Sastojci:
- 500 g rigatoni tjestenine
- 1 velika glavica cvjetače, narezana na cvjetiće
- 1 glavica češnjaka
- 3 jušne žlice plus 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- mljeveni crni papar
- zdrobljene pahuljice crvene paprike
- 60 gr parmezana, plus još malo za posluživanje
- sok od 1/2 limuna
- listići bosiljka za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Odrežite vrh glavice češnjaka tako da vrhovi svih češnja češnjaka budu otvoreni. Prelijte s 1 žličicom maslinova ulja i malo posolite. Zamotajte u aluminijsku foliju i pecite dok ne pozlati, oko 45 minuta. Ostavite mjesta u pećnici za protvan s cvjetačom koji će se peći istovremeno s češnjakom. Kad je gotovo, otvorite foliju i ostavite da se češnjak ohladi.
Na velikom protvanu pomiješajte cvjetaču s 1 žlicom ulja, soli, paprom i crvenom paprikom i ravnomjerno rasporedite. Dodajte u pećnicu u kojoj već pečete češnjak i sve zajedno pecite u pećnici oko 30 minuta.
U velikom loncu s kipućom slanom vodom skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju do al dente. Uzmite 1/2 šalice vode za tjesteninu, a zatim ju ocijedite.
'Iscijedite' režnjeve češnjaka u malu zdjelicu i zgnječite ih vilicom u hrapavu pastu.
U loncu u kojem se kuhala tjestenina, dodajte protisnuti češnjak, vodu za tjesteninu koju ste prelili u šalicu i parmezan. Miješajte da se sir uglavnom otopi i ravnomjerno rasporedite češnjak. Dodajte tjesteninu i sve dobro promiješajte. Dodajte preostale 2 žlice ulja i limunov sok te začinite s još soli, papra i pahuljicama crvene paprike. Ubacite pečenu cvjetaču.
Za posluživanje ukrasite prženim orasima i pospite s malo parmezana.