Iako mnogi špagete povezuju s Italijom, vjeruje se da je domovina tjestenine zapravo istočna Azija. Prema zapisima, bila je mnogo “laganija” od današnje, a donio ju je Marko Polo.
POGLEDAJTE VIDEO:
Iako je ova namirnica jednostavna za pripremu, ipak postoje neka pravila. Za kuhanje birajte veliki lonac i puno vode, a na litru ide jušna žlica soli. Voda mora ključati kad se špageti ubace, a kuhaju se desetak minuta. Pripremite danas špagete na svoj omiljeni način i proslavite njihov dan uz fine recepte.
Okruglice sa špagetima
Sastojci: 3 kriške kruha, 500 grama mljevenog pilećeg mesa, 3 jaja, 3 žlice naribanog sira, češanj češnjaka, 2 žlice sjeckanog peršina, sol, papar, brašno, 6 žlica ulja, 1/2 manje brokule, 100 grama pancete, 400 grama špageta, ljuta papričica. Za umak: decilitar bijelog vina, 8 češnja češnjaka, 250 grama pelata.
Priprema: Kruh potopite u vodu, ostavite neka stoji 5 minuta i iscijedite. U posudu stavite meso, razmućena jaja, naribani sir, zdrobljeni češnjak, sjeckani peršin i iscijeđeni kruh. Posolite, popaprite i pomiješajte. Ruke navlažite vodom i oblikujte okruglice. Uvaljajte svaku u brašno i posložite na tanjur.
Na ulju prepržite sjeckanu slaninu, ljutu papričicu u komadu, pa dodajte brokulu. Po potrebi dodajte žlicu vode. U tavi na kojoj ste pržili slaninu i brokulu dodajte ulje, pa na zagrijanom ulju sa svih strana ispecite mesne okruglice. Pecite ih oko 15 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak.
Nakon minutu, zalijte okruglice vinom i pelatima. Kuhajte dok se umak ne reducira, pa zatim maknite s vatre. Posložite pokraj okruglica brokulu i pancetu. Poslužite sa špagetima.
Tjestenina s pancetom i umakom od rajčice
Sastojci: 400 grama tjestenine, 80 grama sira pecorino, ili parmezana, 130 grama pancete, manja glavica luka, 2 žličice bijelog vina, žličica čilija, 500 grama rajčica, maslinovo ulje.
Priprema: Sitno nasjeckanu pancetu popržite na maslinovu ulju s lukom, dodajte čili i lagano krčkajte oko četiri, pet minuta. Zatim ulijte vino i dodajte rajčice, te kuhajte još 15 do 20 minuta. Skuhajte tjesteninu pa pomiješajte s pripremljenim umakom i pospite pecorinom ili parmezanom.
Tjestenina s umakom od rajčica i maslinama
Sastojci: 400 grama špageta, 100 grama crnih maslina bez koštica, 4 rajčice, manja glavica celera, glavica luka, žličica bosiljka, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 100 grama parmezana, sol, papar.
Priprema: Na maslinovom ulju popržite luk. Kad postane staklast, dodajte protisnuti češnjak. Nakon minute dodajte rajčice koje ste blanširali, ogulili i nasjeckali na kockice. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Začinite ga bosiljkom, solju i paprom.
Narežite masline na kolutiće, a štapiće celera nasjeckajte na komadiće. U većoj količini slane vode skuhajte tjesteninu. Na maslinovu ulju popržite štapiće celera te crne i zelene masline. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom od rajčica i prženim celerom s maslinama.
Sve pomiješajte i pospite parmezanom. Prebacite u dublju zdjelu za pečenje i zapecite desetak minuta u pećnici na 200°C.
Zapečena carbonara
Sastojci: 300 grama tjestenine, žlica maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 6 kriški pršuta, 4 jaja, 300 mililitara vrhnja za kuhanje, 3 mlada luka, ¾ šalice parmezana, sol, papar.
Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu zasoljene vode, ocijedite i ostavite u loncu. Ugrijte ulje u tavi, dodajte češnjak i pršut te pržite nekoliko minuta. Dodajte tjesteninu pa umiješajte jaja, vrhnje, luk i pola šalice sira.
Začinite solju i paprom pa promiješajte. Stavite u vatrostalnu posudu i promiješajte te pospite ostatkom sira. Pecite 10 minuta prekriveno folijom, pa otkrijte i pecite još 10 minuta.