Nakon bogatog doručka i ručka, na red dolaze slastice bez kojih nam je Uskrs nezamisliv. U Dalmaciji i Istri vrijedne ruke domaćica pripremaju najbolje pince ili sirnice. Bilo da ih volite s grožđicama ili bez, mi vam donosimo klasičan recept s kojim nema greške, a u smjesu uvijek možete dodati i grožđice koje ste prethodno natopili u rakiji. Za ljubitelje kuglofa, tu je provjeren i jednostavan recept koji mogu isprobati i oni manje iskusni kada je u pitanju priprema slatkog stola. Za ljubitelje čokolade imamo najbolji recept za jednostavnu i finu čokoladnu tortu koja će vas sigurno oduševiti. Na cheesecake možete dodati maline, ali i neko drugo sezonsko voće po želji. Najmlađi će se sigurno radovati puslicama s čokoladom, a za vas imamo upute za jednostavnu pripremu.
POGLEDAJTE VIDEO: Šaranje jaja voskom
Tiramisu s jagodama
SASTOJCI: 300 g piškota, 200 g jagoda, 70 g šećera u prahu, 300 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, 3 dl crne kave, 1 dl ruma
Priprema: Jagode očistite, operite i narežite na tanke ploške. Slatko vrhnje istucite u šlag. Mikserom razradite mascarpone i dodajte mu šećer pa još malo miksajte. Zatim ručno u mascarpone umiješajte šlag. Pripremite pravokutnu zdjelu po želji (vatrostalna, keramička, pleh…) u koju ćete slagati sastojke. Pomiješajte kavu i rum. Na dno zdjele poslažite sloj piškota koje ste prethodno sa svake strane kratko umočili u mješavinu kave i ruma. Zatim na to rasporedite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Na taj sloj poslažite narezane jagode. Zatim opet slijedi sloj piškota na koje ide druga polovica kreme. Na tiramisu na kraju možete prosijati malo kakaa u prahu ili naribati malo tamne čokolade.
Kroštule kao bakine
SASTOJCI: 3 jaja, 3 žlice ulja, 3 žlice octa, 3 žlice rakije, 2 žlice šećera, oko 500 grama brašna, sol, ulje za prženje, šećer za posipanje
Priprema: Prvo razmutite jaja. Dodajte jajima ulje, ocat, rakiju, šećer i sol, a zatim sve zajedno dobro izmiješajte. Dodajte brašno po potrebi kako biste dobili čvrsto tijesto poput onoga za rezance. Tijesto dobro izradite rukama i razvaljajte ga na tanko. Izrežite na šire trakice. Svaku traku zarežite okomito po sredini, pa provucite donji dio trake kroz rupicu. Primijetit ćete da nalikuju na krila. Pržite ih u vrućem ulju, pa ih još vruće pospite šećerom.
Orahnjača
SASTOJCI: 400 g brašna, 35 g suhog kvasca, sol, 200 ml mlijeka, 125 g maslaca, pola limuna, 125 g šećera, 3 jaja, 1 limunova korica, 2 žumanjka. Za nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, 1 vanilin šećer, pola limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 200 mlijeka, 30 ml ruma
Priprema: Malo brašna, sol i kvasac pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka i ostavite na toplom da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim 3 jaja, jedno po jedno. Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući sa 100 ml toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine. Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 200 ml mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 30 ml ruma i ostavite da se ohladi. Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto “odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore. Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u roladu i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu, rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom. Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, otprilike jedan sat.
POGLEDAJTE VIDEO:
Puslice punjene čokoladom
SASTOJCI: 145 g bijelog šećera, 50 ml vrhnja za šlag, 50 g tamne čokolade, 20 g tostiranih lješnjaka, 2 jaja, 1 čajna žličica limunova soka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke upotrijebite za neki drugi recept, a bjelanjke pretvorite mikserom u gusti snijeg. Postupno dodajte šećer i limunov sok u bjelanjke sve dok se sastojci ne povežu. Prebacite dobivenu snijeg u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje količine smjese na papir za pečenje. Od ove smjese možete napraviti 20-ak puslica promjera 3 centimetara. Ako koji vrh strši, nježno ga stisnite prstom koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Pecite puslice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Potom ugasite pećnicu, ostavite odškrinuta vrata i pustite da se puslice ohlade i dodatno osuše. Za nadjev zagrijte vrhnje za šlag u maloj posudi i prelijte ga preko sitno nasjeckane čokolade. Dobro promiješajte dok se ne otopi. Kremu namažite između dvije puslice i tako dok ne potrošite sastojke.
