Iako se kuhanje tjestenine smatra jednostavnom kulinarskom praksom, tijekom njezine pripreme možete lako pogriješiti. Kako biste izbjegli najčešće pogreške i skuhali savršeno i ukusno omiljeno jelo slijedite neka osnovna pravila.
POGLEDAJTE VIDEO:
Raskuhavanje tjestenine
Pogreška broj jedan koju ljudi čine kada prave jela od tjestenine je raskuhavanje same tjestenine. Kako biste usavršili svoj sljedeći obrok od ove namirnice, pokušajte malo kraće kuhati tjesteninu. Provjerite preporučeno vrijeme kuhanja na pakiranju, a zatim ocijedite tjesteninu otprilike minutu ili dvije prije tog vremena.
Ovo znači da je vaša tjestenina vrlo blizu postizanja željene 'al dente' teksture i možete je dovršiti kuhanjem u umaku po svom izboru za ukusno i savršeno jelo od tjestenine.
Ne solite vodu dovoljno
Kada pravite tjesteninu, voda u kojoj je kuhate trebala bi biti poprilično slana. Što slanije, to bolje. U pravilu koristite otprilike jednu žlicu soli po litri vode. Također, izbjegavajte stavljanje ulja u vodu za tjesteninu, jer to ne pomaže kuhanju tjestenine i zapravo sprječava pravilno upijanje okusa iz vode u kojoj se kuha, a kasnije i iz umaka. Na kraju ćete jednostavno dobiti masnu tjesteninu bez okusa.
Dodavanje tjestenine prije nego što voda proključa
Nemojte dodavati tjesteninu u vodu za kuhanje sve dok ne proključa, jer bi tjestenina mogla završiti s kašastom teksturom, zbog toga što se njezin škrob brže otapa u mlakoj vodi, zbog čega se lakše razgrađuje.
Također postaje teže pratiti završetak pripreme, jer većina proizvođača preporučuje vrijeme kuhanja koje odgovara tjestenini koja se kuha u kipućoj vodi. Iako nije nemoguće skuhati tjesteninu u hladnoj vodi, za najpouzdanije rezultate bolje je to učiniti na tradicionalan način - u kipućoj vodi.
Zaboravljate promiješati tjesteninu
Ako vam se ikada polovica tjestenine zalijepila za dno ili je njezina tekstura ostala nejednaka, vjerojatno ju niste dovoljno miješali tijekom kuhanja, ako uopće jeste. Nakon što ste tjesteninu dodali u kipuću, slanu vodu, odmah je morate promiješati velikom drvenom kuhačom kako se ne bi sljepila.
Povremeno miješajte kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje i spriječili da se tjestenina zalijepi za dno posude. Također biste trebali obratiti pozornost na odabir dovoljno velikog lonca koji će rezancima dati dovoljno prostora za rast.
Ispiranje tjestenine nakon kuhanja
Ako tjesteninu želite servirati toplu, ne smijete ju ispirati. Time uklanjate škrob iz vode za kuhanje, što znači da se umak neće imati za što zalijepiti. Jedino kada je prihvatljivo isprati tjesteninu je za hladna jela od tjestenine, što zaustavlja proces kuhanja i brže se hladi.
Ostavite tjesteninu da predugo stoji
Zasigurno tjesteninu cijedite odmah nakon kuhanja kako biste uklonili tekućinu i zaustavili kuhanje. Međutim, nemojte je pustiti da se potpuno osuši jer kada se tjestenina previše ohladi, počet će se lijepiti, čineći klupko škroba s kojim je teško raditi. Jedan od načina da to izbjegnete je umiješati komadić maslaca nakon što ju ocijedite kako bi se rezanci odvojili.
Bacanje vode za kuhanje
Kada pravite tjesteninu, ne dopustite da sva voda u kojoj se kuhala propadne. Škrob koji se oslobađa tijekom kuhanja može pomoći u zgušnjavanju umaka i dodatnom okusu. On pomaže da se umaci lakše lijepe za tjesteninu. Dobar savjet bi bio da odvojite otprilike šalicu vode za kuhanje dok cijedite tjesteninu. Zatim, kada pravite umak, malo po malo dodajite tu vodu, dok ne dobijete željenu teksturu, prenosi MSN.