Sastojci:
- 45 dkg oštrog brašna
- 30 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- 3 žumanjka
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- limunova korica
Punjenje:
- 6 bjelanjaka
- 30 dkg šećera
- 75 dkg svježeg sira
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga sa strane da odstoji oko 15 minuta.
2. Razvaljajte tijesto i podijelite u dva dijela, ali da jedan bude malo veći od drugog. Veći dio tijesta stavite u namašćeni protvan za pečenje i zadignite rubove.
3. Istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, a kad vidite da šlag postaje čvršći polagano dodajte u njega šećer. Špatulom dodajte malo po malo svježi sir, potom naribanu limunovu koricu i vanilin šećer.
4. Izlijte nadjev na donji dio tijesta koji je u protvanu i poravnajte ga.
5. Na nadjev stavite drugi dio izvaljanog tijesta. Gornji sloj tijesta lagano izbodite vilicom.
6. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 50 minuta. Ako imate pećnicu na ventilator pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50-ak minuta ili dok gornje tijesto ne pozlati.
7. Izvadite pitu iz pećnice, posipajte šećerom u prahu i ostavite da se malo ohladi.