To je to što me zanima!

Recepti za jela s ribom: Juha od pastrve, pečeni brancin i odlična pita od lisnatog tijesta i lososa

Za koje god se od ova tri jela odlučite, nećete pogriješiti. Osim što su vrlo ukusna i prikladna za Veliki petak, nisu komplicirana za napraviti. Uz jelo svakako poslužite malo finog bijelog ili crnog vina
Vidi originalni članak

Juha od pastrve 

Sastojci:

  • 1 kg pastrva
  • svježi peršin (nasjeckan)
  • lovorov list
  • pola manjeg luka
  • 1 mrkva narezana na kolutove
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice bijelog vina
  • nekoliko zrna papra
  • 50 g riže
  • sol
  • oko 2 litre vode

Priprema: 

Sve sastojke osim ribe i peršina stavite u lonac i kuhajte 15-ak minuta, potom dodajte pastrve i kuhajte još 15-ak minuta. Maknite lonac s vatre, poklopite i ostavite još malo.

Ribu izvadite pa u juhu dodajte rižu i skuhajte. Na kraju u juhu stavite nasjeckani peršin.

Napomena: Riblja juha odlično paše uz malo svježeg limunovog soka. Također, kuhanu pastrvu poslužite nakon juhe tako da je prelijete s malo vrućeg maslaca i posipate s nasjeckanim peršinom.

TAJ DAN JE SVE TIHO Veliki je petak, za vjernike post i nemrs obavezni: Što to znači?

Pečeni brancin s raznim povrćem

Sastojci: 

  • 1,5 kg brancina
  • 300 g krumpira
  • 250 g mrkve
  • 300 g paprike
  • 150 g špinata
  • 150 g luka
  • 100 g malih rajčica
  • ružmarin
  • majčina dušica
  • malo peršina
  • maslinovo ulje
  • ulje
  • sol
  • kriške limuna

Priprema: 

Ribu dobro posolite i stavite je u protvan koji ste premazali maslinovim uljem. Potom je napunite ružmarinom, majčinom dušicom i peršinom, a oko nje složite sve ostale sastojke. Pecite pola sata do 40 minuta na 180 stupnjeva.

SLATKI STOL 7 predivnih uskrsnih slastica: Rožata, kuglof, makovnjača...

Losos u lisnatom tijestu

Sastojci: 

  • 400 g lososa (fileti)
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1/3 šalice (od 2,4 dl) pesto umaka
  • 200 g špinata
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • sol i biber po ukusu

Priprema:

Ribu posolite, popaprite i posipajte češnjakom u prahu, a zatim razvaljajte lisnato tijesto. Slažite listove špinata na polovicu tijesta pa na to stavite filete lososa i premažite ih pesto umakom.

Tijesto preklopite, premažite mu rubove vodom kako bi se bolje zalijepilo i stisnite prstima. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta, dok tijesto dobije lijepu zlatno rumenu boju.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mily 02.04.2021.

    svako jutro mogu otići na obalu i odmah sa barke uzeti što sam isplanirala za ručak. Danas su to bile dagnje i tjestenina, mmmm

  • Magneto 02.04.2021.

    Ružmarin dodajte 10q min prije kraja pečenja za Brancin, ostaviti će intenzivnu aromu a neće izgorjeti...ne slušajte ove kvazi specijaliste koji ne znaju skuhati jaje.

  • mihaela1000 02.04.2021.

    nekak mi je to skupo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare