To je to što me zanima!

Slasna jela s kiselim kupusom - knedle, jastučići sa špekom...

Nijemci i Česi kiseli kupus jedu uz knedle od mljevena mesa, Rusi se krijepe bogatom juhom šči, a sve je popularniji i sarmof - sarma iz kalupa za kuglof
Vidi originalni članak

Ukrajinci tradicionalno pripremaju bigos, krepki lovački gulaš s nekoliko vrsta mesa, kobasicama i kiselim kupusom, a omiljenom zimskom namirnicom Poljaci pune jastučiće od tijesta. Poljski ravioli se nadijevaju mljevenim mesom i usitnjenim kupusom pomiješanim s gljivama. Njemačke i češke okruglice ne mogu proći bez priloga od kuhanog kupusa, suhog mesa i kobasica. U rusku juhu od kiselog zelja, poznatiju kao šči, ide i pire od cikle. 

Začini koji se izvrsno slažu s kiselim kupusom su kopar, kim, ružmarin, klinčić, timijan, lovorov list i peršin. 

Tu je i čuvena Tolstojeva izjava: “Šči i kaša, hrana naša”. Bogatija inačica ščija sadrži kiseli kupus, ribu ili meso, gljive i korjenasto povrće te jabuke. Inačica mađarskog szekelyi gulaša kuha se i u loncima hrvatskih domaćica, osobito u Zagorju, a   zec s kiselim zeljem i žgancima specijalitet je moslavačke kuhinje. Začini koji se izvrsno slažu s kiselim kupusom su kopar, kim, ružmarin, klinčić, timijan, lovorov list i peršin. Poznati kuhar Stevo Karapandža u lonac sa sarmom dodaje lovor, koji stavlja na vrh zajedno s rebricama ili dimljenom kobasicom te mljevenom paprikom. 

Savjetuje i da se lonac povremeno snažno protrese kako jelo ne bi zagorjelo. Jedan od kreativnih načina pripreme sarme je i sarmof - odnosno slani kuglof. Listovima kupusa obložite kalup za kuglof  pa u sredinu stavite mesnu smjesu i preklopite listove. Prelijte povrtnim ili mesnim temeljcem, prekrijte alu folijom i pecite oko 120 minuta na 180°C. Na polovici pečenja maknite foliju kako bi se sarmof dobro zapekao sa svih strana, pa kad se malo ohladi, narežite na ploške te poslužite s pireom od krumpira i celera.

Dreamstime

Bigos s kobasicama i kupusom

Sastojci: kg svinjetine, 3 domaće dimljene kobasice, 200 g suhog mesa, 150 g slanine, kg kiselog kupusa, manja glavica kupusa, 250 g šampinjona, 6 suhih šljiva, 2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, pasirana rajčica, kopar, ružmarin, peršin, kim u prahu, sol, papar, ulje

Priprema: Meso narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte peršin, ružmarin i kim te ga ostavite u marinadi sat vremena. Narežite svježi kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite. Izrežite kobasice na ploške, a suho meso i slaninu na manje komade. U veliki lonac na ulju pirjajte sjeckani luk i zgnječeni češnjak. Dodajte svježi kupus i ploške šampinjona, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice. 

Stavite jedan dio kiselog kupusa, suhe šljive i koncentrat rajčice te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa. Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata, može i dulje. Po potrebi zalijevajte vodom ili temeljcem.

Dreamstime

Knedle s mljevenim mesom

Sastojci: 350 g mljevenog junećeg mesa, 6 krumpira, jaje, 200 g brašna, 200 g suhe slanine, luk, 500 g kiselog kupusa, kim, papar, sol, žlica sjeckanog peršina, mljevena paprika

Priprema: Prije nego što umijesite knedle, stavite pirjati kiseli kupus sa sitno sjeckanim lukom i slaninom. Zalijte ga s malo vode te začinite paprom i kimom. Drugu polovicu luka propirjajte na ulju i dodajte mljeveno meso. Kad posivi, dodajte crvenu papriku, peršin, sol i papar. Promiješajte i maknite s vatre. Ogulite i skuhajte krumpir pa ga ohlađenog propasirajte. 

Dodajte brašno, jaje, malo ulja i prstohvat soli. Radnu površinu dobro posipajte brašnom i umijesite tijesto za knedle. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite žlicu mesnog nadjeva. Zamotajte tijesto, oblikujte u knedle i ostavite na pobrašnjenoj površini. Skuhajte knedle i poslužite s pirjanim kupusom.

Dreamstime

Punjeni jastučići 

Sastojci: za tijesto: 3 i 1∕2 šalice glatkog brašna, 3 jaja, 2 žlice kiselog vrhnja,  šalica vode, malo soli; nadjev: 100 g gljiva, češanj češnjaka, 200 g kiselog kupusa, 150 g slanine, 100 g mljevenog mesa, luk, sol, papar, timijan, ulje

Priprema: Na zagrijanom ulju popržite pola količine sitno sjeckanog luka i slanine te dodajte kupus narezan na rezance. Zalijte s malo vode, poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari i kupus ne omekša. U većoj posudi promiješajte brašno, jaja i kiselo vrhnje s pola šalice vode. Miješajući postupno dodavajte ostatak vode. Na dobro pobrašnjenoj podlozi mijesite tijesto dok ga potpuno ne razradite. 

Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Prepržite ostatak luka, protisnite češnjak i timijan. Dodajte mljeveno meso i sjeckane gljive. Posolite, popaprite i pirjajte dok sve ne omekša. Razvaljajte tijesto, oblikujte kalupom krugove, u sredinu svakog stavite nadjev pa spojite rubove. Jastučiće skuhajte, procijedite te poslužite s kuhanim kupusom i slaninom.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • napoleonov sin 30.01.2016.

    mrzim kiseli kupus moj želudac ne može to prihvatiti .

  • Lukica23 30.01.2016.

    volim kiselo zelje

  • Roy Ban 30.01.2016.

    Svi imaju kiseli kupus ali samo kod nas jestiv probao

Komentiraj...
Vidi sve komentare