Motar, cvijet u kamenu ili morski koromač raste iz stijena u neposrednoj blizini mora, a osim za kiseljenje odličan je za pripremu maštovitih savijača od vučenog ili lisnatog tijesta. Slastan je u kombinaciji s blitvom ili špinatom.
Blitvu i motar skuhajte, dobro ocijedite, grubo usitnite i posolite. Pomiješajte sa svježim sirom, a dodati možete i kockice pečene piletine, kapare ili divlje šparoge ako ste ih sačuvali u zamrzivaču. Odlična je i varijanta s maslačkom, divljim lukom ili koprivama, koje pomiješajte s pirjanim šampinjonima ili drugim gljivama.
Nadjevi za savijače od jestivog samoniklog bilja uglavnom se pripremaju na isti način - blanširanjem. Nakon što ih kratko prokuhate u zavreloj slanoj vodi i ocijedite, iskosajte ih, pomiješajte sa svježim kravljim sirom, ricottom, gorgonzolom ili nekim drugim aromatičnim plavim sirom te premažite tijesto.
Rikula, potočarka, korabica i koromač samo su neki od sastojaka koji se mogu usitniti i pomiješati s feta sirom. Povežite sve sastojke jajetom i pripremite maštovite nadjeve. Kao dodatak slanim savijačama rabi se i pesto. Da biste ga napravili na tradicionalan način, zgnječite u mužaru vezicu bosiljka, češanj češnjaka, žlicu pinjola i grubu sol. Postupno umiješajte po žlicu naribanog pecorina i parmezana.
Bosiljak možete zamijeniti rikulom, a umjesto pinjola dodati orahe ili sjemenke suncokreta. Za pesto od vlasca usitnite peršin, potočarku, vlasac i limunov sok u mužaru ili mikseru. Postupno dolijevajte maslinovo ulje miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite listove za savijače te dodajte druge sastojke.
Zamotajte savijače i pecite dok korica ne postane hrskava. Kako bi bila sočnija, savijaču pred kraj pečenja prelijte kiselim vrhnjem i umućenim žumanjkom.
Naribana repa može poslužiti kao inspiracija za slatke savijače. Odlična je u kombinaciji sa svježim sirom, makom i vrhnjem, a mirisnu aromu pružit će vanilija. Repu prije nadijevanja skuhajte i ohladite u mlijeku te dobro iscijedite. Slatke nadjeve od voća koje u sebi ima previše tekućine pospite s malo krušnih mrvica.
Osim njih, u savijače od trešanja i višanja, jabuka, krušaka i šljiva možete dodati pšeničnu krupicu ili usitnjene piškote. Za slatke nadjeve, osim voća, koristite pinjole, skutu, grožđice, ribane korice agruma, cimet i usitnjene orašaste plodove.
Trešnje i višnje dodatno naglasite naribanim đumbirom, a uz jagode se odlično slažu svježi ili osušeni cvjetovi bazge. Za povezivanje može poslužiti mješavina mascarponea i svježeg sira.
Domaće kore za savijaču
Sastojci:
250 g brašna, jaje, 80 g maslaca, 1,5 dl mlake vode, prstohvat soli
Priprema:
Umijesite tijesto od brašna, otopljenog maslaca, soli, jaja i mlake vode. Dobro ga izradite kako bi dobilo na elastičnosti. Oblikujte ga u kuglu i ostavite neka stoji pola sata poklopljeno zdjelom ili u plastičnoj vrećici. Odstajalo tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom.
Počnite razvlačiti tijesto valjkom. Pobrašnite ga koliko je potrebno da se ne lijepi. Kad stignete do debljine 2 mm, premjestite tijesto na pobrašnjenu krpu. Razvlačite ga tako da ruku zavučete ispod njega i vučete prema sebi. Ponovite postupak sa svih strana dok tijesto ne postane sve tanje pa napunite nadjevom.