Uskrsni kuglof
SASTOJCI: 500 g glatkog brašna, pola žličice soli, 1 svježi kvasac (20 g), 250 ml mlijeka, 150 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica naribane korice bio naranče, 1 jaje + 4 žumanjka 50 ml soka naranče, 100 g grožđica, 60 g kandiranog voća, 1 žlica voćnog likera
Za bijelu glazuru: 200 g šećera u prahu, sok limuna
Priprema: Grožđice i kandirano voće prelijte sokom naranče i likerom te ostavite sa strane. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka i pustite da se digne (5 minuta). Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu naranče, omekšani maslac, brašno, sol, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Umijesite mikserom za glatko i meko tijesto. Na kraju umiješajte grožđice zajedno s tekućinom. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. U njega rasporedite tijesto i ostavite na toplom da se diže dok ne ispuni cijeli kalup (1 sat). Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa. Šećeru u prahu postupno dodajte sok limuna dok ne dobijete glazuru koja nije ni premeka, ni pregusta, te je odmah prelijte preko hladnog kuglofa i ostavite da se osuši.
Dubrovačka rožata
SASTOJCI: 0.5 l mlijeka, 6 jaja, 6 žlica šećera, 2 vrećice vanilin šećera, limunova korica, liker od latica ruže, 200 g šećera za karamel
Priprema: Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja (paziti da ne zagori). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rožatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.
Uskrsna pletenica
SASTOJCI: 50 dag brašna, 1 svježi kvasac, 2.5 dl mlakog mlijeka, 2 jaja, 50 grama šećera, korica limuna i naranče, malo soli, 50 g maslaca sobne temperature Nadjev: 10 dag mljevenih oraha i 10 dag mljevenih badema, 50 grama maslaca i 3 žlice marmelade
Priprema: Staviti kvasac da se diže. Dodati ga u brašno pa tome dodati jaja, šećer i sve ostale sastojke. Umijesiti meko tijesto koje se treba ostaviti da se digne. Nakon dizanja ga ponovno treba promijesiti i podijeliti na tri dijela. Razvaljati svaki dio na otprilike istu veličinu i namazati nadjevom. Na taj se način dobiju tri roladice. Spojiti roladice na vrhu i isplesti pletenicu od njih. Namazati pletenicu razmućenim jajetom i staviti peći na 30 do 40 minuta u pećnicu na iznad 200 C. Kada je uskrsna pletenica pečena posipati je šećerom u prahu.
Najsočnija pinca
SASTOJCI: 1 kg brašna (pola glatko, pola oštrog), 20 g suhog kvasca, 2 vanilin šećera, 200 ml mlijeka, 100 ml soka od naranče, 250 g maslaca, 250 g šećera, žličica soli, 3 jaja, 6 žumanjaka, ribana korica limuna, malo ruma
Priprema: Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijanog mlijeka, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata. Potom ga podijelite na tri dijela i oblikujte pince - nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Ostavite ih pokrivene krpom još pola sata. Stavite h peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite pince 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.
Cheesecake od bijele čokolade i malina
SASTOJCI: 150 g digestive keksa, 75 g maslaca, 250 g mascarpone sira, 300 ml vrhnja za šlag, 200 g bijele čokolade, 1 žličica ekstrakta vanilije, 400 g svježih ili zaleđenih malina
Priprema: Namastite kalup maslacem te ga obložite papirom za pečenje. Kekse sameljite te otopite maslac, dodajte ga u kekse i pomiješajte. Smjesu utisnite u kalup i stavite u hladnjak. Otopite čokoladu na pari i ostavite je sa strane. U drugoj zdjeli umutite mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kad dobijete ujednačenu smjesu, u to lagano umiješajte čokoladu. Za umak od maline, pola količine malina smiksajte u blenderu, a zatim sitom uklonite sjemenke. Pola smjese od mascarponea ulijte na kekse, napravite nekoliko udubina i u to stavite umak od maline. U kalup ulijte ostatak smjese od mascarponea. Pokrijte kalup folijom i stavite u hladnjak preko noći. Na vrh torte poslažite ostatak malina i prelijte umakom.
Čokoladna torta
SASTOJCI: 120 g maslaca, 3 jaja, 50 g kakaa, 250 g šećera, 120 g brašna, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu manjeg promjera, od 20 ili 22 cm, premažite maslacem i pobrašnite. Rastopite maslac pa pričekajte da se malo ohladi. Izmiksajte šećer s maslacem, dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Ubacite pomiješano brašno, kakao i prstohvat soli. Izmiješajte drvenom žlicom ili špatulom. Premjestite u kalup, zagladite i pecite 20-25 minuta. Rubovi bi trebali biti pečeni, ali sredina još mekana. Pričekajte da se ohladi pa kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite uz tučeno vrhnje i voće.
Mousse od limuna
SASTOJCI: 4 jaja srednje veličine (odvoji bjelanjke i žumanjke), 250 g šećera korica i sok od tri limuna, 5 žlica hladne vode, 15 g želatine u prahu, 300 ml slatkog vrhnja, ukrasi po želji
Priprema: Uz pomoć električnog miksera umutite žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok se šećer ne otopi i smjesa se malo zgusne. Ako nemate električni mikser možete staviti staklenu zdjelu iznad vruće vode i u njoj umutiti spomenute sastojke. Nakon toga zdjelu maknite sa strane i miješajte dok se smjesa ne ohladi. U lonac natočite hladnu vodu, dodajte želatinu i stavite ga na laganu vatru. Pričekajte da se želatina otopi i zatim maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. U zasebnoj zdjeli lagano umutite slatko vrhnje. Umiješajte u njega rastopljenu želatinu i zatim dobivenu smjesu lagano dodajte u smjesu od jaja. Umutite bjelanjke u zasebnoj zdjeli električnim mikserom. Posudu s žumanjcima stavite unutar veće posude napunjene ledenom vodom. Nježno u nju dodajte smjesu umućenih bjelanjaka uz pomoć metalne žlice. Smjesu miješajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim ju prelij u staklenu posudu i stavite u hladnjak na jedan sat ili dok se ne slegne. Po vrhu moussea posipajte dodatak po želji.
Punjena čokoladna jaja ukrašena glazurom
SASTOJCI: 400 g čoko-suza ili kvalitetne čokolade, šalica maslaca od kikirikija, 2/3 šalice šećera u prahu, 1/8 žličice soli; glazura: 500 g šećera u prahu, 2 bjelanjka, jestive boje
Priprema: Otopite čoko-suze ili čokoladu na pari. Rasporedite čokoladu ravnomjerno u kalup i stavite na pola sata u hladnjak. Kratko omekšajte maslac od kikirikija u mikrovalnoj ili na vatri. Umiješajte šećer u prahu i sol pa dobro izmiješajte. Napunite smjesom kalupe i poravnajte površinu. Premažite smjesu otopljenom čokoladom i stavite kalupe u hladnjak na još pola sata. Oprezno izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih glazurom. Za glazuru istucite bjelanjke pa postupno dodajte šećer. U smjesu dodajte željene boje. Mora biti gusta, ali ne pretvrda. Pomoću slastičarske vrećice izradite cvjetove ili ukrase prema želji.
Uskrsno izdanje jagoda
SASTOJCI: 400 g jagoda, 350 g nasjeckane bijele čokolade, 2 žlice kokosovog ulja, jestive boje
Priprema: Veliki lim ili pladanj obložite masnim papirom. Jagode operite pa pobrišite papirnatim ručnicima. 175 g bijele čokolade otopite sa žlicom kokosovog ulja na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ako se odlučite za mikrovalnu, topite je u kratkim intervalima i promiješajte između svakog. Podijelite čokoladu u zdjelice pa dodajte u svaku željenu jestivu boju. Dobro promiješajte. Umočite jagode pa ih položite na pripremljeni lim i stavite u hladnjak na 20 minuta. Za to vrijeme otopite preostalih 175 g čokolade sa žlicom koksovog ulja. Ponovno podijelite u zdjelice i pobojajte jestivim bojama. Ovog puta pokušajte dobiti neke druge nijanse kako bi rezultat bio što šareniji i zanimljiviji. Premjestite čokoladu u plastične vrećice i napravite minijaturnu rupicu na vrhu. Ukrasite svaku jagodu pa je vratite u hladnjak.
Ušećereni bademi
SASTOJCI: 100 ml vode, 200 g šećera, 400 g badema, 1 žličica cimeta
Priprema: U tavi pomiješajte vodu, šećer i cimet u prahu, a zatim kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa ne zavri. Dodajte bademe i kuhajte dok tekućina ne ispari, a na bademima ostane premaz. Miješajte cijelo vrijeme kako se bademi ne bi stisnuli jedan uz drugoga. Prebacite ih na papir za pečenje i ostavite ih 15-ak minuta da se ohlade.