Među vegetarijanskim rješenjima je o recept za ovu musaku od leće u kojoj leća funkcionira kao zamjena za meso, a u bogatom je umaku od rajčice smještena između kriški patlidžana.
POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice
Leća ovom jelu daje krepkost, dok patlidžan ima teksturu sličnu mesu. Usto, okusom je riječ o jelu sličnom tradicionalnoj verziji koje može zadovoljiti zahtjevni ukus poznavatelja recepture, ili je dodatno obogatite feta sirom za kremastu teksturu, piše Epicurious.
Sastojci: (za 4-6 porcija)
- 5-6 srednjih patlidžana izrezanih na kolutove
- ¼ šalice plus 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulje
- 2 žličice soli
- Svježe mljeveni papar
- 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 srednje zelene paprike, očišćene od sjemenki, sitno nasjeckane
- 5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 žličica mljevenog kumina
- ½ žličice mljevene crvene paprike
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog korijandera
- 500 ml umaka od rajčice
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica crvene leće, isprane
- 1 žlica melase od nara
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- ¼ šalice izmrvljene fete
Priprema:
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 200 stupnjeva. Narezane kolutove patlidžana podijelila na dva lima za pečenje obložena papirom. Premažite ih sa obje strane maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite dok ne omekša, 30-35 minuta.
U međuvremenu zagrijte u loncu ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Prodinstajte sitno sjeckani luk često miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte sitno sjeckane paprike i češnjak te miješajte dok sve ne omekša, oko minutu. Dodajte sve začine i nastavite dinstati miješajući još oko minutu.
U smjesu potom dodajte umak od rajčice, povrtni temeljac i leću. Podlijte šalicom vode i pustite da zakipi te kuhajte dok leća ne omekša 30 do 35 minuta, a po potrebi podlijevajte vodom. Potom maknite lonac s vatre i umiješajte melasu nara i peršin. Umakom premažite dno posude za pečenje te preko umaka poredajte red pečenog patlidžana. Preko toga dodajte sloj umaka, pa opet patlidžan i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Završite redom patlidžana te nakapajte malo maslinovog ulja. Čvrsto prekrijte alu folijom te pecite na 200 stupnjeva 10 minuta. Potom uklonite foliju i pecite još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se prohladi, a potom po vrhu pospite feta sir i peršin te poslužite.