To je to što me zanima!

Sol je najbolje dodati jelu pred kraj kuhanja da se sačuva jod

Jela solite umjereno i to pri kraju kuhanja kako biste sačuvali hranjive tvari kao jod koji čuva štitnjaču. Ako se ljeti umjereno znojite, ne pretjerujete sa solju
Vidi originalni članak

Većina ljudi dnevno unosi previše soli. Prosječna odrasla osoba ne bi trebala unositi više od šest grama soli, tj. 2,4 grama natrija na dan, objašnjava dr. med. Zrinka Franić, znanstvena novakinja i doktorandica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu.

Pretjerana konzumacija soli opteretit će organizam, posebice bubrege, a na posebnom oprezu moraju biti ljudi koji imaju povišeni krvni tlak te srčani i bubrežni bolesnici. Pažnju treba obratiti i na skrivenu sol.

Čitajte deklaracije

- Bitno je čitati deklaracije o sastavu hrane jer tako možemo približno odrediti količinu soli koju smo unijeli u organizam. Kod pojedinih vrsta hrane sa sigurnošću možemo znati da imaju veliki udio soli. To su suhomesnati proizvodi, sirevi, gotovi umaci i preljevi za salate, zasoljena riba, konzervirana hrana i gotove juhe - upozorava dr. Franić te dodaje kako određene namirnice prirodno sadrže više soli. To su mlijeko, meso i školjke.

Naravno, sol sama po sebi i u umjerenim količinama nije loša, nego je i neophodna za normalan rad organizma.

Ljeti pijte više tekućine

- Sol se sastoji od natrija i klorida, a natrij je jedan od najvažnijih elektrolita u tijelu. Bitan je jer održava izvanstanične i unutarstanične tekućine u ravnoteži. Zajedno s kalijem, natrij je važan i za održavanje električnoga gradijenta duž membrana stanica, čime pomaže provodljivost živčanih stanica, kontrakciju mišića i mnoge druge funkcije - pojašnjava Franić te nastavlja kako je preporuka da sva konzumirana sol bude jodirana.

- Jod je jedan od ključnih elemenata kod razvoja fetusa i male djece, poboljšava mentalni status i nezamjenjiv je kod zdravlja štitnjače. Upravo zbog joda hranu bi trebalo soliti nakon kuhanja jer se termičkom obradom jod gubi - kaže.
Ljeti nema brige od prevelikog gubitka soli zbog znojenja.

DOMAĆE ZA MEDALJU Kuhajmo hrvatsko: 10 prefinih jela gotovih u samo pola sata

- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kod umjerenog i uobičajenog znojenja ljeti nije potrebno povećavati dnevni unos soli jer su gubici minimalni. Dovoljno je samo povećati unos tekućine - kaže dr. Zrinka Franić.

VIDI OVO: 10 tajnih hrvatskih plaža za koje morate znati.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ZdenkoSimic 24.07.2018.

    Jod nije vitamin da ga se može termički razgraditi kuhanjem. Jod je mineral i potrebno ga je izložiti nevjerojatnim temperaturama da bi se pretvorio u nešto drugo. U jodiranoj soli čak ne dolazi u organskoj formi nego je vezan s Natrijem ili Kalijem tako da kuhanjem čak ni spoj u kome jod vezan nije moguće razgraditi da ga kuhate ne znam koliko.

  • 23.07.2018.

    šta manje soli povecava tlak nije zdrava

  • 23.07.2018.

    Ipet na pocetak - jedite hranu - to je ono sto se pere, sjecka, kuha, pece tj., ono oko cega se trebate potruditi, uloziti vrijeme i trud. Kad otvorite “paketic”- to je sadrzaj vase kante za smece, samljeven i aromatiziran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare