Juha od pastrve
Sastojci:
- 1 kg pastrva
- svježi peršin (nasjeckan)
- lovorov list
- pola manjeg luka
- 1 mrkva narezana na kolutove
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice bijelog vina
- nekoliko zrna papra
- 50 g riže
- sol
- oko 2 litre vode
Priprema:
Sve sastojke osim ribe i peršina stavite u lonac i kuhajte 15-ak minuta, potom dodajte pastrve i kuhajte još 15-ak minuta. Maknite lonac s vatre, poklopite i ostavite još malo.
Ribu izvadite pa u juhu dodajte rižu i skuhajte. Na kraju u juhu stavite nasjeckani peršin.
Napomena: Riblja juha odlično paše uz malo svježeg limunovog soka. Također, kuhanu pastrvu poslužite nakon juhe tako da je prelijete s malo vrućeg maslaca i posipate s nasjeckanim peršinom.
Pečeni brancin s raznim povrćem
Sastojci:
- 1,5 kg brancina
- 300 g krumpira
- 250 g mrkve
- 300 g paprike
- 150 g špinata
- 150 g luka
- 100 g malih rajčica
- ružmarin
- majčina dušica
- malo peršina
- maslinovo ulje
- ulje
- sol
- kriške limuna
Priprema:
Ribu dobro posolite i stavite je u protvan koji ste premazali maslinovim uljem. Potom je napunite ružmarinom, majčinom dušicom i peršinom, a oko nje složite sve ostale sastojke. Pecite pola sata do 40 minuta na 180 stupnjeva.
Losos u lisnatom tijestu
Sastojci:
- 400 g lososa (fileti)
- 500 g lisnatog tijesta
- 1/3 šalice (od 2,4 dl) pesto umaka
- 200 g špinata
- pola žličice češnjaka u prahu
- sol i biber po ukusu
Priprema:
Ribu posolite, popaprite i posipajte češnjakom u prahu, a zatim razvaljajte lisnato tijesto. Slažite listove špinata na polovicu tijesta pa na to stavite filete lososa i premažite ih pesto umakom.
Tijesto preklopite, premažite mu rubove vodom kako bi se bolje zalijepilo i stisnite prstima. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta, dok tijesto dobije lijepu zlatno rumenu boju.