Savijača s plavim sirom i maslačkom
Sastojci:
300 g zamrznutog lisnatog tijesta, 200 g gorgonzole, 125 g pancete ili pršuta, jaje, žumanjak, 1 dl punomasnoga kiselog vrhnja, 1/4 svežnjića vlasca, 2 šalice lišća špinata, 2 šalice maslačka, sol, papar, parmezan i kim, 3 češnja češnjaka
Priprema:
Na sobnoj temperaturi odmrznite lisnato tijesto prema uputama na pakiranju. Sitno iskosajte vlasac, a slaninu ili pršut narežite na rezance. Izmiješajte vrhnje, jaje i žumanjak. Začinite ih solju i paprom, dodajte zgnječeni češnjak te umiješajte vlasac, blanširani maslačak i špinat. Zagrijte pećnicu na 210°C. Lim za pečenje isplahnite hladnom vodom ili ohladite u hladnjaku.
Rastanjite tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Dopola ga po cijeloj dužini pospite izmrvljenom gorgonzolom i pancetom. Prelijte vrhnjem i jajima s vlascem, zamotajte i prebacite savijače na lim. Premažite umućenim žumanjkom, pospite kimom i sezamom te pecite oko 15 minuta, dok tijesto ne naraste i postane zlatnožute boje.
Savijača s trešnjama i đumbirom
Sastojci:
400 g trešanja, mali korijen đumbira, 50 g krušnih mrvica, 30 g maslaca, cimet, 100 g šećera, 50 g čokolade u prahu, šećer u prahu za posipanje, kore za savijaču
Priprema:
Očistite trešnje od koštica. Na maslacu prepržite krušne mrvice oko dvije minute. Pošećerite i pospite cimetom, dodajte sitno naribani đumbir. Po želji poškropite s malo ruma ili nekog likera. Smotajte nadjeveno tijesto u savijaču pomažući si krpom na kojoj se tijesto nalazi.
Premjestite savijaču na lim premazan maslacem i premažite gornji dio rastopljenim maslacem. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175°C oko 40 minuta. Kad se ohladi, savijaču pospite šećerom u prahu i rastopljenom čokoladom.
Brza savijača s koprivom
Sastojci:
pakiranje kora za savijače, 250 g listova mlade koprive, 160 g svježeg sira, 2 žličice soli, jaje, bjelanjak, žličica papra, sezam za posipanje, ulje za premazivanje kora, dl vrhnja
Priprema:
Noseći rukavice, koprivu odvojite od stabljike i dobro operite. Prokuhajte je u zavreloj slanoj vodi, procijedite i ostavite neka se ohladi. Izmiješajte sir s decilitrom vrhnja, začinite solju i paprom, dodajte jaje i sjeckanu koprivu te izmiješajte sve u kompaktnu smjesu. Na radnoj plohi razvucite kore.
Pokapajte ih s nekoliko kapi ulja. Premažite ih nadjevom s obje strane pa savijte pomoću stolnjaka dvije savijače. Premažite savijače umućenim bjelanjkom, pospite sezamom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite je oko 20 minuta dok ne dobije koricu i porumeni. Poprskajte vodom ili mlijekom te ostavite pokriveno krpom dok se ne ohladi.
Savijača s pestom i jajima
Sastojci:
300 g brašna, 50 g maslaca, jaje, žličica soli, dl mlijeka, 200 g topljenog sira u listićima, 4 jaja za omlet, 3 žlice vrhnja za kuhanje, 40 g maslaca, listići kadulje, sol, papar, 2 žlice pesta
Priprema:
Brašno istresite na dasku, napravite udubinu, u nju stavite prstohvat soli, jaje i omekšali maslac. Dodajte mlijeka i zamijesite tijesto. Ostavite ga pola sata. Umutite jaja s vrhnjem za kuhanje, začinite ga listićima kadulje, solju i paprom. Ispecite omlet. Pobrašnite stolnjak i na sredinu stavite tijesto.
Premažite ga maslacem. Razvlačite ga ravnomjerno sa svih strana i ostavite da se malo posuši. Premažite ga pestom, posložite na njega komade omleta i listiće sira. Zamotajte u savijaču. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim obložite papirom za pečenje i prebacite savijače. Pecite oko 18 minuta dok korica ne postane hrskava.