To je to što me zanima!

Punomasni jogurt ima više vitamina nego ‘light’ verzija

Mliječni su proizvodi dopušteni i ljudima koji boluju od dijabetesa, pa i onima s povišenim kolesterolom. Naime, mliječni proizvodi su namirnice srednjega glikemijskog indeksa
Vidi originalni članak

Ljudi koji jedu tri porcije punomasnih mliječnih proizvoda dnevno imaju nižu stopu smrtnosti te nižu stopu obolijevanja od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet.

S tim se slaže i nutricionistica Sandra Marić Bulat.

KREATIVNA KUHINJA Uključite maštu: Pogledajte kako i što kuhati s djetetom

- Mliječna masnoća nosi mnoge za zdravlje neophodne supstancije, poput lecitina, karotena i u masti topive vitamine A, D i E. Osim zasićenih, sadrži nezasićene te esencijalne masne kiseline, kao što su linolna i linolenska.

Konjugirana linolenska kiselina iz mliječne masti ima antikancerogeno djelovanje, a masne kiseline kratkih i srednjih lanaca sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu - kaže.

Uz to, punomasni mliječni proizvodi pridonose energetskom unosu, zbog čega osjećaj sitosti traje dulje i rezultira manjim unosom ugljikohidrata.

JESTE LI ZNALI? Što bi djeca trebala jesti ujutro prije odlaska u školu, a što ne?

- Zbog toga su mliječni proizvodi dopušteni i ljudima koji boluju od dijabetesa, pa i onima s povišenim kolesterolom. Naime, mliječni proizvodi su namirnice srednjega glikemijskog indeksa, bogate visokovrijednim proteinima, kalcijem, B vitaminima i vitaminima topivim u mastima.

Uglavnom su lužnate namirnice korisne za zdravlje cijelog organizma i, ako nemamo većih problema, ne bi ih trebalo izbjegavati - savjetuje Marić Bulat, no dodaje da u odrasloj dobi gubimo sposobnost kvalitetne razgradnje mlijeka. Problem je najčešće u laktozi.

PREHRANA ŠKOLARACA Nutricionistica: Bijeli kruh ne treba izbaciti s jelovnika djece

- Intolerancija se najčešće očituje na koži, alergijskim reakcijama, tjelesnoj težini ili u probavnom sustavu. Ali ni u takvim slučajevima ne treba izbjegavati sve mliječne proizvode.

Dopušteni su jogurti bogati LGG mliječnom kulturom, grčki jogurt, neki zreli sirevi, poput parmezana i ementalera, kefir te maslac - kaže.

KNJIGA DANA Kada dijete pogriješi treba naći razlog tomu te ostati pribran

Kefir sadrži probiotike, žive mikroorganizme koji mogu preživjeti u našem probavnom sustavu. Niske je kalorijske vrijednosti, bogat vlaknima, vitaminima A, D i E, probiotskim bakterijama, aminokiselinama, željezom te mnogobrojnim mineralima, dodaje Marić Bulat.

- Smatra se da djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu, učinkovit je kao prirodni antibiotik te smanjuje upalne bolesti kao što su reuma i artritis. Dokazano je da jača imunološki sustav i ubrzava zacjeljivanje tijela, poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane, a liječi i bolesti crijeva.

Također pomaže kod bolesti želuca, kao što su gastritis i čir na želucu, čisti i detoksicira organizam, poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca.

Zdravo dijete Jeste li svjesni da mnogi školarci pate od poremećaja spavanja?

Pomaže kod srčano-žilnih oboljenja, snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride) te liječi gljivična oboljenja - pojašnjava te dodaje kako je i kozje mlijeko odličan izbor jer ima bolju probavljivost, otpornost i lužnatost od kravljeg mlijeka te je biološki slično ljudskome mlijeku, sadrži nisku razinu alergena, brzo se probavlja i potpuno se apsorbira.

- Punomasni mliječni proizvodi nisu opasni za zdravlje ako se u svakodnevnoj prehrani ne konzumira mnogo masnoća životinjskog podrijetla. Preporučuju se svim generacijama, dijabetičarima i onima s bolestima kardiovaskularnog sustava - zaključuje nutricionistica.

Voćni jogurt ne oštećuje zubnu caklinu

Voćni jogurt sadrži manje kalcija od običnog jogurta zbog šećera i voća, no zabluda je da oštećuju zubnu caklinu. Mliječna kiselina štiti desni i smanjuje rizik od zubnih bolesti. Korisno je pojesti barem 50 g jogurta dnevno. Najzdraviji je domaći, koji se priprema od jogurta, voća i žličice meda, savjetuje Marić Bulat.

Dovoljno kalcija sadrži i zeleno lisnato povrće

Svaka osoba je individualna, a djecu nipošto ne treba siliti da jedu mliječne proizvode ako im ne odgovaraju. Kalcij koji bi dobili iz njih lagano mogu nadoknaditi zelenim lisnatim povrćem, orašastim i suhim voćem, preporučuje nutricionistica Marić Bulat.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 20.09.2018.

    svw jogurte volim ali meni su najdraži voćni

  • ručak 20.09.2018.

    Jedino grobnicki ima više kad kgk opere noge u njemu

Komentiraj...
Vidi sve komentare