To je to što me zanima!

Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina

Donosimo recepte za varivo od zelene salate, primorski špinat, popečke od kelja, cvjetaču s vrhnjem, salatu od poriluka, okruglice sa sirom, miješano varivo, juhu od mahuna, punjene rajčice i kelj s krumpirom
Vidi originalni članak

Donosimo vam deset recepata iz 'Knjige za svaku ženu' koja je izdana 1952. godine u Zagrebu. U ova jela ne ide meso, ali ako ste vegetarijanac, imajte na umu da se u to doba puno toga pripremalo na masti pa recept prilagodite sebi i svojim potrebama. Također, savjetujemo vam da budete oprezni s količinama soli navedenima u ovim receptima, pa radije jelo posolite po svojem ukusu.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Recepte donosimo riječima kako su napisani u knjizi. Kada naiđete u sastojcima na detalj tipa - litra nasjeckanih mahuna - to znači da vam je za taj recept potrebna količina koja stane u posudu od jedne litre.

Osim toga, često se u starim receptima kuhalo za veće obitelji pa slobodno količinu potrebnih sastojaka proporcionalno smanjite u odnosu na ostale sastojke kako biste dobili onoliko jela koliko je potrebno vašoj obitelji.

1. Punjene rajčice 

Sastojci: 10 zrelih rajčica, 10 malih žlica mrvica, 1 velika žlica isjeckanog zelenog peršina, 2 režnjića češnjaka, 1 velika žlica soli, 1 i pol dl ulja.

Priprema: Operi rajčice, prereži ih na pola i izvadi iz njih sjemenje. Mrvice, istucani češnjak, isjeckani zeleni peršin i sol dobro promiješaj, napuni rajčice, postavi ih redom u tepsiju, dolij ulje i peci u pećnici dok ne budu mekane. 

RECEPT DANA Idealan ljetni desert: Napravite fine tortice s kremom od malina

2. Juha od mahuna

Sastojci: 1 litra tanko izrezanih mahuna, 3 litre hladne vode, 3 velike žlice soli, 5 velikih žlica masti, 5 velikih žlica brašna, 1 velika žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 5 velikih žlica kiselog vrhnja, 2 velike žlice zelenog peršina, 1 mala žlica sitnog papra.

Priprema: Mahune pristavi u hladnu slanu vodu i kuhaj da budu mekane. Onda dodaj zapržak, dobro promiješaj i prokuhaj pa dolij vrhnje i neka još jednom provrije.

3. Kelj s krumpirom

Sastojci: 4 glavice kelja, 2 litre vode, 2 velike žlice soli, 2 litre kockasto izrezanih krumpira, 5 velikih žlica masti, 10 velikih žlica brašna, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, 2 režnjića istučenog češnjaka, 1/2 male žlice sitnog papra ili mažurana, zaprška.

Priprema: Očišćeni i na oveće komade izrezani kelj skuhaj mekano, dodaj krumpir, skuhaj i njega. Zatim dodaj zapržak, dobro promiješaj i kuhaj polagano još pola sata.

RECEPT DANA Ovaj banana kruh je brzo gotov, a trebaju vam samo 4 sastojka

4. Varivo od zelene salate 

Sastojci: 8 glavica zelene salate, 2 litre mlijeka, sirutke ili stepke, 2 velike žlice soli.

Za zapržak: 5 velikih žlica brašna, 4 velike žlice isjeckanog zelenog kopra.

Priprema: Salata se čisto opere i očisti te fino nasjecka. Načini svijetli zapržak, stavi kopar, nalij hladno mlijeko i dobro prokuhaj. Stavi isjeckanu salatu i sol, i kuhaj pet minuta. Zatim dodaj malu žlicu octa i vrhnja, i dobro prokuhaj.

5. Miješano varivo

Sastojci: 1 tanjur na rezance izrezanog lišća prokulice, korabice ili kelja, 1 litra vrele vode, 2 velike žlice soli, 6 velikih žlica masti, 1 glavica sitno izrezanog luka, 1 mala žlica sitnog papra, 1/2 litre graška u zrnu, 1/2 litre na kocke izrezane mrkve, 1/2 litre na kocke izrezane korabice, 1/2 litre na kockice izrezanog krumpira, 1 decilitar vrhnja.

Priprema: Mlado lišće od korabice, prokulice ili kelja kuha se u slanoj vodi. Na masti isprži 1 veliku žlicu šećera. Dok požuti stavi narezani luk, mrkvu, korabu i grašak. Kad se napola poprži, dodaj krumpir, poprži pa usipaj brašno i poprži. Dodaj papar i i zalij kuhanim lišćem. Na kraju dodaj vrhnje. Po ukusu može se dodati i velika žlica isjeckanog peršina.

RECEPT DANA Umjesto čipsa pojedite zdravi 'snack' - hrskavi čips od tikvica

6. Primorski špinat 

Sastojci: 3 litre špinata, 2 velike žlice soli, 1/4 litre kipuće vode, 1 dl ulja, 4 režnjića istučenog češnjaka, 2 velike žlice isjeckanog zelenog peršina, 1 mala žlica bibera, 8 pofurenih i oguljenih zrelih rajčica.

Postupak: Prebrani i oprani špinat kuhaj u slanoj vodi. Na ulju pirjaj češnjak i rajčice, dodaj kuhani ocijeđeni špinat, peršin i biber, zalij vodom od špinata i dobro prokuhaj.

7. Popečci od kelja

Sastojci: 1 glavica kelja mekano skuhana i isjeckana, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, 2 velike žlice masti, 1 velika žlica isjeckanog zelenog peršina, 2 žemičke namočene i istiskane, 1 jaje, 1 mala žlica sitnog bibera, 1 velika žlica soli, 1 velika žlica brašna.

Postupak: Kelj promiješaj sa žuto isprženim crvenim lukom, peršinom, žemičkom, jajetom, pobiberi, posoli, dodaj brašno i miješaj dobro. Od ove smjese načini male okruglice, malo ih splosni rukama, povaljaj ih u brašnu, skrkljanom jajetu i mrvicama i pohaj u vrućoj masti da budu sa svih strana rumene. Posluži sa varivom ili salatom.

8. Cvjetača s vrhnjem

Sastojci: 2 cvjetače, 1 velika žlica soli, 1/2 litre vrhnja, 5 velikih žlica maslaca, 1 velika žlica mrvica.

Postupak: Cvjetača se očisti od svega zelenja i i pristavi u kipuću, slanu vodu. Kada bude mekano kuhana, ali ne tako da se raspada, ocijedi se voda, cvjetača oprezno izvadi i metne na maslacem namazani i mrvicama posipani protvan. Zatim se polije vrhnjem i posipa mrvicama, metne u pećnicu i peče 1/4 sata.

9. Salata od poriluka

Poriluk se očisti, odreže sve zeleno, razreže 3 puta po duljini, 2 puta po širini i pristavi u kipuću vodu. Kada bude mekan, tj. skuhan, voda se ocijedi, poriluk metne u zdjelu. Kada se ohladi, polije se uljem i octom, dobro promiješa i posipa sitnim paprom.

10. Okruglice sa sirom 

Sastojci: 1/2 litre sira, 4 jaja (istuci viljuškom), 1/4 litre krupice, 1/4 litre brašna, 2 velike žlice masti, 1 velika žlica soli, 1/4 litre mlijeka, 1 žemička nakvašena u mlijeku i iscijeđena.

Priprema: Sir sitno izmrvi, onda ga zajedno pomiješaj sa svim ostalim tvarima i pusti da stoji 1 sat. Zatim napravi mokrim rukama okruglice koje kuhaj u slanoj vodi 15 minuta. Onda dobro ocijedi, stavi na vruću zdjelu i prelij sa 2 do 3 velike žlice mrvica isprženih na masti.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • mihaela1000 20.08.2023.

    5 velikih žlica masti i 5 velikih žlica brašna na 3 litre vode. Ili 10 žlica brašna na 2 litre vode 😵‍💫

  • 20.08.2023.

    Pole iz pećnice (iz rola).

  • 20.08.2023.

    Krpice sa zeljem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare