Ako još nikako niste uspjeli dobiti savršeno karamelizirani luk, ove smjernice bi vam mogle pomoći pri tome.
Upotrijebite više luka nego što mislite da vam treba, jer će se u kuhanju smanjiti
Budući da karameliziranom luku treba malo vremena da se skuha najbolje je odjednom pripremiti više. Luk se tijekom postupka kuhanja jako smanjuje - jedan mali luk donijet će otprilike žlicu ili dvije karameliziranog luka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Luk narežite na duge trake debljine 2 mm za najbolje rezultate
Ovo je najbolja debljina za rezanje luka za konačni proizvod koji je nježan, ali ne i poput kaše, rekla je Christine Hazel, nedavna pobjednica u natjecanju Food Network's Chopped. Ako ih režete deblje od toga, trebat će im duže da se karameliziraju i možda će se neravnomjerno kuhati, a ako ih narežete tanje pretvorit će se u kašu, objašnjava ona.
Izrezati luk je lako jer sve što trebate je pratiti linije koje se prirodno pojavljuju na luku. Prvo ogulite luk i odrežite krajeve. Zatim ga prerežite na pola i odrezanu polovicu okrenite prema dolje. Primijetit ćete niz linija koji prolaze preko vrha. Koristite ih kao smjernicu za sjeckanje, a vaše kriške bit će savršene veličine, kaže Nicolas Caicedo, glavni kuhar hotela Williamsburg.
Posolite luk neposredno prije početka kuhanja
Za razliku od gljiva, koje ne biste trebali soliti dok ne porumene, luk uvijek trebate posoliti prije nego što ga počnete kuhati. Neće se početi karamelizirati dok sva voda u njemu ne ispari, a upotreba soli ubrzat će taj proces, objašnjava Caicedo.
Kuhajte ga u masti na srednje laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena. Provjeravajte otprilike svakih 10 minuta
Luk u početku kuhajte na srednje jakoj vatri i pustite da se tako kuha dok velik dio vlage ne ispari - oko 10 minuta. Ovdje još uvijek ne trebate miješati luk. Zatim, smanjite vatru na srednje nisku, promiješajte luk i provjerite za 10 minuta. Općenito, pokušajte ga miješati što je manje moguće jer će stalni kontakt s izravnom toplinom pomoći u stvaranju savršeno karameliziranog konačnog proizvoda.
Ako primijetite kako nastaju smeđi komadići, malo vode spasit će situaciju.
Znat ćete da je luk gotov kad poprimi tamnosmeđu boju
Također bi trebao biti proziran i potpuno sladak. Ako je i dalje nekako hrskav neka kuha još malo.
Stavite ga u hladnjak u dobro zatvorenu posudu i iskoristite ga u sljedećih pet do sedam dana. Poslužit će kao savršen dodatak vašim obrocima, piše Self.