Mnogi su navikli za doručak pojesti nešto lagano i 'na brzinu' što se dobro 'slaže' sa šalicom kave, jer rano ujutro nemaju ni vremena ni volje baviti se pripremama doručka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Evo recepta za slatki kruh koji je idealan za tu namjenu, s tim da ga i sami možete doraditi prvenstveno dodavanjem nekih začina ili okusa. Na primjer, umjesto soka od ananasa, u glazuru možete dodati malo soka od borovnica, ili naranče, kako bi kombinirali različite arome.
Sastojci:
- malo ulja za podmazivanje protvana
- 185 g integralnog brašna
- 65 g organskog šećera (bilo koja zamjena umjesto konzumnog bijelog šećera)
- 1 ½ žličica sode bikarbone
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- 2 žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- ½ čajne žličice košer soli
- 50 g zobenih pahuljica
- 330 g šalice mrkve rezane na kockice
- 565 g šalice ananasa iz limenke, kojeg ste ocijedili (sačuvajte sok!) i narezali na komade
- 3 velika jaja
- 100 g oraha, sitno sjeckanih
- 30 g maslaca
Za glazuru od grčkog jogurta:
- 245 g grčkog jogurta
- 1 žlica javorovog sirupa
- sok od ananasa iz limenke
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C i dobro namažite protvan za pečenje uljem. U velikoj posudi prosijte brašno, šećer, sodu bikarbonu, đumbir, klinčić i sol. Dodajte zob i promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte mrkvu nasjeckanu na kockice i ananas. U zdjelici istucite jaja i rastopljeni maslac, pa dobro promiješajte i dodajte mrkvi i ananasu. Pomiješajte mokre i suhe sastojke, sve dok se ne napravi jedna gruda, pa prebacite tijesto u lim i poravnajte ga.
Pecite oko 1 sat. Provjerite s čačkalicom u sredini tijesta - ako izađe čista, pečeno je. Dok se kruh peče, napravite glazuru: u maloj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, javorov sirup i 2 žlice soka od ananasa. Promiješajte sve sastojke da se povežu i ohladite u hladnjaku.
Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi 10-ak minuta. Potom izvadite il lima za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Narežite ga i poslužite prelivenog sa glazurom, piše Tasty.