Sastojci:
- Biskvit: 250 g maslaca 300 g šećera 4 velika jaja 100 g punomasnog jogurta 300 g brašna 2 žličice praška za pecivo korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)
- Nadjev od naranče: sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml) 100 g šećera 6 listića želatine
- Čokoladni preljev: 300 ml slatkog vrhnja 200 g natrgane mliječne čokolade 100 g natrgane tamne čokolade Za ukrašavanje: korica 1 naranče 2 žličice marmelade od marelice
Priprema:
Biskvit pecite u kalupu promjera 23 centimetra. Nauljite kalup za nadjev. Prvo napravite nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skinite koricu s četiri naranče i stavite sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavite u posudu i lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi.
U međuvremenu stavite listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Maknite želatinu iz vode, ocijedite i stavite u zagrijani sok. Miješajte dok se želatina ne rastopi. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ostavite da stoji 4 sata ili preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i pustite da se ohladi. Za čokoladni preljev zagrijte slatko vrhnje, zagrijte čokoladu u maloj posudi i prelijte vrhnje, ostavite 10 minuta i onda sve dobro izmiješajte.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na biskvit stavite nadjev od naranče, premažite čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od marelice i staviti na vrh. Tortu možete poslužiti odmah ili nakon 24 sata.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: