Šparoge se smatraju superhranom, jer su bogate nutrijentima koji su nužni za zdravlje. Obiluju vitaminima A, C i K te folnom kiselinom, željezom, bakrom, kalijem, fosforom, manganom itd. Dobro ih je jesti jer pomažu izbaciti suvišnu tekućinu iz tijela. Također, bogate su vlaknima što je fantastično za poticanje rada probave.
POGLEDAJTE VIDEO:
Obzirom da imaju vrlo malo kalorija, dobar su izbor za ljude koji žele izgubiti pokoji kilogram viška. Stoga, iskoristite sezonu i jedite šparoge što češće.
Mala napomena - prije pripreme šparogama uklonite drvenasti dio. To je otprilike dio gdje se odlomi kad je malo savinete. Taj drvenasti dio nemojte baciti, šteta je jer i u tom dijelu ima dobrih nutrijenata. Te komade iskoristite kao dodatak juhama i temeljcima.
Donosimo vam 5 odličnih recepata sa šparogama u glavnoj ulozi:
Šparoge sa špagetima
Sastojci:
- 150 g špageta
- 160 g šparoga, izrezanih na manje komade
- 2 žlice ulja
- 220 g poriluka, izrezan na tanke trake
- malo čilija
- 1 češanj češnjaka, usitnjen
- 160 g smrznutog graška
- 1 limun, ribana korica i sok
- sol i papar po želji
Postupak:
Skuhajte špagete tako da tri minute prije kraja dodate u vodu i šparoge. Za to vrijeme zagrijte ulje u većoj tavi ili woku, dodajte poriluk i čili i pržite pet minuta. Ubacite i češnjak, grašak, koricu i sok od limuna te kuhajte još nekoliko minuta, da grašak malo omekani. Začinite po ukusu.
Procijedite tijesto i šparoge, ali tako da odvojite 1/4 šalice vode u kojoj se kuhalo. Potom špagete, šparoge i tu vodu od kuhanja stavite na povrće u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini i poslužite.
Zapečene šparoge sa sirom i gljivama
Sastojci:
- 2 šalice nasjeckanih šparoga
- 200 g narezanih šampinjona
- 1 šalica nasjeckanih rajčica
- 2 šalice nasjeckanog kelja ili špinata
- 350 g mekog sira
- 1 šalica brašna
- žličica origana
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice soli
- malo papra papra
*šalica od 2,4 dl
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a dok se ona zagrijava, krenite s pripremom. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi pa na srednje jakoj vatri pirjajte šparoge, gljive, rajčice i kelj (ili špinat) nekih 5 minuta, dok sve malo ne omekša.
Potom u blenderu usitnite sir pa dodajte brašno i začine. Tu smjesu ubacite u wok sa povrćem i gljivama. Dobro promiješajte i premjestite u protvan. Na vrh možete poslagati malo narezanih šparoga.
Pecite oko 40 minuta. Kad je gotovo, ostavite da se hladi desetak minuta i poslužite.
Salata od šparoga, riže i kozjeg sira
Sastojci:
- 500 g šparoga
- 200 g riže
- 150 g kozjeg sira (ili nekog drugog)
- 200 g cherry rajčica izrezanih na pola
- malo maslinovog ulja
- malo soli i papra
Priprema:
Šparoge narežite pa ih kratko dinstajte na ulju, ne duže od dvije minute. Rižu skuhajte i ohladite pa u nju umiješajte šparoge i ostale sastojke. Stavite salatu u hladnjak i poslužite hladnu.
Krem juha
Sastojci:
- 300 g šparoga
- 80 ml kiselog vrhnja
- 1 luk
- 1 manji krumpir izrezan na male kocke
- malo maslinovog ulja
- sol i papar
- malo majčine dušice
- 1 l vode
Priprema:
Pržite usitnjeni luk na maslinovom ulju pa dodajte nasjeckane šparoge, krumpir, sol i papar. Kratko dinstajte pa ulijte vodu i ubacite majčinu dušicu. Kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta pa usitnite štapnim mikserom. Vratite na štednjak, dodajte vrhnje, kratko prokuhajte i juha je gotova.
Pečene šparoge u finom umaku
Sastojci:
- 500 g šparoga
- malo maslinovog ulja
za umak:
- 40 ml majoneze
- 10 ml zelenog pesta
- 70 g sitno nasjeckanih pistacija
- sitno nasjeckan češanj češnjaka
- sol i crni papar
Priprema:
Šparoge poslažite na protvan, premažite maslinovim uljem, pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu pomiješajte sastojke za umak i prelijte po pečenim šparogama.
POGLEDAJTE NAJAVU NOVOG SHOWA: TKO MI BOLJE KUHA?