To je to što me zanima!

Savršene kokice: Pecite ih na vrućem zraku, bez ulja i soli

Najvažnije je pripremati ih bez dodataka, pogotovo masnoća, jer tako smanjujete njihovu nutritivnu vrijednost, a pojačavate kalorijsku. One pečene samo na vrućem zraku su niskokalorične
Vidi originalni članak

Kokice mogu biti i dobre i loše za zdravlje, ovisno o tome kako ih pripremate. Same po sebi, bez dodavanja šećera ili soli, mogu biti zdrava grickalica. Sam po sebi, kukuruz iz kojeg ih dobivamo je cjelovita žitarica, pa tako kokice sadrže vlakna i vitamine poput onih B skupine koji daju energiju. Uz to, grickanjem kokica šaljete mozgu signal da ste siti, pa vam mogu čak i pomoći u mršavljenju ako su dio uravnotežene prehrane.

BAKTERIJSKI 'HOT SPOT' Isplati se biti škrtica: Ne treba dijeliti kokice i balzam za usne

Najvažnije je pripremati ih bez dodataka, pogotovo masnoća poput maslaca ili ulja, jer tako smanjujete njihovu nutritivnu vrijednost, a pojačavate kalorijsku. Kokice pečene na vrućem zraku, bez ulja, poput onih iz kućnog aparata za kokice, su niskokalorične. S druge strane, kokice iz kina ili kupovne za mikrovalnu, obično su pune dodataka poput ulja i šećera. Za usporedbu, kokice pečene na zraku, nesoljene i nezaslađene, po porciji sadrže oko 1,09 gram masti, dok one nesoljene i nezaslađene, ali pečene na ulju sadrže čak 6,74 grama masti, dakle šest puta više.

Najzdravija varijanta

Kokice su najzdravije pečene na zraku, što znači da se zrna zagrijavaju na vrućem zraku dok ne popucaju i pretvore se kokice. Ljudi dodaju ulje ili maslac zbog okusa, no to nije nužno da bi se zrna pretvorila u kokice.

Za pripremu kokica bez aparata treba vam lonac s čvrstim poklopcem, oko tri žlice kukuruza kokičara, te soli po želji, ali pazite da ne pretjerate. Posudu ugrijte i dodajte nekoliko kapi vode kad postane vruća. Ubacite zrna i poklopite. Lagano protresite lonac svakih nekoliko sekundi. Osluškujte kad će početi pucati. To bi se trebalo dogoditi za minutu, dvije. Kokice su gotove otprilike kad između pucketanja prođe oko tri sekunde. Maknite s vatre i začinite po želji.

PROVJERENO! Na dijeti ste? S ovim grickalicama možete varati

Kokice možete ispeći i u mikrovalnoj bez dodataka. Tri žlice zrna kukuruza kokičara stavite u vatrostalnu posudu, poklopite i pecite dok ne dobijete kokice.

TEŠKO IM JE ODOLJETI: Žene rođene u znaku Škorpiona su mamac za muškarce, ali ovaj znak ih premašuje

Idi na 24sata

Komentari 26

  • MAKANTAHI 27.03.2019.

    problem sa suhim kokicama je šta se sol ne hvata na njih, i nemoguče ih je posoliti, zato sam razvio postupak pečenja kokica iz rinfuze u mikrovalki bez štetnog utjecaja plastificiranog škarnicla u kojemu se inače peku kokice u mikrovalki

  • VOLBEAT 27.03.2019.

    volim kokice, imam doma taj aparat, ali jednostavno su mi ukusnije kad ih pripravim u "loncu". Razlog - u aparat ne ide nikakva masnoća, pa se kasnije sol ne može priljepiti za kokice kako treba, te su onda neslane.. U teću stavim jako malo masnoće (maslo ili biljno ulje), i onda puno bolje ispadnu... Točno, više kalorija..

  • 27.03.2019.

    ja cijeli rucak pripremam na vrucem zraku ispred kuce :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare