Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
Punjenje:
- 1/4 šalice sušenog crvenog graha (40 g)
- 4 šalice vode (960 ml)
- 1/4 šalice šećera (50 g)
Tijesto:
- 2/3 šalice tople vode (160 ml)
- 1/2 šalice smeđeg šećera (110 g)
- 2 šalice bezglutenskog rižinog brašna (250 g), plus za valjanje tijesta
- 1/2 šalice sjemenki sezama (75 g)
Prženje:
- 7 šalica biljnog ulja (1,6 l)
Pogledajte kako ih napraviti u videu:
Priprema:
Punjenje od crvenog graha:
U posudu stavite grah pa ga prelijte sa šalicom vode. Pokrijte plastičnim folijom i ostavite da se namače preko noći. Potom grah ocijedite, stavite u malu tavu, dodate 720 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok ne postane toliko mekan da ga možete gnječiti vilicom. Zatim dodajte šećer i kuhajte stalno miješajući, sve dok tekućina ne ispari. Morate dobiti gustu smjesu na kraju.
Prebacite pastu od crvenog graha u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom, malo utisnite šakom pa stavite u hladnjak.
Napravite tijesto:
Pomiješajte vruću vodu i šećer dok se ne otopi. U zdjelu stavite bezglutensko rižino brašno i napravite rupu u sredini. Ulijte šećerni sirup i miješajte 5 minuta, dok se tijesto dobro ne sjedini i više se ne lijepi za zdjelu.
Čistu površinu lagano zaprašite rižinim brašnom pa stavite tijesto na to i mijesite 5 minuta, dok ne formirate glatku, okruglu kuglu. Po potrebi koristite malo više brašna ili vode. Tijesto podijelite na 8 dijelova. Oblikujte svaki komad u malu kuglicu pa a zatim svaku razvaljajte na debljinu od oko 1,25 cm i promjera 6,5 cm.
U sredinu stavite žličicu punjenja od crvenog graha. Preklopite rubovima kako biste prekrili punjenje, a zatim formirajte kuglu. Uvaljajte svaku kuglu u sezamove sjemenke tako da je tijesto skroz prekriveno njima.
Prženje:
U velikom loncu zagrijte biljno ulje dok ne dosegne temperaturu od 180 stupnjeva pa pržite kuglice oko 15 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Vadite ih na rešetku da se ocijede od ulja i ostavite da se tako ohlade 15 minuta prije posluživanja.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: