obrađena voda iz slavine.
- Iako su nečistoće i zagađivači uklonjeni iz pročišćene vode, ona gubi svoje prirodne minerale i kao rezultat toga često je lošeg okusa zbog nižih razina TDS-a - kaže Reise.
Prije kušanja voda bi trebala biti na sobnoj temperaturi.
- Nemojte ih ohladiti. Kada dodate led, gubite sposobnost osjeta okusa i otupljujete nepce" te na kraju skrivate okus vode. Kušajte jednu po jednu i shvatit ćete da imaju drugačiji okus te možda pronaći vodu u kojoj uživate - napominje Riese.
Ako i dalje osjećate da ne možete piti običnu vodu, pokušajte je obogatiti dodavanjem voća ili bilja, poput limuna, krastavaca ili mente. Dobit ćete osvježavajuće piće bez dodanog šećera. Dodatni okus bi vam dugoročno mogao pomoći da pijete više vode.