Svaka domaćica ima svoje favorite za novogodišnji meni. Donosimo recepte za slasnu puricu pečenu kao divljač i božićne browniese za prste polizati.
POGLEDAJTE VIDEO:
Purica pečena kao divljač
Sastojci: 1 purica , 1 žlica sušenih borovica, 2 dl vrhnja za kuhanje, 100 g maslaca, 2 žlice nasjeckanog peršinova lišća, sol, papar
Sastojci za marinadu: 2 glavice luka, 1 vezica povrća za juhu (mrkva, peršin, celer, korabica), malo lovorovog lista i mažurana, 2 dl crvenog vina, 2 žlice octa
Sastojci za umak: 3 dl vrhnja za kuhanje, 1 -2 žlice škrobnog brašna
Priprema: Puricu osolite iznutra i izvana i pospite zdrobljenom borovicom. Povrće narežite na ploške, malo osolite, popaprite i dodajte ostale sastojke za marinadu. Prelijte puricu marinadom i ostavite dva dana u marinadi uz povremeno okretanje. Puricu izvadite iz marinade, očistite od povrća i pecite je uz dodatak maslaca u namašćenoj tepsiji u pećnici zagrijanoj na 150°C (ventilacijska pećnica) ili 160°C (klasična električna pećnica) 3,5 do 4 sata, uz stalno polijevanje, prvo marinadom, a zatim vodom ili temeljcem. Na polovici pečenja rasporedite ocijeđeno povrće iz marinade po limu za pečenje. Za umak, povrće pirjajte u multipraktiku ili protisnite kroz grubo cjedilo te ponovo prokuhajte uz dodatak vrhnja, soli, papra i peršina. Po potrebi dodajte malo tekućine ili zgusnite s malo razmućenoga škrobnog brašna. Poslužite vruće s narezanom puricom i prilogom od krumpira ili tijesta (njoki, okruglice i sl.).
Božićni browniesi
Sastojci: 200 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 160 g šećera u prahu, 4 jaja, 2 paketića vanilin šećera, 4 žlice glatkog brašna, ½ paketića praška za pecivo
Priprema: Miksajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok se ne zapjeni. Dodajte na pari otopljenu čokoladu. Umiješajte jedno po jedno jaje i malo po malo brašno i prašak za pecivo. Rasporedite smjesu na lim za pečenje (20x30 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici na temperaturi od 180 °C oko 25 minuta. Ostavite kolač da se ohladi.
Posluživanje: Kolač narežite na željene oblike i ukrasite šećernim ili čokoladnim preljevom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: