Sastojci:
- 1 šalica vode
- 1 prstohvat mljevenog đumbira
- 1 prstohvat mljevenog kumina
- 1 prstohvat morske soli
- pola žličice sjemenki komorača
Priprema:
Ubacite sve sastojke u vruću, proključalu vodu i kuhajte na laganoj temperaturi pet minuta. Ohladite i popijte, prenosi Atma.
POGLEDAJTE VIDEO:
TRI SU GLAVNA UZROKA NADUTOSTI
Skriveni šećeri
- Može vam se činiti da jedete nešto zdravo, a zapravo to u sebi sadrži skriveni šećer. Zato je najvažnije pročitati sastav. Ako čitate sastojke i naiđete na nešto što ne možete izgovoriti, možda vam od toga neće biti dobro - kaže nutricionist Rick Hay, prehrambeni fiziolog s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u prehrani, naturopatiji, botaničkoj medicini i iridologiji.
- Zapitajte se možete li te sastojke kupiti bez problema u supermarketu ili trgovini zdrave hrane. Ako ne možete, tada se dva puta zapitajte želite li to kupiti ili najprije istražiti što je to - dodao je.
Kaže kako redoslijed popisa sastojaka na ambalaži obično otkriva kojih je najviše pa nije loše provjeriti jesu li oni zdravi na samom vrhu popisa.
- Ljudi često pogrešno vjeruju da su tzv. zdravi kupovni sokovi, smoothiji i žitarice bolja opcija, ali dodaci šećera su jedan od najnepovoljnijih dijelova moderne prehrane. U takvoj hrani i pićima često se nalazi ksilitol, vrsta šećera koji može uzrokovati nelagodu u želucu, proljev i nadutost ako se previše konzumira - objasnio je Rick Hay.
Previše voća, mahunarki i leće
Mnogi ljudi koji se odluče držati zdravog režima prehrane znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Iako su te namirnice doista zdrave i pune su vlakana koja pogoduju dobroj probavi, prevelika količina dovodi do nadutosti.
Prevelike količine vlakana mogu dovesti do preopterećenja u probavnom sustavu, uzrokujući zatvor, grčeve, nadutost i nervozu želuca.
Netolerancija na određenu hranu
Simptomi netolerancije na neku namirnicu ispoljavaju se kao bol u trbuhu, nadutost, pojačano ispuštanje vjetrova, ponekad i proljev. Ozbiljniji oblici mogu dovesti do pojave osipa na koži i svraba. Na primjer, ljudi koji imaju takve simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda su netolerantni na laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku, jogurtu, mekim sirevima...
Druga varijanta je da imaju negativnu reakciju na protein koji se nalazi u mlijeku - A1. Zato se na tržištu nalazi posebno mlijeko koje u sebi ima samo protein A2.
Ljudi kojima se simptomi netolerancije pojave nakon jedenja kruha su osjetljivi na pšenicu, na sve proizvode koji u sebi sadrže ovu žitaricu. Ili, neki ljudi imaju reakciju na gluten, ljepljivi protein koji se osim u pšenici, nalazi u još nekim žitaricama - ječmu i raži.
Drugi ljudi mogu biti netolerantni na kemikalije ili dodatke hrani kao što su alkohol, kofein, umjetni zaslađivači, mononatrijev glutamat (MSG) ili histamin (pronađen je u gljivama, ukiseljenoj i suhoj hrani), prenosi Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: