To je to što me zanima!

Recept za jednostavan napitak koji spašava kod jake nadutosti

Mnogi ljudi koji se odluče držati zdravog režima prehrane znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Prevelike količine vlakana mogu uzrokovati zatvor, grčeve, nadutost...
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • 1 prstohvat mljevenog đumbira
  • 1 prstohvat mljevenog kumina
  • 1 prstohvat morske soli
  • pola žličice sjemenki komorača

Priprema: 

Ubacite sve sastojke u vruću, proključalu vodu i kuhajte na laganoj temperaturi pet minuta. Ohladite i popijte, prenosi Atma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

TRI SU GLAVNA UZROKA NADUTOSTI

Skriveni šećeri

- Može vam se činiti da jedete nešto zdravo, a zapravo to u sebi sadrži skriveni šećer. Zato je najvažnije pročitati sastav. Ako čitate sastojke i naiđete na nešto što ne možete izgovoriti, možda vam od toga neće biti dobro - kaže nutricionist Rick Hay, prehrambeni fiziolog s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u prehrani, naturopatiji, botaničkoj medicini i iridologiji.

- Zapitajte se možete li te sastojke kupiti bez problema u supermarketu ili trgovini zdrave hrane. Ako ne možete, tada se dva puta zapitajte želite li to kupiti ili najprije istražiti što je to - dodao je.

BOGATA VLAKNIMA Ako želite biti fit: Svako jutro, jedna zobena kaša snagu daje!

Kaže kako redoslijed popisa sastojaka na ambalaži obično otkriva kojih je najviše pa nije loše provjeriti jesu li oni zdravi na samom vrhu popisa.

- Ljudi često pogrešno vjeruju da su tzv. zdravi kupovni sokovi, smoothiji i žitarice bolja opcija, ali dodaci šećera su jedan od najnepovoljnijih dijelova moderne prehrane. U takvoj hrani i pićima često se nalazi ksilitol, vrsta šećera koji može uzrokovati nelagodu u želucu, proljev i nadutost ako se previše konzumira - objasnio je Rick Hay.

Previše voća, mahunarki i leće

Mnogi ljudi koji se odluče držati zdravog režima prehrane znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Iako su te namirnice doista zdrave i pune su vlakana koja pogoduju dobroj probavi, prevelika količina dovodi do nadutosti.

Prevelike količine vlakana mogu dovesti do preopterećenja u probavnom sustavu, uzrokujući zatvor, grčeve, nadutost i nervozu želuca. 

KOLIKO ZNATE O VINIMA? Mitovi o vinima: Što starije - to bolje, crna vina su zdravija...

Netolerancija na određenu hranu

Simptomi netolerancije na neku namirnicu ispoljavaju se kao bol u trbuhu, nadutost, pojačano ispuštanje vjetrova, ponekad i proljev. Ozbiljniji oblici mogu dovesti do pojave osipa na koži i svraba. Na primjer, ljudi koji imaju takve simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda su netolerantni na laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku, jogurtu, mekim sirevima...

Druga varijanta je da imaju negativnu reakciju na protein koji se nalazi u mlijeku - A1. Zato se na tržištu nalazi posebno mlijeko koje u sebi ima samo protein A2.

Ljudi kojima se simptomi netolerancije pojave nakon jedenja kruha su osjetljivi na pšenicu, na sve proizvode koji u sebi sadrže ovu žitaricu. Ili, neki ljudi imaju reakciju na gluten, ljepljivi protein koji se osim u pšenici, nalazi u još nekim žitaricama - ječmu i raži.

Drugi ljudi mogu biti netolerantni na kemikalije ili dodatke hrani kao što su alkohol, kofein, umjetni zaslađivači, mononatrijev glutamat (MSG) ili histamin (pronađen je u gljivama, ukiseljenoj i suhoj hrani), prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • morello 08.01.2020.

    Stari moj nakon francuske i odojka kad roknem, imam filing da sam se ponovno rodio

Komentiraj...
Vidi sve komentare