Ovaj ukusni specijalitet dana nahranit će šestero ljudi, a uz pripremu namirnica, Ratatouille se peče lagano između sad i sat i pol.
Sastojci: 2,5 dl umaka od rajčice, glavica luka, 4 režnja češnjaka, mrkva, 2 pečene paprike, sol, papar, ulje, ljuta paprika, peršin, bosiljak, timijan; povrće: tikvica, žuta tikvica, duguljasti patlidžan, 3 zrele rajčice
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema:
Luk nasjeckajte jako sitno, dodajte nasjeckanu mrkvu i blago propržite na ulju po izboru. Dodajte češnjak i pirjajte toliko da zamiriše. Dodajte pečenu papriku. Prepržite. Na to povrće dodajte umak od rajčice. Dodajte začine po želji: papar, sol, ljutu papriku, peršin, bosiljak, timijan, origano.
Ostavite da se sve fino pržina laganoj vatri dok ne dobijete gust umak, nekih 15-ak minuta. Za to vrijeme očistite i narežite povrće na istu debljinu kako bi se moglo lijepo slagati u okrugli lim. Stavite umak na dno lima, pa naizmjenično poredajte povrće u spiralu preko njega.
Prelijte malo ulja preko, pa stavite začinskih trava što vam je preostalo, zajedno s još nekoliko režnjeva češnjaka. Pokrijte folijom i pecite na laganoj temperaturi, oko 150°C između sat i sat i pol. Otkrijte foliju i pecite na malo jačoj temperaturi još 45 minuta (oko 175°C). Poslužite kao samostalno vegetarijansko jelo ili kao prilog pečenju.