Radi se o odličnom, jednostavnom desertu kakav su pripremale naše bake. Jedni ga zovu pohanim jabukama, a drugi starinskim nazivom - jabuke u šlafroku
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 2 velike jabuke
- 6 žlica glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer ili malo tekuće arome
- ribana korica jednog limuna
- sok jednog limuna
- malo ruma (po želji)
- prstohvat soli
- šećer u prahu
- cimet u prahu
- ulje za prženje
Postupak:
Pomiješajte brašno sa solju, vanilin šećerom, koricom limuna pa dodajte jaje, mlijeko i rum te dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu nalik gušćoj smjesi za palačinke. Ostavite je da odstoji pola sata.
Za to vrijeme ogulite jabuke, izvadite sredinu gdje su koštice i narežite na kolutove debljine jednog centimetra. Iscijedite limun koji vam je ostao i prelijte po kolutovima.
Nakon toga svaki kolut zamočite u smjesu i stavite u vruće ulje, okrenite nakon par minuta pa izvadite kada jabuke dobiju rumenu boju s obje strane. Stavite nakratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće pa slažite na tanjur i posipajte mješavinom šećera u prahu i cimeta.