To je to što me zanima!

Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom

U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo jednostavan recept za kruh u koji ne ide kvasac, već soda bikarbona
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...

Ova knjiga nekada je davno bila namijenjena mladim ženama kako bi postale 'uzorne domaćice'. 'Knjiga za svaku ženu' iz 1952. godine osim mnoštva recepata, sadrži i savjete za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima...

FANTASTIČAN RECEPT Ovo niste jeli: Glavica kupusa napunjena mljevenim mesom

Recept:

Recept za ovaj kruh bez kvasca donosimo vam u izvornom obliku, onako kako se tada pisalo.

1 litru bijelog brašna i 1 žlicu soda bikarbone dobro promiješati i prosijati. Tome dodati: 1 malu žlicu soli, 4 dl mlake sirutke, kiselog mlijeka ili slabo zaoctene vode. 

Sve dobro i čvrsto zamijesiti. Pečemo u zamašćenoj ili brašnom posipanoj tepsiji u pećnici kraj dobre vatre 1/2 sata. Nareže se tek kada je potpuno hladno. Najbolje drugi dan.

Pojasnili su učinak soda bikarbone i kiseline:

'Kad pomiješamo sodu i kiseline, razvijaju se plinovi koji tijesto rastežu, načine bubuljice i tako tijesto bude spužvasto. Dakle, isto kao i kod kvasca. Ali, velika je razlika u izradbi i pečenju tijesta... Sa sodom i kiselinom moramo brzo raditi da što prije dođe u pećnicu, jer bi plinovi prerano izašli iz tijesta i djelovanje bi bilo protivno.'

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Hanss_1 02.04.2020.

    kruh italijanski kruh karbonara

  • alice111 02.04.2020.

    odlično

  • universe 01.04.2020.

    1 litru bijelog brašna??

Komentiraj...
Vidi sve komentare