Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
Ova knjiga nekada je davno bila namijenjena mladim ženama kako bi postale 'uzorne domaćice'. 'Knjiga za svaku ženu' iz 1952. godine osim mnoštva recepata, sadrži i savjete za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima...
Recept:
Recept za ovaj kruh bez kvasca donosimo vam u izvornom obliku, onako kako se tada pisalo.
1 litru bijelog brašna i 1 žlicu soda bikarbone dobro promiješati i prosijati. Tome dodati: 1 malu žlicu soli, 4 dl mlake sirutke, kiselog mlijeka ili slabo zaoctene vode.
Sve dobro i čvrsto zamijesiti. Pečemo u zamašćenoj ili brašnom posipanoj tepsiji u pećnici kraj dobre vatre 1/2 sata. Nareže se tek kada je potpuno hladno. Najbolje drugi dan.
Pojasnili su učinak soda bikarbone i kiseline:
'Kad pomiješamo sodu i kiseline, razvijaju se plinovi koji tijesto rastežu, načine bubuljice i tako tijesto bude spužvasto. Dakle, isto kao i kod kvasca. Ali, velika je razlika u izradbi i pečenju tijesta... Sa sodom i kiselinom moramo brzo raditi da što prije dođe u pećnicu, jer bi plinovi prerano izašli iz tijesta i djelovanje bi bilo protivno.'
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin: