Broj osoba: 4
Priprema: 60 minuta
Sastojci:
Za umak od majoneze s đumbirom i limunom: 1 šalica majoneze, 2 žlice soja sosa, 2 žlice sitno sjeckanog korijandera, 2 žlice sitno sjeckanog mladog luka, 1 žlica sjemenki crnog sezama, 2 žlice sitno naribanog svježeg đumbira, ribana korica 1 limuna, 2 žlice svježeg limunova soka, svježe mljeveni crni papar
Za salatu od krastavaca: 2 veća krastavca za kiseljenje, ¼ ljubičastog luka, 3 žlice rižina octa, 1 žlica šećera, 1 žličica soli, svježe mljeveni crni papar
Za burgere od tune: 2 žlice sitno naribanog đumbira, 1 tajlandska čili papričica, 1 žličica šećera, 2 žlice ribljeg umaka, 2 žlice sitno sjeckanih listića korijandera, 1 žlica sitno sjeckanih listića svježeg bosiljka, 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan, 700 g svježe tune, 1 i 1/2 žlica biljnog ulja, 1 i ½ žlica sezamova ulja, 4 peciva za burgere, 2 žlice tostiranog kikirikija, sitno sjeckanog
Postupak:
Napravite umak s majonezom - u srednjoj posudi dobro izmiješajte sve sastojke i čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Napravite salatu od krastavaca. Počnite raditi burgere. U mužaru dobro izmiješajte i zgnječite đumbir, češnjak, čili i šećer dok ne dobiješte jednoličnu pastu. Umiješajte riblji umak, korijander i bosiljak.
Tunu narežite na manje kockice i pomiješajte je s pastom od đumbira i češnjaka. Rukama oblikujte smjesu u četiri burgera debela oko 3,5 cm. Pokrijte ih plastičnom folijom i odložite u hladnjaku 20-ak minuta.
U zdjelici izmiješajte biljno i sezamovo ulje te tom mješavinom premažite burgere i peciva. Burgere grilajte šest minuta na srednjoj vatri, s tim da ih nakon tri minute preokrenete. Procijedite salatu od krastavaca, peciva prvo premažite umakom od majoneze, potom stavite burger te na vrh salatu od krastavaca i kikiriki. Pokrijte gornjim dijelom peciva.