Nemasno meso prije pečenja marinirajte i premazujte uljem. Poslužite se kistom ili grančicom ružmarina. Umjesto da meso zamotate u foliju da zadrži sokove, poslužit će i listovi kukuruza ili kora banane.
POGLEDAJTE VIDEO:
Za roštiljanje možete upotrijebiti i aromatičnu piljevinu koja će jela učiniti ukusnijima. Aromatičnu piljevinu stavite izravno na užareni ugljen, a može se kupiti u svim specijaliziranim trgovinama. Kad pripremate ražnjiće, drvene štapiće namočite 30 minuta u hladnoj vodi kako se ne bi zapalili. Namirnice možete nabadati i na grančice ružmarina koje također prije pripreme treba namočiti u vodi.
Svinjske kobasice na roštilju se peku između deset i 15 minuta, ovisno o veličini. Roštiljate li goveđe i teleće odreske, pecite ih između šest i 12 minuta, a pileća prsa, bataci i krila peku se oko 30 minuta. Od deblje aluminijske folije možete načiniti zdjelice u kojima ćete na rubu rešetke roštilja peći povrće ili ugrijati umake.
U foliju stavite i riblje filete ili krumpir, a možete ih peći i izravno na žaru. Svinjski kotleti se brzo isuše pa ih prije držite u uljnoj marinadi. Masniji odresci vrata su jeftiniji i ostaju sočniji. Što se tiče fileta, teleći i svinjski su vrlo mekani, no treba ih dobro premazati uljem i posoliti. Ako imate dobru vatru, meso nema potrebe često okretati. Riba se okreće samo jedanput, a kako se ne bi lijepila, nauljite rešetku.
Za masno meso i kobasice ugljen pomaknite sa strane da meso nije na izravnoj vatri. Meso, ribu i povrće ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena prije pečenja. Uračunajte i vrijeme za mariniranje mesa, najbolje preko noći.
POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Dalijom Orešković: